Ihlamurun fiyatlarının bu sene çeyrek altınla yarışması vatandaşların tepkisine sebep oldu. Kış aylarında hastalıkların şifası olarak bilenen, birçok iyileştirici özelliği olan ıhlamurun yaprağının kilosu 100 liradan satışa sunuluyor. Ihlamur bitkisinin fiyatının bu denli gösterdiği artışı Çanakkale aktarlarından Hasan Acet, bu sene havaların kurak olması ve yağış olmamasından kaynaklı olduğunu belirtti. Acet, “Mevsimsel sebeplerden ötürü bu sene ürün az oldu. Fakat fiyatının artması vatandaşların ıhlamur alışını etkilemedi. Daha az alıyorlar. Ama satışlar devam ediyor” dedi.
DALLARINI KESİYORLAR, YERDE TOPLUYORLAR…
Ihlamurun fiyatının bu derece artmasında mevsimsel özelliklerin yanında üreticilerin bilinçsiz toplamasının çok büyük payı olduğundan bahseden Aktar Yücel Kundakavcı, “Ihlamurun fiyatlarının bu derece yükselmesinin ilk sebebi yılın kurak geçmesi. Ihlamurun çiçeklenme döneminde bitkinin yetiştiği yerlerde dolu yağışı olması ıhlamur çiçeğinin olmamasına sebep oldu. Zaten olan çiçeğin kurutma döneminde yağışların olmasından kaynaklı küflendiği için çoğu ıhlamur çöpe atıldı. Bu sebeplerden ötürü 2 senedir ülkemizde ıhlamur yok” dedi.
Kundakavcı en büyük sorunun ise ıhlamurun bilinçsiz toplanması olduğunu söyledi. Aktar Kundakavcı, “Ihlamur çok uzun gevrek bir ağaçtır. İnsanlarımız ıhlamuru ağacın üstünden toplamaktansa ağaçları komple kesiyorlar. Ülkemizde ıhlamuru ağacı kalmadı. Bu bilinçsiz toplamadan kaynaklı ıhlamur ağaçlarımızı kaybediyoruz. Ihlamurun fiyatlarının bu kadar pahalı olmasının sebebi hem mevsimsel etki hem de bilinçsiz toplama diyebiliriz” şeklinde ifade etti.
IHLAMURU İTHAL EDİYORUZ
Geçen sene Bulgaristan’dan ithal ıhlamur takviyesi yapıldığını söyleyen Kundakavcı, “ Bu sene de öyle olacağa benziyor. Ülkemizde ıhlamurun olmaması, vatandaşlarımızın talebinin fazla olması sebeplerinden ötürü ıhlamuru ithal etmek zorunda kalıyorlar. Bu da haliyle piyasadaki fiyatları artıyor. Vatandaşlar da satıcılar da etkilendi bu durumdan. Vatandaşlarımız yine alıyorlar ama 100 gram alacaklarına 50 gram alıyorlar. Yani insanların tüketimi de azalıyor. Hem satıcı hem alıcıyı etkileyen bir durum bu” diyerek bu durumun çift taraflı olarak etkilediğini belirtti.
SUÇ EKONOMİNİN DEĞİL BİLİNÇSİZ KESİMİN!
Çanakkale’de doğal ürünler dükkanı işleten Hilal Çakır ise büyük sorunun eğitimsiz üreticilerin olması ve bu sebeple de bilinçsiz toplama yapılmasının en büyük sorun olduğunu söyledi. Çakır, “Bana göre ülkemizde eğitim en büyük sorunumuz. Acil sorunumuz ekonomi dense de bence en büyük sorunumuz eğitim. Eğitim düzelirse ekonomi de düzelecek. Bizim ıhlamur üreticilerimiz ağaca çıkıp ıhlamuru toplamaya üşendikleri için, oturdukları yerden seçmek çok daha kolay geldiği için son 2-3 yıldan beri dalları testereyle alıp dalları yerde ayıklıyorlar. Haliyle dalları olmayan ıhlamur ağaçları son yıllarda ıhlamur yapamıyor. Bu da ıhlamurun üretimini çok azalttı. Çünkü çok az sayıda ıhlamur yapan ağaç kaldı. Bu sebepten ötürü de ıhlamur fiyatları büyük bir artış gösterdi” diyerek fiyatların yükselmesinin nedenini eğitimsizlik olarak ifade etti.
