Gündem

Akçansa Güzel Sanatlar Lisesi’nde sendika iddiaları

Çanakkale’de eğitim veren Akçansa Güzel Sanatlar Lisesi’nde öğretmen, öğrenci ve velilerle ilgili bir sendika iddiaları ortaya attı, başka bir sendika ise bu iddiayı asılsız olarak değerlendirdi.

İddialarla ilgili Eğitim Sen Çanakkale Şubesi Eğitim Gücü Sen Çanakkale Temsilciliği tarafından bir açıklama yapıldı. Açıklama şöyle; “Türk Eğitim-Sen Çanakkale Şubesi'nin Akçansa Güzel Sanatlar Lisesi çalışanlarına, öğrencilerine yönelik asılsız iddialarına yanıt
Türk Eğitim-Sen Çanakkale Şubesi adına 2 Şubat 2023 Perşembe günü yapılan talihsiz basın açıklaması ile isim vermeksizin AKÇANSA Güzel Sanatlar Lisesi eğitim çalışanları, mezunları, öğrencileri ve ailelerini töhmet altında bırakmış, bazı öğretmen ve öğrencilerin kumpas çetesi kurduğunu belirterek de yasal sonuçları olacak bir iddiada bulunmuştur.
AKÇANSA Güzel Sanatlar Lisesi’nde çalışan, sendikalarımıza üye olan ve üye olmayan öğretmenlerimizle ilgili ne okul müdürlüğünce, ne il milli eğitim müdürlüğünce, ne de adli makamlarca, yürütülen bir soruşturma vardır. Türk Eğitim-Sen Çanakkale Şubesi'ni iddialarını yargı önünde kanıtlamaya çağırıyoruz.
AKÇANSA Güzel Sanatlar Lisesi 1999 yılında eğitim öğretime başlamış, 23 yıldır başarılı öğrenciler yetiştirmiş, yetiştirmeye devam eden, kentimizin ve ülkemizin sanatına nitelikli katkılar sağlamış bir okulumuzdur. Kurumumuzda çalışan hizmetlisinden memuruna, yöneticisinden öğretmenine, öğrencisinden ailesine laik, nitelikli ve bilimsel  eğitimin ortak emekle, dayanışmayla, işbirliğiyle yürütüldüğü bilinmektedir. Okulumuzun bu iddialarla gündeme getirilmesi üzüntü vericidir.

Türk Eğitim Sen Çanakkale Şubesi açıklamasında,
İddia: AKÇANSA Güzel Sanatlar Lisesinde bir öğretmenin 12. Sınıf Öğrencilerini etkileyerek mitinglere götürdüğü, bu konuyla ilgili öğretmen hakkında soruşturma açıldığını bildikleri, soruşturmaya rağmen öğretmenin öğrencileri mitinglere götürmeye devam ettiği iddiaları TAMAMEN KURMACA VE ASILSIZDIR. Yetkili kurumlarca AKÇANSA Güzel Sanatlar Lisesi’nde öğretmenlerin öğrencileri mitinglere götürmeleri iddiasıyla ile ilgili hiç  bir soruşturma açılmamıştır. AKÇANSA Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri veya velileri de hiçbir öğretmenin kendilerini mitinglere götürme, siyaset yapma, öğrencileri yönlendirme iddiasıyla şikayetçi olmamıştır. Bu iddialar her şeyiyle gerçek dışı, asılsız ve iftiradır.
 
