Sağlık

Gözde Işık Çakması Tedavisi Nasıl Olur?

Gözde ışık çakması, genellikle tek başına ortaya çıkan bir durum değildir. Altta yatan sebep hekiminiz tarafından bulunduktan sonra, buna bağlı tedavi yöntemleri uygulanır.

Bazı durumlarda tedavi mümkün olmazken, altta yatan sebep tedavi edildiği takdirde gözde ışık çakması durumu da ortadan kalkar.
 
Şiddetli migrene bağlı meydana gelen gözde parlama ve ani ışık çakması olayının tedavisi için öncelikle migrenin türü belirlenmeli ve ağrı şiddetini azaltmaya yönelik tedavi uygulamaları yapılmalıdır.
 
Retinal yırtık ve kopmaların habercisi olarak meydana gelen bir ışık çakması semptomunun ortadan kaldırılabilmesi için hekimin retina muayenesi ile tanı koyması ve tedavi uygulamalarını başlatması gerekir. Retina tamamen kopmadıysa, lazer tedavisi ile retina kolaylıkla dikilebilir.
 
Sarı noktanın hekim tarafından muayene edilmesi ve dejenerasyon tanısının konulması sonucunda gerekli önlemler alınabilir. Göz içine hekim tarafından ilaç enjeksiyonları yapılarak sarı noktanın hasarını önlemeye yönelik çalışmalar yapılabilir. Tıp teknolojilerinin gelişmesi ile yeni tedavi yöntemleri geliştirilmeye devam etmektedir.
 
Gözde ışık çakması olayının altında yatan sebebin vertebrobaziler yetmezlik olması durumunda, buna bağlı tedavi yöntemlerine hastaya ve hastalığın düzeyine göre hekim tarafından karar verilir. Vertebrobaziler yetmezliğin tedavisi için kan sulandırıcılar gibi farmakolojik tedaviler uygulanabildiği gibi, cerrahi girişimler de yapılabilir. Vertebrobaziler yetmezlik tedavisinin de altında yatan bazı hastalıklar da olabilir. Diyabet, hipertansiyon, yüksek kan kolesterolü gibi altta yatan sebepler varsa tedavi edilmelidir.
 
Gözde Işık Çakması Bitkisel Tedavi
Bazı hastaların gözde sinek uçuşmaları, şimşek çakması gibi de tanımladığı gözde ışık çakması (fotopsi) olayının bilinen bitkisel tedavisi yoktur. Günümüzde farmakolojik ve girişimsel uygulamalarla tedavi edilmektedir. Bununla birlikte, gözde ışık çakması çözümü için birçok yeni araştırma yapılmaya ve yeni yöntemler geliştirilmeye devam etmektedir.
 
Fotopsi tedavisinin doğal yöntemlerini araştırmak için son yıllarda bazı araştırmalar yapılmıştır. 2019 yılında ananas supplementi tüketimi ile ilgili yapılan pilot çalışma bunlardan biridir. Bu çalışmada; vitreusta kopmaya bağlı ortaya çıkan, göz optiğini etkileyerek gözde uçuşan cisimciklerin görülmesine sebep olan kolajen benzeri parçacıkların ortadan kaldırılmasında ananasta bulunan bromelain enziminin etkisi araştırılmıştır.
 
Bromelain enzimi, proteinlerin sindirilmesine yardımcı olan ve yalnızca ananasta bulunan bir enzimdir. Vitreus kopmaları sonucunda vitreus içinde gezen protein yapılarının kaybolmasına yardımcı olabileceği düşüncesi ile katılımcıların belirli süre ile belirli dozlarda ananas supplementi tüketmesi sağlandı. Sonuçlar oldukça umut verici ve merak uyandırıcı olsa da, bu konuda daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
 
Yaşa bağlı makula dejenerasyonunun tedavisinde, meyve ve sebzelerde bulunan polifenollerin etkisi incelenmiştir. Polifenoller, antioksidan ve antiinflamatuvar özellikleri ile bilinen mikro besin ögeleridir. Polifenoller gibi doğal antioksidan uygulamalar yardımı ile hastalığın seyrinin yavaşlatılabileceği düşünülmektedir.
 
Siz de erken teşhis ile göz sağlığınızı korumak ve etkin tedavi yöntemlerinden yararlanmak için bir sağlık kuruluşuna giderek göz kontrolü yaptırabilirsiniz.
 
kaynak:Medikalpark