Sağlık

"Artış yok, Aralık ayı itibariyle değişecektir"

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr Alper Şener, Kovid 19 vakalarında son durum hakkında katıldığı bir yayında değerlendirmeler yaptı.

Kovid 19 vakalarında son durum hakkında katıldığı bir yayında değerlendirmeler yapan, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr Alper Şener; ‘’ Biz bir türlü kışa giremedik gibi gözüküyor. Dolayısı ile biz kışa girdikten sonra kışta soğuğu hissteğimizden itibaren, kovid 19 olgularında tırmanış olacaktır. Şuanda şu aşamada stabil seyrediyor, bir artış tırmanış yok, ama bu Aralık ayı itibariyle değişecektir’’ dedi.
 
 
 
Kovid vakalarını katıldığı bir yayında değerlendiren Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr.Alper Şener; ‘’Dünyanın genelinde kışa girme aslında daha önce, kışa girenlerde pandemi tırmanışta, Kovid 19 olguları, Türkiye aslında bu iklim kuşağını yaşıyor. Biz bir türlü kışa giremedik gibi gözüküyor. Dolayısı ile biz kışa girdikten sonra kışta soğuğu hissteğimizden itibaren, kovid 19 olgularında tırmanış olacaktır. Şuanda şu aşamada stabil seyrediyor, bir artış tırmanış yok, ama bu Aralık ayı itibariyle değişecektir, çünkü, havalar iyice soğuyacak biz kapalı havalarda daha çok zaman geçirmeye başlayacağız. Kapalı alanlara girince ofis ortamlarında havalandırmanın iyi olmadığı alanlarda, daha fazla vakit geçireceğiz. Toplu taşımada, buhar toz partikül  deha fazla, çıkacak, özellikle asansörde, toplu taşımada, risk katsayısı aratcak.Risk katsayısı artmasıyada biz Kovid 19 vakaların daha fazla göreceğiz. Solunum yolu hastalıkları uzun süreden sonra tekrar gündeme geldi, nezle grip, çocuklarda RSv dediğimiz , bu daha çok bunlarla 2 yıdlır karşılaşmamızdan kaynaklanıyor. Solunum sistemi bunu hatırlıyor. Aramızda dolaşmayan virüslere dollaşmaya başladı. Kovid ile el eleverip dolaşmaya başladığı zaman daha ağır tablolar ile karşı karşıya gelebiliriz. Onun için öncelikle koronaya önlem olarak maske ve hatırlatma dozlarınınönemini bir kere daha çiziyorum. Bu iklim kuşağından dolayı bir avantaj oldu. Kışa girişimiz gecikti. Hala hatırlatma dozları için vaktimiz var.‘’dedi.
 
 
‘’Aşılarınızı Vakalar Artamadan Olun’’
 
‘’Vaka sayıları artıkça, aşılanma sayılarıda artıyor. Ama yapılası gereken, vaka sayıları düşükken aşılarınız olun. Vaka sayıları çokken rahat etme mantığı, karınca mantığı’’diye sözlerine devam eden Şener; Özellikle nezle dediğimiz virüsün 160’dan fazla alt türü var. Aslında biri ile alıp enfekte olduktan sonra, birkaç gün sonra farklı bir vürüsle efekte oluyorsunuz birinci seneryo bu, ikinci seneryo, solunum yolu patajönlerinden, geçirdikten sonra çok fazla baktariyel hastalık görüyoruz. Sinüzit gibi, pönömoni gibi zatüre gibi tablolarla karşı karşıya kalıyorzu. Hastaların bir kısmı da böyle geliyor. Yani grip geçirmiş, Inflanza geçirmiş birde üstüne bakratiyel hastalık biniyor.Bu da süreyi uzatıyor yoksa normalde bir grip gibi bir nezle gibi, hastalık 3-4 hafta sürmez. Bu kadar da öksürükyapmaz. Bu kadar uzun devam edecek grup, bağışıklığı baskılanan grup, o grubun dışında ağır seyretmiyor. Astım hastalarında, devam edbilir bu hastalık süreci’’ dedi.
 
 
 
Şener; ‘’Çoğu kişi astım hastası olduğunu bilmiyor. Hırıltılı solunum ile kış döneminde yaz döneminde hırıltılı geçer diyor. Solunum uzmanlarında gidiyor, testler yapılıyor, hasta  astım. Böyle bir gurpta var. Böyle her sene devam eden bir gurp varsa bu normal değil, neden normal değil, tekrarlayan astım ve kronik rahatszılıklar neye sebep oluyor. Kronik bronşit, oşıyor.erkekn tanı erken muayane gerekiyor. Korona sonrası sendrom,Korona enfeksiyonu sonrası devam eden ve başka bir sebeple açıklanamayan,Halsizlik, yorgunluk, ateş hissi, terleme,Öksürük, nefes darlığı, çarpıntı,Konsantrasyon güçlüğü, uyku problemi, sersemlik, baş ağrısı, yanma/ batma hissi, depresyon, anksiyete, tat/ koku değişimi,ishal, mide şikayetleri,kas eklem ağrısı, döküntü, adet değişimi,Korona Sonrası Sendrom olma ihtimaliniz yüksek, Mutlaka bir hekime başvurunuz.Görülme sıklığı ? %10-25 Neden bu kadar önemli? Çağın hastalığı Kronik  İnflomasyon ile ilişkilendirilmeye başlandı ve ilerleyen dönemlerde şeker hastalığı, hipertansiyon, kalp- akciğer hastalığı, erken bunama, bazı barsak hastalıkları görülmesi riski yüksek,Erken tanı ve mücadele önemli’’dedi.
 
 
İbrahim Akın Kazancı