İddia: Okulunda kendisi gibi düşünmeyen ve aynı dünya görüşünde olmayan öğretmen arkadaşlarına öğrencileri kullanarak iftiralar atmakta olduğunu, öğretmenleri yıldırma politikaları ile okuldan uzaklaştırmaya yönelik bir kumpas çetesi kurulduğunu, iftira atılan öğretmenlerin mahkemelik olduğu iddia edilmektedir. SÖZÜ EDİLEN,  MAHKEMELİK OLAN ÖĞRETMENLER DÜŞÜNÜLDÜĞÜNDE OLAYIN SİYASİ DEĞİL YÜZ KIZARTICI SUÇLARI (TCK103 ) İÇERDİĞİ ANLAŞILACAKTIR.
AKÇANSA Güzel Sanatlar lisesinde laik, nitelikli ve bilimsel eğitim-öğretim faaliyetini yürüten öğretmenlerin, bildirim yükümlülüğü gerektiren ihmal, istismar, şiddet, taciz, intihara sürükleme vb. suçlar içeren öğrenci beyanları ile ilgili yasal yükümlülükleri gereği; yetkili birimlere bildirimde bulunmuşlardır. Eğer bu bildirimi yapmamış olsalardı suç işlerlerdi. Bu iddialarla ilgili öğrenci beyanlarının bildirilmesi hem TCK hem de MEB OKUL REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ ÇALIŞMA KILAVUZU gereğidir.
TCK 279  kapsamında
(Kamu adına soruşturma ve kovuşturmayı gerektiren bir suçun işlendiğini göreviyle bağlantılı olarak öğrenip de yetkili makamlara bildirimde bulunmayı ihmal eden veya bu hususta gecikme gösteren kamu görevlisi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır) ve
OKUL REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ ÇALIŞMA KILAVUZU C 1 gereğince   
(Cinsel İstismara Uğrayan Öğrencilere Yönelik Hizmetler Kapsamında
1. Cinsel istismar durumlarında çocuğun beyanının doğruluğu sorgulanmadan, beyanı esas kabul edilerek süreç yürütülür. Görüşme yapan kişi çocuğun anlatımı sırasında olaya ilişkin meraklı bir tutum içinde detayları öğrenmeye çalışmaz, hayret, üzüntü, öfke gibi duygusal tepkiler göstermez.
2. Çocuğun beyanını tutanak altına alır.
3. Türk Ceza Kanununun 279. maddesi gereğince bildirimler adli ve kolluk birimlerine ivedi bir şekilde yüz yüze ya da telefon yoluyla yapılır.
4. Bildirim sürecinde ailenin onayı aranmaz.
5. Bildirim sonrası süreçler hakkında çocuk bilgilendirilir.
6. Tutanak, bildirim yapılan kuruma elden ulaştırılır.
7. Çocuğun ve haberdar olan diğer kişilerin başkalarına anlatımı engellenerek konunun gizliliğine özen gösterilir.
8. Okul yönetimi tarafından il/ilçe MEM’lere “GİZLİDİR” ibaresi kullanılarak bilgi yazısı elden ulaştırılır. )
Okul içinde ve okul dışında yaşanan olaylarla ilgili adli ve idari bildirimlerde bulundukları, bu bildirimlerin öğrenci beyanları doğrultusunda Devlet hastanesi psikiyatri servisi, Çanakkale emniyet müdürlüğü çocuk şube amirliği görüşleri esas alınarak yapıldığı, kumpas çetesi olarak iddia edilen mağdur öğrencilerin beyanlarını ve olaylara tanık olan öğrencilerin ifadelerini özgür iradeleri ile verdikleri hiçbir öğretmenin etkisi ve yönlendirmesi ile hareket etmediklerini öğrenciler ve yetkili birimlere ifade etmiştir. Adli ve İdari bildirimler öncesi ve sonrasında öğrencilere, velilere yönelik yapılan psikolojik destek çalışmaları, okul içi bilgilendirmeler okul yönetimi, rehberlik ve psikolojik danışma servisi, Okul Psikosoyal Koruma Önleme ve Krize Müdahale Ekibi koordinayonu ve kararları doğrultusunda yürütülmüştür.
İddia: İftira-kumpas çetesi yaptıkları eylemlere devam etmekte olup öğretmenlere mobing uygulayıp saldırılarına devam etmekte okul kültürünü ve huzurunu bozmaktadır. İDDİADA "ÇETE ve KUMPAS" İLE, ORGANİZE BİR SUÇ ÖRGÜTÜ TANIMI YAPILMAKTADIR, TÜRK EĞİTİM SEN'in BU İDDİASINI KANITLAYAMAMASI DURUMUNDA YASAL SONUÇLARINA DA KATLANACAKTIR. Buradan yetkili kurumlara çağrımızdır. Görevini yapmaktan öte bir şey yapmayan öğretmenlere yönelik bu suçlamaların açığa çıkarılmasını ve kamuoyunu bilgilendirmesini talep etmekteyiz.
 
