EĞİTİM

Bilim Otobüsü Türkiye Yollarında

Bilim ve teknolojiyi toplumun her kesimine yayma amacıyla gerçekleştirilen çalışmalardan biri olan Mobil Bilim Merkezi projesi, vatandaş tarafından büyük ilgi görüyor.

Millî Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü bünyesinde yürütülen Mobil Bilim Merkezi projesi, Türkiye'nin dört bir yanına bilim ve teknolojiyi ulaştırmak amacıyla faaliyetlerine devam ediyor. Bilim ve teknolojinin öğrenci ve öğretmenler başta olmak üzere toplumun daha geniş kesimlerine ulaştırılmasını hedefleyen Mobil Bilim Merkezi projesiyle matematik, fizik, biyoloji, astronomi, coğrafya konuları etkileşimli hâle getiriliyor.
 
Uzay terazisinden plazma küresine toplam 35 deney seti
Proje, özellikle dezavantajlı bölgelerde yaşayan ve bilim merkezlerine gitme imkânı bulunmayanlar için engelleri ortadan kaldırıyor. Bilim otobüsünde bulunan uzay terazisi, meteoroloji istasyonu, interaktif topoğrafya ve plazma küresi gibi toplam 35 deney seti, ziyaretçilere farklı disiplinlerde birçok etkinlik yapma fırsatı sunuyor.
 
Otobüste, bu setlere ek olarak farklı eğitsel filmlerin 180 derece eksende izlenmesine imkân veren mobil bir planetaryum da bulunuyor. Öğrenciler, müfredatla ilişkilendirilen bilimsel setler sayesinde "yaparak ve yaşayarak" öğrenme deneyimi kazanıyor.
 
Bugüne kadar il ve ilçe millî eğitim müdürlükleri tarafından organize edilen TÜBİTAK Bilim Şenlikleri ve diğer etkinlikler kapsamında Manisa, Ordu, Bursa, Gaziantep, İstanbul, Antalya, Kastamonu ve Nevşehir illerinde TEKNOFEST kapsamında; Giresun, Ordu, Trabzon ve Samsun illerinde üniversite etkinlikleri kapsamında da Ankara ve Mersin'de meraklıları ile buluşan bilim otobüsü, 900 bini aşkın kişi tarafından ziyaret edilirken eğlenceli ve öğretici yolculuğuna devam ediyor.
 
kaynak: MEB