Gündem

Çanakkale’de ‘sosyal’ kaos!

İstanbul ve İzmir’de yaşanan hain saldırılar sonrası Türkiye genelinde vatandaşların tedirginliği bir hayli arttı. Bu tedirginliği fırsat bilen bazı art niyetli kişiler sosyal medyayı kullanarak insanları korkutmaya devam ediyor. Geçtiğimiz gece geç saatlerde benzer bir olay Çanakkale’de yaşandı.

Sosyal medyada paylaşım yapan bir kullanıcının ‘Reina canisi Çanakkale’de mi görüldü?’ iddiası üzerine yaşanan bu olay binlerce vatandaşı, öğrenciyi ve ailelerinde şok etkisi yarattı.
 
Çanakkale’de geçtiğimiz gece ortaya atılan bir iddia kenti ayağa kaldırdı. Gece geç saatlerde Çanakkale Onsekiz Mart Kütüphanesi’nde canlı bomba yakalandığı iddiası kısa sürede tüm vatandaşların konuştuğu bir konu haline geldi. Kısa süre sonra bu iddiaların asılsız olduğu ortaya çıksa da bir çok öğrenci ve vatandaş geceyi adeta diken üstünde geçirdi.
 
Sosyal medya platformu ekşisözlük’te açılan bir başlık Çanakkale’yi ve ÇOMÜ’yü ayağa kaldırdı. Perşembe günü İzmir’de yaşanan hain saldırı sonrası ülkenin dört bir yanında vatandaşlar teyakkuza geçmişti. Çanakkale’de final döneminde ortaya atılan böylesine bir iddia ise başta öğrenciler ve aileleri olmak üzere binlerce vatandaşı korkutmaya yetti.
 
Sosyal Medyada Kısa Sürede Yayıldı
 
eksisozluk.com adlı sosyal paylaşım platformunda ‘satarel’ isimli kullanıcının oluşturduğu ‘5 Ocak 2017 ÇOMÜ'de Canlı Bomba Yakalanması’ adlı başlık kısa sürede tüm sosyal medya platformlarına yayıldı. Final haftası sebebiyle 24 saat boyunca dolu olan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Kütüphanesi’nde bulunan öğrenciler kısa süreli panik yaşandı. Bazı haber sitelerinde ‘ÇOMÜ’de Canlı Bomba Paniği!’ başlığıyla paylaşılan haberler ise kenti ayağa kaldırdı. Bir çok öğrenci ve vatandaş yaşananları anlamaya çalışırken ortaya atılan bir diğer iddia en az ilki kadar merak uyandırdı.
 
O Fotoğraf Ortalığı Ayağa Kaldırdı
 
Final haftası olması sebebiyle yaşanan bu olay öğrenciler arasında ‘acaba finaller iptal mi oluyor?’ sorusunun sorulmasına sebep oldu. Bölge Emniyet Genel Müdürlüğü’nden geldiği iddia edilen bir mesaj öğrenciler arasında kısa sürede yayıldı.
 
‘Şehrimizde yapılan ihbar ve değerlendirmeler sonucu 5 Ocak 16.00’dan başlayan bölge güvenlik OHAL’i kapsamında ikinci duyuruya kadar Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne bağlı meslek yüksek okul, yüksekokul ve fakültelerde yapılacak sınavlar ertelenmiştir. Bilginize Çanakkale İl EGM’ şeklinde bir mesajın ekran görüntüsünün ortaya çıkmasıyla öğrenciler arasında ‘finaller iptal oldu’ bilgisi gecenin konusu oldu. Öte yandan resmi kaynaklardan konuyla alakalı olarak açıklamalar gelmeye başladı.
 
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi resmi sitesinden konuyla alakalı olarak yapılan açıklamada öğrencilere ‘asılsız ihbarlara itibar etmeyiniz’ denildi.
 
Asılsız İhbarlara İtibar Etmeyiniz
 
Yapılan açıklamada, “05.01.2017 tarihinde, Bölge EGM gönderen başlıklı “Sınav erteleme duyurusu SMS’i”, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Kütüphanesi’nde “bombalı şahıs”, “Üniversite içerisinde terörist kovalamacası” gibi bildirim, haber ve sosyal medya mesajlarının hepsi asılsızdır.
Üniversitemizde eğitim-öğretim, hiçbir değişikliğe uğramadan akademik takvime göre devam etmektedir.
Sosyal medyada yayınlanan bu tür mesaj ve iletiler ülkemizde gerçekleştirilen terör eylemlerinin bir uzantısı olarak yanlış bilgilendirme ve bilgi kirliliğine yol açarak, mensuplarımız ve öğrencilerimizi endişe, şüphe ve kaygıya düşürmeyi amaçlamaktadır.
Bu tür mesajlara itibar edilmemesi ve sizlere gelen bu tür SMS ve mesajları 155’e bildirmeniz önem arz etmektedir” denildi.


 
‘Şakacı’ Öğrenciler Mi Yaptı?
 
Bazı öğrenciler sosyal paylaşım sitesi ‘twitter’ üzerinden yaşananların öğrenci arkadaşları tarafından yapıldığını iddia etti. Final dönemi olması sebebiyle sınavları erteletmek isteyen öğrencilerin böyle bir söylem yarattıkları ifadesinde hemfikir olan bazı öğrenciler, arkadaşlarına tepki gösterdi.
 
Hüseyin Emre Atalay