Gündem

Kesik kolon avı başladı

Meydana gelen deprem felaketi 11 ilde büyük yıkımlara neden oldu. Depremde yıkılan binaların bazılarının işyerini genişletmek için kolonların kesilmesinden kaynaklandığı belirtildi.

Meydana gelen deprem felaketi 11 ilde büyük yıkımlara neden oldu. Depremde yıkılan binaların bazılarının işyerini genişletmek için kolonların kesilmesinden kaynaklandığı belirtildi. Bunun üzerine Çanakkale’de hem apartman sakinleri hem de binayı yapan müteahhitler binanın kolonlarını inceliyor. İncelemede kesilen kolonlar tespit edilmesi durumunda suç duyurusunda bulunacak.
 
Kahramanmaraş merkezli 7,6 ve 7,7 büyüklüğündeki depremler tüm yurtta derin etki bıraktı. Şimdiye kadar 40 bin civarında kişi hayatını kaybettiği açıklandı. Can kayıpları ve hasarın boyutuna ilişkin yeni bilgiler gelmeye devam ederken deprem bölgesinde artçı sarsıntılar sürüyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, depremlerden etkilenen bölgelerde hasar tespit çalışmaları devam ediyor.
Özellikle Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde etkili olan depremin ardından o bölgelerdeki 481 bin 865 binada yer alan 2 milyon 196 bin 88 bağımsız birimde hasar tespit çalışması yapıldı.
Hasar tespit çalışması tamamlanan 61 bin 722 binada yer alan 263 bin 800 bağımsız birimin acil yıkılması gereken, ağır hasarlı ve yıkık olduğu tespit edildi. Hatay'da 15 bin 248, Kahramanmaraş'ta 12 bin 980 ve Gaziantep'te 12 bin 964 binanın acil yıkılması gerektiği bildirildi.
 
BİNALARIN KOLONLARI KESİLMİŞ
Deprem bölgesinde yıkılan binaların bazılarının kolonlarının, işyerini genişletmek için kesildiği belirtildi. Bu konuyla ilgili haberler gelmeye devam ederken, Türkiye genelinde olduğu gibi Çanakkale’de bundan etkilendi. Bazı uzmanlar da vatandaşların binaların kolonlarını incelemesini istedi. Bunun üzerine Çanakkale’den de vatandaşlar ve inşaat firmaları kolon avına çıktı. Binalarının alt katında işyeri olan daire sahipleri ve kiracılar, işyerlerine inerek kolonları incelediği öğrenildi. Binada ikamet edenler gibi binayı yapan müteahhitler de aynı incelemeyi başlattı.
Kahramanmaraş depreminde yaptıkları binaların yıkılması nedeniyle birçok müteahhit tutuklandı. Tutuklanan müteahhitlerin bazıları da suçu bina altındaki işyerlerine attı ve kolonların kesildiğini söyledi. Aynı duruma düşmemek için Çanakkaleli müteahhitlerin de yaptıkları binaların kolonlarını incelediği öğrenildi.
Yapılacak inceleme sonucunda kesik kolon bulunması durumunda suç duyurusunda bulunacağı öğrenildi.

Mehmet Güler