Gündem

Korkutan deprem Marmara'daki fayı hatırlattı!

Tüm Türkiye’de derin bir travmaya sebep olan Kahramanmaraş'ta gerçekleşen şiddetli depremler ardından en merak edilen başlık bundan sonraki yıkıcı bir depremin en çok Türkiye’de nerede olacağı oldu. 

Kuzey Anadolu'da son kırılmayan bölge Marmara Bölgesinde yer alıyor. Marmara bölgesindeki fayın kırılmaya çok yakın olduğu ama ne zamanda kırılacağı belli oldu. Marmara Depremi, Marmara Denizi'nin altındaki kuzey Anadolu fayını kuzey kolu üzerinde gerçekleşmesi tahminleri uzmanlar tarafından çok sayıda yapıldı. Geçtiğimiz günlerde katıldığı bir TV kanalında bir değerlendirme yapan Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Martin Mai, Kahramanmaraş'taki ikinci depremin sıradışı olduğunu ifade etti. Ayrıca Marmara fayı hakkında önemli uyarılarda bulundu.
 
 
‘’Bizi en çok endişelendiren bir diğer bölge de Marmara Denizi'ndeki bölge’’
 
 Prof. Dr. Mai; ‘’Şu anda etkilenen bölge artçılarla mücadele etmeyi sürdürecek. Türkiye ne yazık ki çok fazla deprem riskiyle karşı karşıya bir bölgede. Bizi en çok endişelendiren bir diğer bölge de Marmara Denizi'ndeki bölge. Çok büyük depremlere yol açtı, buradaki bölgede çok büyük bir deprem olması bekleniyor. Türkiye'nin buna hazırlanması gerekiyor. Nereye baktığımıza göre değişir, yani Türkiye'de eşi benzeri yok kesinlikle, bunu söyleyebilirim. Çok yıkıcı başka depremleri de gördük dünyada. Tabii ki hepimiz 2011'deki Japonya depremini hatırlıyoruz. Her 10 yılda bir böyle bir felaket görüyoruz ne yazık ki. Türkiye'deki bina yasalarına hakim değilim ama çok güncel olduklarını biliyorum. Japonya'daki durum inşaat anlamında daha farklıdır diye düşünüyorum. Japonya'daki depremler genelde okyanusta oluyor. Yani böyle bir karşılaştırmanın doğru olduğunu düşünmüyorum Türkiye ile Japonya arasında. Kıyıda ve karadaki depremler daha farklı Japonya ve Türkiye'de. (İstanbul depremine nasıl hazırlanmalı) Dediğim gibi bu yaşanacak eninde sonunda. Santim santim hareket edecek plakalar, yeterince baskı oluştuğunda bu deprem olacak. Tam olarak ne zaman olacak bunu bilmek mümkün değil. Buradaki bina, inşaat yasalarının harfi harfine uygulanması lazım. Binalar birbirine çok yakınsa burada hasar daha da artabilir. ‘’dedi.
 
“Sanki Türkiye hareket etti” 
 
 
İtalyan Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü’nün (INGV) başkanı Carlo Doglioni, depremle ilgili İtalyan gazetesi Corriere della Sera’ya konuştu. Fay hattının bulunduğu Anadolu levhasının, Arap levhasına göre kuzeydoğu-güneybatı yönünde en az üç metre hareket ettiğini düşündüklerini belirten İtalyan bilim insanı bu hareketin sadece 30-40 saniyede gerçekleştiğine dikkati çekti. Bölgede tarih boyunca sismik hareketliliğin çok yüksek olduğunun altını çizen İtalyan bilim insanı, “Sanki Türkiye hareket etti” ifadesini kullandı.
 
İbrahim Akın Kazancı