Siyaset

Sıra hangi belediyede!

CHP’li Küçükkuyu Belediyesi ve Çan Belediyesi ile İYİ Parti’li Gökçeada Belediyesi’ne operasyon düzenlendi. Gökçeada Belediye Başkanının tutuklanması ve görevden uzaklaşmasının etkisi devam ederken, şimdi kulislerde operasyon sırasının hangi belediyede olduğu konuşulmaya başlandı.

Çanakkale’de belediyelere ilk operasyon Ayvacık İlçesi’ne bağlı CHP’li Küçükkuyu Belediyesi’ne yapıldı. Rüşvet iddiası ile geçen yıl Şubat ayında CHP'li Küçükkuyu Belediye Başkanı Cengiz Balkan ve Fen İşleri Müdürlüğü’nden iki çalışan gözaltına alındı. Emniyetteki ifadesinin ardından Ruhsat işlemlerinde usulsüzlük iddiasıyla adliyeye sevk edilen Başkan Balkan, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Fen İşleri Müdürlüğü’nde görevli memur M.E. ise "irtikap" suçlamasıyla tutuklandı.
 
Küçükkuyu’daki operasyondan 3 ay sonra bu sefer CHP’nin diğer belediyesi Çan Belediyesi’ne operasyon düzenlendi. Belediyeden ihale alan firma sahiplerinden rüşvet alındığı ve irtikap suçu işlendiği iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında CHP'li Belediye Başkanı Bülent Öz ile ikisi belediye çalışanı 3 kişi, rüşvet ve irtikap suçlamasıyla gözaltına alındı. Öz, tutuklama talebiyle sevk edildiği nöbetçi sulh ceza hakimliğince adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı ardından İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden uzaklaştırıldı.

İLK DEFA BAŞKAN TUTUKLANDI
Son operasyon İYİ Partili Gökçeada Belediyesi’ne yapıldı. Yapılan şikayet ve gelen ihbarlar doğrultusunda İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü ekiplerince 31 Ocak tarihinde Gökçeada Belediyesi’ne operasyon düzenlendi. Yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda gözaltına alınan İYİ Partili Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin ile Belediye İmar Müdürü S.D. ile E.B., R.G., B.B. gözaltına alındı. Savcılıktaki işlemlerinin ardından mahkemeye sevk edilen şüphelilerden Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin, İmar Müdürü S.D., Gökçeada İYİ Parti eski İlçe Başkanı H. E. tutuklanırken, kamu çalışanı E.B. ile müteahhitler R.G. ve B.B., adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Şimdiye kadar düzenlenen operasyonlarda ilk defa bir belediye başkanı tutuklanırken, İçişleri Bakanlığı da vakit kaybettirmeden Başkan Çetin’in görevden uzaklaştırıldığını açıkladı.
 
SIRADA HANGİ BELEDİYE VAR
Gökçeada Belediye Başkanı Çetin’in tutuklanması ve ardından görevden uzaklaştırılmasının yangıları devam ediyor. Seçime doğru gidilirken bu siyaset kulisleri de bu olayla çalkalanıyor. Kulislerde konuşulan bir konu ise operasyon sırasının hangi belediyede olduğu. Bu konuşmaların kaynağı ise Çanakkale’de birçok belediyede yolsuzluk, rüşvet, haksız kazanç iddialarının dolaşması. Daha önceki operasyonlarda olduğu gibi bazı belediye başkanların çevresindekilerle beraber birçok yöntem kullanarak haksız kazanç sağladığı belirtiliyor. Bu iddialar doğrultusunda yeni operasyonların olacağı iddia ediliyor.

Mehmet Güler