Aktar Çakır, “Korkarım ki bu şekilde cahilce şeyler yapmaya devam ettiğimiz sürece ıhlamuru da dışarıdan almak zorunda kalacağız. Ihlamur ağaçların altına bir merdiven dayayıp o yaprakları çiçekleri toplamak biraz zahmetli olsa da bir sonraki yıla tekrar ürün almak açısından daha akıllıca olacaktır. Vatandaşlar yine ıhlamur alıyorlar. Ama daha pahalıya alıyorlar. Oysa aynı ıhlamuru üçte bir fiyatına almaları gerekirdi” dedi.
“SAKIZ AĞAÇLARIMIZI KESTİK,SAHLEPİ TÜKETTİK”
Ege’de bulunan Sakız ağaçlarına ve sahlep bitkisine olanın şimdi ıhlamur ağaçlarına olduğunu söyleyen Çakır, ”Ege bölgesi sakız ağaçları ile dolu olduğu zaman bu ağaçların kıymetini ülkece bilemedik. Bu ağaçları kuruttuk, odunluk niyetine kestik. Aynı şuanda ıhlamur ağacına yapıldı gibi üreticiler bu ağaçların dallarını kesip sakızları topladılar ve bu şekilde sakız ağacı kalmadı. Bu yüzden artık sakız adasından sakız getirip, sakızlı reçeller yapılmaya çalışıyor ve çok pahalıya mal oluyor. Son zamanlarda sakız ağaçları dikildi ama şuan da bu ağaçlar ürün verecek olgunlukta değiller” şeklinde konuştu.
Sakız ağaçlarının başına gelenin sahlep bitkisine de geldiğini söyleyen Çakır, “Tüm Ege’de ve Karadeniz’in bazı bölgelerindeki topraklar sahlep bitkisi için aşırı verimli topraklar. Bu bitki her toprakta yetişen bir bitki değil ve çok kıymetli bir bitki. Sahlep bitkisinin özelliği şudur, patates gibi 3 tane yumru verir. Bu yumrulardan ikisi büyük, biri küçük yumrudur. Üreticilerin iki büyük yumruyu alması o küçük yumruyu tekrar gömmesi gerekiyor ki seneye tekrar iki yumru versin. Her yıl bu böyle uygulanır, ikisi alınır teki bırakılır. Bizim üreticilerimiz biraz daha fazla para kazanmak adına ise dağda taşta ne kadar sahlep bitkisi varsa topluyor ve üç yumruyu birden alıyor. Bu yüzden ülkemizde doğru düzgün sahlep yok” dedi.
SAF SAHLEP SATIYORUM DİYORLARSA,FİYATINA BAKIN!
Hilal Çakır sahlepin tekrar ülkede yetiştirilmeye başlanması için çalışmalar yapıldığını söyledi. Çakır, “ Ünlü bir dondurma markası, sahlep artık ithal edilmesin diye bir kampanya başlattı. Türkiye’de tekrar sahlep dikilmesi ve üreticinin bilinçli olarak üretmesi adına devletle beraber iş birliği yaptı ve ekonomik bir fiyata ki sahlep pahalı bir bitkidir bunların soğanlarını veriyor. Ziraat odaları bunların nasıl ekilip nasıl toplanacağını anlatıyor” ifadesinde bulundu.
Saf sahlep satan dükkanlara dikkat edilmesi gerektiğini, piyasa uygun fiyata saf sahlepin satılmadığını söyleyen Çakır, “Tarladan toplanan sahlepin toptancıya satışı 500 lira. Hiçbir aktarda biz dahil saf sahlep bulunmuyor. Çünkü sahlepin işlenip bize gelmesi 600 lirayı buluyor. Biz bu fiyatlarla sahlepi vatandaşa nasıl satalım? Saf sahlep satıyorum diyen varsa vatandaşların ürününün fiyatına bakması gerekir önce” diyerek vatandaşları sahlep konusunda uyardı.
IHLAMURUN FAYDALARI
Ihlamur ortalama 25-50 metreye kadar uzunluğa erişebilen ağaçlarda yetişmektedir. Ihlamur ağacının çiçeklerinin yaydığı hoş kokulardan dolayı ev bahçelerinde sokak aralarında da yetiştirilmektedir ve özellikle kış aylarında yapraklarından yapılan ıhlamur çayları normal siyah çayın pabucunu dama atmaktadır.
Kış aylarında bal ve limon ile karıştırılarak içilen ıhlamur çaylarının sağlık açısından çok faydalı olduğuna inanılmaktadır. Ihlamur çiçekleri mevsimi geldiğinde bal arıları için de bir besin kaynağı olurken, ıhlamurun yapraklarından ayrıca çeşitli hastalıklara iyi gelen macunlar yapılmaktadır.
Kalsiyum açısından zengin bir besin kaynağıdır. Ayrıca önemli bir A vitamini deposudur. B6 vitamini de içermektedir. Ayrıca tanen, şeker glikoz içerir. İçerdiği vitamin, element ve diğer maddelerle bazı hastalıklara faydaları vardır.