İddia edilenin tam tersine; hakkında ihmal, istismar, taciz, intihara sürükleme vb konularda adli ve idari bildirim yapılmış şüpheliler  Türk Eğitim Sen'i yanlış yönlendirmektedir.  İhmal, istismar, şiddet, taciz, intihar vb travmalara maruz kalmış öğrenci ve velilerine yönelik psikolojik destek, sosyal destek ve krize müdahale çalışmalarını yürütmekle görevli okul psikolojik danışmanına, sınıf rehber öğretmenlerine ve Okul Psikososyal Koruma Önleme ve Krize Müdahale Ekibine yönelik mobing, iftira, tehdit ve karalamalar yapıldığı bu nedenle çok sayıda mağdur öğrenci ve veliye yönelik çalışmaların etkili şekilde yürütülmesinde zorlanıldığı belirtilmelidir.
 
İddia: Okullar eğitim yuvasıdır siyaset yuvası değildir. Okullarda siyaset konuşmanın yasak olduğu bilinmesine rağmen bununla da yetinmeyip öğrencileri mitinglere götürüp onları kendi düşünceleri doğrultusunda doldurup yalan ifadelerle öğretmenleri bu hale getiren öğretmen acilen okuldan uzaklaştırılmalıdır denilerek; ADLİ VE İDARİ BİLDİRİM KONULARININ SİYASİ ZEMİNE  ÇEKİLEREK ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLERE YÖNELİK ÇİRKİNCE KARALAMA VE ÇAMUR ATMANIN AMAÇLANDIĞI  GÖRÜLMEKTEDİR.
Bu iddia da AKÇANSA Güzel Sanatlar Lisesinde; görevi gereği adli ve idari bildirim yapan öğretmenlerin hedef alındığı anlaşılmaktadır. Bilgisiz, belgesiz, mesnetsiz bir şekilde hedef haline getirilmek istenen öğretmenlerin görevlerini laik, bilimsel, nitelikli bir şekilde, ulusal ve evrensel pedagojik ve mesleki etik ilkeler çerçevesinde yürüttüğü, öğrencilerin, velilerin, öğretmenlerin, diğer okul çalışanlarının hak ve hukukunu tarafsızca koruduğu ilgili kurumlar üye ve üye olmayan öğretmenlerimiz, öğrenci ve velilerimizce ifade edilmektedir.   
 
AKÇANSA Güzel Sanatlar Lisesi öğretmen ve öğrencileri ile ilgili Türk eğitim sen şubesi tarafından yapılan bu tür asılsız haber, iftira ve hedef göstermelerin öğrenci ve ailelerinin mağduriyetlerini ve travmalarını derinleştireceği, adalet duygularını ve inançlarını zedeleyeceği, öğrencilerin özgür iradeleri ile olası mağduriyetlerini ve düşüncelerini ifade etmekten korkacakları, öğretmen ve öğrencilerin iftiracı ve kumpasçı çete damgalamaları ile hedef  gösterilmelerinin yaratacağı korku ve öfkenin kişisel ve sosyal travmalara neden olacağı, öğrenci, öğretmen, veli, okul yönetimi, rehberlik ve psikolojik danışma servisi arasında saygı, sevgi, güven ve işbirliğine dayalı okul iklimine ve eğitim- öğretim sürecine zarar vereceği görülmeli bu açıklama geri çekilmelidir.
 
Türk Eğitim Sen Çanakkale şubesine çağrımızdır. Çocukların yüksek yararı gözetilerek yasa ve yönetmeliklerin gereğini yapan öğretmenleri zan altında bırakacak bu olayın her yönüyle açığa çıkarılmasını sağlamak adına olaya taraf olmalarıdır.
 
Eğitimle ilgili bir sendikanın hukuk ve yasaları  çiğneyen, asılsız, belgesiz ve gerçek dışı iddialarla bir okulun öğretmen ve öğrencilerini hedef gösteren, çetecilik, kumpasçılık, iftiracılık ile suçlayan, yetkili merci ve kurumlardan, okul yönetiminden, milli eğitim müdürlüğünden, hatta kendi sendika üye ve temsilcilerinden dahi bilgi almadan yapmış olduğu  AÇIKLAMAYI ŞİDDETLE KINIYOR VE YASAL GİRİŞİMDE BULUNACAĞIMIZI BEYAN EDİYORUZ. İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNÜ VE CUMHURİYET SAVCILIĞINI GÖREVE DAVET EDİYORUZ.
Bu iddiaların hem idari hem adli olarak açığa çıkmasını beklemeden basına açıklamada bulunulması, görevini yapan öğretmenlerin ve özgür iradeleri ile tanıklık yapan öğrencilerin suçlamasını kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.”
 
Haber Merkezi