Tarım kenti olan Çanakkale’de barajların doluluk oranı büyük önem taşıyor. Kış aylarının sonlarına doğru gitmemize rağmen barajlarda su miktarı istenilen seviyede bulunmuyor. Çanakkale genelindeki hem içme suyu hem de tarım arazisinin su ihtiyacını karşılayan barajlarda su seviyesi önceki yıllara göre çok düşük.
Çanakkale'nin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan 54 milyon 115 bin metreküp kapasiteli Atikhisar Barajı'nda su seviyesi 23.5 milyon metreküpte kaldı. Yağış olmaması ve kuraklığın devam etmesi halinde içme ve kullanma suyunu karşılayan Atikhisar Barajında tarımsal alanda sulamalarda bir takım kısıtlamalar yaşanabilir.
Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, Çanakkale’nin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan Atikhisar barajında su rezervinin yüzde 43 seviyelerinde ve 23,5 milyon metreküp civarında olduğunu belirtti. Çanakkale ve ilçelerinde kısa bir süre önce kar yağışı olduğunu da hatırlatan Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, “Bu kar yağışı Atikhisar Barajı havzasına da düştü. Bu kar yağışıyla birlikte su seviyesinde hafif bir yükselme oldu. Ancak halihazırda da bir su tüketimi var. Kentin yaklaşık günlük su tüketimi 35 bin metreküp, aylık olarak ifade edilmesi gerekirse ise, 1 ile 1.5 milyon metreküp civarında da kentin su tüketimi var. Dolayısıyla bir yandan tüketmeye devam ediyoruz. Bir yandan da havzamızın su tutmasına ve barajımızın su seviyesinin yükselmesini bekliyoruz. Artık kış aylarının sonuna geldik. İstediğimiz gibi kış yağışlarını alamadık. İlkbahar’da yağış bekliyoruz. Yağış almamız halinde kuraklık riski özellikle tarımsal açıdan devam edecektir. Ama kentin su ihtiyacının bu yıl karşılanması yönünde bir risk görmüyoruz. Ama özellikle Atikhisar barajı yalnızca kentin su ihtiyacını karşılamıyor. Tarımsal sulamada kullanılan bir su kaynağı dolayısıyla burada tarımsal sulamada bir kısıtlama yada su verilememesi gibi bir durumla karşı karşıya kalınabilir. Buda tarımsal üretim açısından ciddi bir ekonomik kayıptır. Tasarruf artık bir alışkanlığa dönüşmeli gerek kentsel, gerek tarımsal, gerek endüstriyel, yaşamın her alanında suyun en değerli materyal olduğunu bilincine varmak durumundayız. Bu nedenle suyu çok dikkatli kullanmak zorundayız” dedi.
ŞUANDA BARAJLARIMIZ İSTENİLEN SEVİYELERDE DEĞİL
Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, bu yıl kurak bir yıl geçirdiklerini belirterek, “Geçtiğimiz haftalar içinde güzel bir kar yağışı oldu. Fakat yağan kar yağışı istenen seviyede olmadı. Yeterli değil. Hızlı bir şekilde kar yağdı, hızlı bir şekilde erimediği için bu toprağa iyi geldi. Fakat barajlara olan etkisi ise istenen seviye de olmadı. 2020 yılında yaşanan kuraklıkla aynı seviye de bir kuraklık yaşıyoruz. 2020 yılında alınan tedbirler yine alınması gerekebilir. Çünkü baraj seviyesine baktığımız zaman, Çanakkale’nin su seviyesi yüzde 43’lerde buda yaklaşık olarak 23 milyon metreküp su demek. Atıkhisar barajı aynı zamanda içme suyu ihtiyacımızı da karşılıyor. İçme suyu ihtiyacımızı karşıladığı için şuanda 23 milyon metreküp su seviyesinden aşağılara düştüğü zaman tarımsal amaçlı su kullanımına izin verilmiyor. Çünkü ilk önce insanın su ihtiyacı gerekli, eğer bu seviyede devam edecek olursa Atikhisar barajı için söylüyorum maalesef tarımsal alanda üretime izin verilmeyecek. Ve bazı tedbirlerde alınmak zorunda kalınacak” dedi.
Bayramiç ve Biga’daki barajlarında tarımsal amaçlı olduğunu da aktaran Başkan Ufuk Ünver, şunları söyledi
“Bayramiç ve Biga’daki barajlar da çiftçinin para kazanmasını sağlayan barajlardır. Şuanda barajlarımız istenilen seviyelerde değil. Tarımsal alanda bazı tedbirler almamız gerektirecek. Bazı ürünlerde kısıtlamalara gidilebilir. En başta çeltik, mısır gibi benzeri ürünlerin kısıtlamasına gidilmesi ihtimali yüksek. Tarımsal faaliyet bizim için çok önemli, gıda önemli, tarım yapımız önemli, gıda krizi yaşamamak için tedbirler alacağız ama üretmeye de mutlaka devam edeceğiz. Bu da bizim için şart. Suyu israf etmeyelim. Suyumuzu çok dikkatli şekilde kullanalım. Su bizim için çok büyük bir değer. Herkes kullandığı suyun gıda ve kendi yaşamı için önemli olduğunun bilincine varsın. Bölgemizde inşallah güzel bir yağmurlar alır ve tarımsal olarak da su sıkıntısı çekmeyiz diye ümit ediyorum.”
BHA