Gündem

Can kayıpları artıyor 7,7 ve 7,6’lık deprem

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde dün 7,7 ve 9 saat sonra 7,6 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Türkiye’nin Güneyinden Karadeniz kentlerine kadar geniş bir alanda hissedildi, komşu ülkelerde de can ve mal kaybına yol açtı.

Can kayıpları binleri geçti, binlerce kişi yaralandı ve çok sayıda bina yıkıldı. Türkiye deprem yaraları sarmak için adeta seferber oldu.
 
 
Türkiye’nin Doğu, Güneydoğu, Akdeniz, İç Anadolu ve Karadeniz bölgeleri, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli 7,7 ve 9 saat sonra 7,6 büyüklüğündeki depremlerle sallandı. Kahramanmaraş haricinde Deprem Gaziantep, Sivas, Hatay, Şanlıurfa, Mersin, Samsun, Trabzon başta olmak üzere birçok kentte hissedildi. Çok sayıda ölü ve yaralı var. En büyüğü 6.6 olmak üzere 100 artçı deprem meydana geldi. AFAD, 76 kişinin hayatını kaybettiği, 440 kişinin de yaralı olduğunu açıkladı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre saat 04.17’de merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan Richter ölçeğine göre 7.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yerin 7 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem, Kahramanmaraş’ın yanı sıra Doğu, Güneydoğu, Akdeniz, İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde şiddetli hissedildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “4. seviye uluslararası alarmdayız” dedi.  AFAD Koordinasyon Merkezinde açıklama yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Haberleşmeyle ilgili ilk etapta bazı sıkıntılar olabiliyor. İhtiyaç olmadığı sadece iletişim bakımından görüşmeler olmalı. Uzun görüşmeler olmamalı. Fatura, borç vb. nedenlerle hatları kapatılmış olanların hatları açılmıştır. TURKSAT da uyduları bölgeye sevk etmiştir” dedi. 
 
 Gün boyu devam eden acil yardım faaliyetlerinde soğuk kış günlerine denk gelmesi sebebiyle, depremin ardından çok sayıda vatandaş dışarda kalmak zorunda kaldı. AFAD Başkanı Sezer, 7.7'lik deprem sonrasında can kaybı ile ilgili bilgileri açıkladı. Gazetenin baskıya girdiği saatlerde AFAD Başkanı Sezer, Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaşamını yitirenlerin sayısının 1014 olduğunu açıkladı. Yaralı sayısı ise 5 bin 385 olarak güncellendi.
 
Kış ayında yaşanan bu üzücü olaydan sonra ülkeler yardım için sıraya girdi. Çanakkale’de de yardım kampanyası başlatıldı. Çanakkale Valiliği yardım yapılacak kalemleri sıladı. 

Bünyamin Nami Tonka