EĞİTİM

"Karne notları, başarının tek göstergesi değildir"

Anne-Babalara Karne Günü ve Sömestr Önerileri diyerek açıklamalar paylaşan  Uzman Psikolog Yağız Ata;’’ Çocuğunuza göstereceğiniz ilgi ve sevgi sadece notlara endekslenmemelidir’’ dedi.

Önümüzdeki sömestırda ‘’Değerli Anne-Babalara Karne Günü ve Sömestr Önerileri’’ diyen  Uzman Psikolog Yağız Ata; ‘’Boğaz medya ailesi olarak, hem öğrencilerimizin hem de siz kıymetli velilerimizin iyi bir sömestr geçirmesi için önemli önerilerde bulunacağız. Öğrencilerimiz iki haftalık yarıyıl tatiline başlayacaklar. Peki, sevgili aileler çocuklarınızın karneleriyle ilgili nasıl bir değerlendirme yapmalı, nasıl iletişim kurmalısınız ?Burada 2 temel adım var, birinci adım çocuğunuzun karnesini iyi okumaktan, ikinci adım ise çocuklarınız ile yarıyıl tatilinde kaliteli zaman geçirmenizden geçer.İlkokul öğrencilerimiz için karne oldukça heyecan oluşturan bir olgudur. Çocuğunuzun karne başarısını takdir etmeli,  arkadaşları, kardeşleri ile kıyaslanmadan çocuğunuzun öğrenme ve okul heyecanının devamlılığı sağlamalısınız. Ortaokul öğrencilerimiz için karne kendilerinin durumunu somut olarak görecekleri ve değerlendirecekleri bir geribildirim aracıdır. Bu sebeple ortaokul çağındaki çocuğunuz ile birlikte değerlendirme yapılmalısınız. Çünkü bir ortaokul öğrencisi, okul için hala ailenin desteğine ve yönlendirmesine ihtiyaç duyar. Kıymetli aileler çocuklarınız ile birlikte karne değerlendirmesi yaparken öncelikle karnedeki olumlu ve başarılı olan dersler, beceriler takdir edilmeli, varsa beklentinin altındaki puanların nedenleri konuşulmalıdır. “Bu notların daha iyi olması için çocuğum neler yapabilir ve aile olarak biz neler yapabiliriz?” sorusunun yanıtları konuşulmalı ve birlikte kararlar alınmalıdır. ‘’dedi.
 
‘’Lise öğrencilerimiz için ise de karne notları artık gençlerimizin kendi davranışları ve sorumluluk duyguları sonucu oluştuğu düşünülmeye başlanmalıdır’’ diye sözlerinde devam eden Ata;. ‘’Öğrencilerimize kendi öz eleştirisini yapması için olanak sağlanmalı, yetişkin iletişimi kurulmalıdır. Karne değerlendirmeleri, sadece dönem sonlarında değil, süreç içinde de yapılmalıdır. Böylece, sürpriz (!) olabilecek bir durum gelişmeyecektir. Çocuğun duygu durumu, okulu, arkadaşlarıyla olan iletişimi, sosyal çevresi huzurlu bir aile ortamı gibi pek çok faktör öğrenci başarısında belirleyicidir. Bu nedenle çocuğun başarısı çok yönlü değerlendirilmelidir. Çocuğunuz bir karne hediyesi beklentisi içinde olabilir. Ona ödül almayı düşünüyorsanız belirtmem gerekir ki,  maddi değeri olan ödüllerin etkisi kısa sürer. Bir çocuğa en büyük ödül ona sevgi gösteren, zaman ayıran aileleridir. ‘’dedi.
 
‘’Başarının tek koşulu, ders çalışmak değildir’’

‘’Karne notları, başarının tek göstergesi değildir’’ diye sözlerine devam eden Ata; ‘’Karneler şüphesiz bir çocuğunuzun hayatında eğitimi ile ilgili önemli belgeler arasındadır. Ancak çocuğunuzun akademik başarısının değerlendirmesi sadece dönem sonlarında değil, süreç içinde yapılmalıdır. Karne, başarının tek göstergesi olarak düşünülmemelidir. Çocuğunuza göstereceğiniz ilgi ve sevgi sadece notlara endekslenmemelidir. Başarının tek koşulu, ders çalışmak değildir. Çocuğunuzun duygu durumu, okulunu, arkadaşlarını sevip sevmediği, huzurlu bir aile ortamının olup olmaması gibi pek çok faktör çocuğunuzun başarısında belirleyici olabilir. Bu nedenle çocuğunuzun başarısı çok yönlü değerlendirilmelidir. Bütün çocuklar başarılı olmayı, takdir edilmeyi, anne ve babasını gururlandırmayı ister. Her çocuğun ihtiyaç duyduğu en temel duygu da koşulsuz sevgidir. Karnesi nasıl olursa olsun her çocuk bir dönem boyunca çabaladı, yoruldu ve yarıyıl tatilini hak etti. Tatil döneminde okul olmadığı için zaman bulmanın kolaylaşması, öğrencilerin aileleriyle kaliteli zaman geçirmesi için bir fırsattır. Bu fırsat güzel ve verimli olacak şekilde değerlendirilmelidir.Tüm öğrencilerimize dinlenecekleri, aileleri ile keyifli vakit geçirebilecekleri bir yarıyıl tatili dileriz.’’ diyerek tamamladı. 
 
 
Turgut Engin