Ihlamurun Sağlığa Faydaları
Ihlamur daha çok kış aylarında soğuk algınlığına neden olan hastalıklara yakalanmamak veya hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. En çok yaprakları kaynatılarak demlenir ve limon veya bal karıştırılarak içilir. En sık kullanım şekli böyledir.
Grip ve Nezleye Karşı Ihlamur: Ihlamur kış aylarında meydana gelen soğuk algınlığından ve yaygın salgın hastalıklardan korunmak ve bu hastalıkların tedavileri için tüketilmektedir. Daha fazla verim almak için ıhlamura bal ve limon eklenebilir. Balın yardımıyla vücudun direnci hastalıklarla mücadele için arttırılır. Balın doğal bir antibiyotik olması ıhlamurun etkisini iki katına çıkarır. Yalnız bal haşlanmış veya çok sıcak suda özelliği kaybeder. Bu yüzden ıhlamura karıştırılmadan önce mutlaka suyun soğumasının beklenmesi gerekir.
Ihlamur Öksürüğe İyi Gelir: Ihlamur, üşütmeden kaynaklanan öksürüğü yatıştırıcı özelliği vardır. Düzenli olarak ve sıcak tüketildiğinde öksürüğe neden olan bakteri ve mikropları vücuttan atar ve solunum yollarında öksürükten dolayı meydana gelen tahrişleri giderir. Öksürükten daha hızlı ve kısa zamanda kurtulmamıza yardımcı olur.
Ihlamur Vücudun Direncini Arttırır: Kan dolaşımının hızlanmasını sağlar ve vücudu sıcak tutmaya yardımcı olur. Özellikle kış aylarında üşüme sorunu yaşayan kişilerin bu sorunu çözmede önemli derecede yardımcı olur. Hastalıklarla genel anlamda mücadele için metabolizmayı kuvvetlendirir.
Stresi Giderir: Ihlamurun sinir sistemi üzerinde de ciddi katkısı vardır. Hazırlanan ıhlamur çayının içerisine karanfil atıldığında sinir üzerinde daha fazla etki gösterir ve sakinleştirici özelliği vardır. Böylece genel anlamda sinir sistemlerini olumlu yönde etkiler ve stresten kaynaklanan kötü düşüncelerden bünyeyi korur. Yalnız gece geç saatlerde aşırı derecede ıhlamur tüketimi uykusuzluğa neden olabilir. Bu yüzden akşam saatlerinde fazla tüketilmemesi tavsiye edilir.
Cilt Sağlığına Ihlamurun Faydası Vardır: Ihlamurun hastalıların yanında gözlere de faydaları vardır. Kaynatılan ıhlamur yapraklarından elde edilen su, pamuk yordamıyla gözlerin üzerine konur. Bu işlem yapılırken gözlerinizi kapatmanız gerekir. Bu uygulama sayesinde hem gözlerin dinlenmesini sağlamış olursunuz hem de göz kapaklarının kenarlarında oluşan bakteri veya çapakların temizlenmesini sağlamış olursunuz.
Saç Sağlığı için Ihlamur: Ihlamurun saç sağlığına da fayda sağladığı bilinmektedir. Ihlamur yapraklarını kaynatarak elde ettiğini su ile saçlarınızı yıkadığınızda doğal bir görünüm kazandırmış olursunuz. Bu uygulama saçlarınızı kuvvetlendirir ve aynı zamanda kafa derisindeki bazı kaşıntıları giderebilir. Aynı zamanda saç derilerini kuvvetlendirerek saçların dökülmesine engel olabilir. Zararlı bakteriler ve serbest radikallerden kafa derisini arındırarak kaşıntı ve benzeri hastalıklardan korunmamızı sağlar.
Ihlamur Cilt Lekelerini Giderebilir: Yukarıda anlatılan bütün bu özelliklerin yanında ıhlamur cilt hastalıkların karşı da iyi gelir ve çok fazla çeşidi olan hastalıklara karşı kısmen tedavi amaçlı olarak kullanılır. Cilt lekelerine de faydalıdır. Bunun için ıhlamur yaprakları yumuşayıncaya kadar kaynatılır ve lekelerin üzerine uygulanır. Zamanla bu lekeleri çıkaracağını göreceksiniz. Ihlamur bunun yanında ciltte yaşlanmadan dolayı meydana kırışıklıkları giderebilir.
Ayrıca hücreleri kuvvetlendirerek cildin daha geç yaşlanmasını sağlayarak sağlıklı ve güzel görünüm sağlayabilir.
Ihlamur Dolaylı Olarak Kalp Sağlığına Faydalıdır: Ihlamurun direk olarak kalp sağlığına faydalı olduğunu söylemek zor ama damarlar üzerinde olumlu etkisinden dolayı kalp sağlığına da faydalıdır diyebiliriz. Damar tıkanıklıklarına engel olduğu için tıkanıklıktan kaynaklanan kalp yorgunluğunu veya olası hastalıklardan koruma özelliğine sahiptir. Damar sertliğinin oluşmasına izin vermez ve kan akışını hızlandırdığı için damarların etraflarında oluşabilecek tabakalara engel olur. Aynı zamanda bu katkılarıyla birlikte kanı kısmen temizleme özelliğine sahiptir diyebiliriz.
Astım ve Bronşit Hastalıklarına İyi Gelir: Ihlamurun genel anlamda solum yollarına iyi geldiğini söylemiştik. Ihlamurun nefesi açıcı özelliği de vardır. Kış aylarında üşütmeden dolayı meydana gelen bronşit hastalığına iyi gelir. Bronşları yumuşatıcı ve rahatlatıcı özelliği vardır. Astım ataklarını yatıştırdığı söylenmektedir. Karaciğerde meydana gelen iltihaplar üzerinde önemli etkisinin olduğunu savunan uzmanlar da vardır. Özellikle kronik alerjik astım hastaları için düzenli olarak tütekiminin tavsiye edildiği söylenebilir. Alerjik astıma karşı etkili olabilir ve rahatlama sağlayabilir. Önceden tüketilmeye başlanması atakların daha hafif geçmesini sağlayabilir.
Ihlamurun Hipertansiyona İyi Geldiği Söylenmektedir: Yaygın bir kanaat değil ama bazı uzmanlar ıhlamurun hipertansiyona da iyi geldiğini söylemektedirler. Tansiyonu sağlıklı seviyede tutmada az da olsa rolünün olduğu söyleniyor.
Terlemeyi Sağlar: Kış aylarında, özellikle kar yağışının az olduğu kışlarda, genelde virüslerden kaynaklanan salgın hastalıklar insanları muzdarip ederler. Bazı virüs çeşitleri terleme yoluyla daha kolay vücuttan atılmaktadır. Bunun için ıhlamurun faydalı olduğunu söylemek mümkündür. Terleme şiddetini arttırmak için ıhlamurun içerisine acı biber katılabilir. Böylece acı biberin yardımıyla hem solunum yollarının rahatlaması sağlanır hem de terlemenin şiddeti arttırılmış olur.
Ihlamurun Sindirim Sistemine Faydaları: Sıvı olduğu için sindirim sitemini yormaz. Bunun aksine çok az çalışan tembel sindirim sitemlerini ve bağırsaklara hareket kazandırır. Hazmı hızlandırır ve mideyi yormaz, kuvvetlendirir.
Kansızlığı Giderir: Birçok uzman, ıhlamurun kansızlığı giderdiğini belirtmektedir. Kansızlık sorunu çeken kişilerin ıhlamuru düzenli olarak kullanmasında fayda olduğunu söyleyebiliriz.
Ihlamurun Zararları
Şimdiye kadar yapılan hiçbir araştırma ıhlamurun direkt olarak sağlığa herhangi bir zararının olduğunu ortaya koymamıştır. Sadece aşırı tüketilmesi ve yanlış kullanılması durumunda bazı yan etkileri olabilmektedir .Bunlar;
Çok fazla ve geç saatlerde tüketilmesi uykusuzluğa neden olabilir.
Ihlamur sadece bir kere kaynatılır, defalarca kaynatılarak tüketilmesi bir fayda sağlamaz, tam tersi zararlıdır.
Mümkün olduğunca tatlandırmak için bal veya limon kullanılabilir. Şeker kullanımı kilo almaya neden olabilir.
Ihlamur, aşırı sıcak içilmemelidir. Haşlanmış ıhlamurun terlemeye yardımcı olduğuna dair genel bir kanaat vardır. Halbuki ıhlamur sıcaklığının yoğunluğu yemek borusu ve ağız içine zarar verebilir.
Tavsiyeler
Ihlamurun her açıdan sağlığa faydalı olduğu kesindir. Özellikle kış aylarında grip, nezle gibi soğuk algınlığına neden olan hastalıklara karşı etkilidir. Ekim ayında taze ıhlamur bulmak mümkün olduğundan dolayı hastalıklara yakalanmadan önce taze olarak tüketilmeye başlanması, önceden tedbir alınması adına önemlidir. Bu yüzden hasta olmayı beklemeden düzenli olarak en azından kış ayı boyunca tüketmenizi tavsiye ederiz.