Gündem

Baraj kurudu! yasaklar başladı

Çanakkale’nin tek içme suyu ihtiyacını karşılayan Atikhisar Barajı’nda su seviyesi mevsim normallerinin çok altında. Kuraklığın zirveye çıktığı bu dönemde barajda su iyice azalınca Çanakkale Belediyesi tarafından birçok alandaki su tüketimine yasaklar getirildi.

Çanakkale’nin tek içme suyu ihtiyacını karşılayan Atikhisar Barajı’nda su seviyesi mevsim normallerinin çok altında. Kuraklığın zirveye çıktığı bu dönemde barajda su iyice azalınca Çanakkale Belediyesi tarafından birçok alandaki su tüketimine yasaklar getirildi.
Türkiye geneli olduğu gibi Çanakkale’de de bu yıl mevsimler kurak geçiyor. Yazın başlayan yağışsız hava, kış aylarında da devam etti. Mart ayının ilk günlerine girilmesine rağmen beklenen yağışlar gelmedi. Son aylardaki yağışların azlığı ve barajlarda su doluluk oranların düşmesi, kuraklık riskini yeniden ülke gündemine taşıdı. Yağışların önümüzdeki aylarda da mevsim normallerinin dışında seyretmesi ihtimali kaygı yaratıyor.
Çanakkale genelinde hem hem içme suyu hem de tarım sulama barajlarında su seviyesi mevsimine göre en düşük seviyede. Hem tarımda ham de içme suyunda kaygı gittikçe artıyor. Bu sorun devam ederken Çanakkale Belediyesi de önemli karar aldı.
Belediye Encümeninden Su Tasarrufuna ilişkin alınan kararlar ve açıklama şöyle; ”Kentin TEK içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan Atikhisar Barajının sürdürülebilirliğini sağlamak, yaşam kaynağı olan suyumuzu korumak adına Belediye Encümenince kenti yakından ilgilendiren önemli kararlar alındı.
 
İçinde bulunduğumuz süreçte etkilerini fazlasıyla hissetmeye başladığımız küresel ısınma ve bunun sonuçlarından biri olarak yağışların mevsim normallerinin altında kalması nedeniyle, kentimizin en önemli kaynaklarından biri olan Atikhisar Barajının korunması adına kentin tüm paydaşlarının hassas ve dikkatli olması kaçınılmaz bir durum olmuştur.
 
Temiz bir çevre ve geleceğe emanet edilecek olan doğa için sürdürülebilir yatırımlardan taviz vermeyen Çanakkale Belediyesi tarafından, dönem dönem gündeme getirilen tasarruf tedbirlerine yönelik bilgilendirme ve konuya ilişkin somut çalışmaların yanında son olarak Belediye Encümenince de su tasarrufuna ilişkin kenti yakından ilgilendiren bir dizi karar alındı.
 
Bu kapsamda;
Konut ve işyeri önlerinin ve içlerinin hortumla yıkanmasının yasaklanması,
Yüksek su tüketimi olan Sanayi tesislerinde suyun tasarruflu kullanılabilmesi için mevcut kullanımları göz önüne alınarak kısıtlamaya gidilmesi,
Halı ve Kilim yıkamalarının yasaklanması,
Şehir şebeke suyu ile hortumla araba yıkanmasının yasaklanması,
Oto kuaför-yıkama işletmelerinde su tüketiminin max. 20 m3/Ay olarak uygulanmasına, Oto kuaför-yıkama, halı yıkama hamam, WC vb. gibi su tüketimi yüksek olan işyerlerinde ön ödemeli elektronik sayaç takılmasına, yeraltı suyu kullanımı varsa mekanik sayaç takma mecburiyetinin getirilmesine böylece yeraltı su kullanımının tespitinin yapılmasına,
Bahçe sulamalarının sabah ve akşam, mümkünse kuyu suyu ile ve yağmurlama/damlama sistemleri kullanılarak yapılması,
Park, bahçe, yeşil alan, tarımsal amaçlı üretim yapılan yerlerde sulamaların kısıtlandırılması, acil sulama ihtiyacı olan yerlerin yağmurlama, damlama sulama ile su kullanımının minimuma indirilmesi
Alınan bu kararların su kaynağımızın (Atikhisar Barajı) rezervinin yeterliliğine göre Belediye Encümenince yeniden değerlendirilmek üzere 30 Nisan 2023 tarihine kadar geçerli olmasına; kontrol ve denetimin Belediyemizin ilgili müdürlükleri tarafından yapılmasına, encümence alınacak su tasarrufuna yönelik bu kararlara uymayanlar hakkında "5326 Sayılı Kabahatler Kanununca" cezai işlem yapılmasına oy birliği ile karar verildi.
 
Evde Akan Suyun Ömrü Tasarruf ile Uzar
 
Kaynaklarımızı bilinçli kullanmak adına evlerimiz ve mekanlarımızda da alacağımız basit ancak tasarruf adına çok önemli tedbirler bulunmaktadır. Bunlar başlıca şunlardır;
 
Bulaşıkları elde yıkamak yerine makinede yıkamamız, yılda 40 ton sudan tasarruf etmemizi sağlayacaktır.
Tuvaletlerde çift kademeli rezervuar kullanarak yüzde 50 oranında su tasarrufu sağlayabiliriz.
Gün içinde sifonun gereksiz kullanımından kaçınarak 16 ton su tasarrufu yapabiliriz.
Ekonomik duş başlığı kullanıp, duş süremizi 1 dakika kısaltarak yılda 5 ton sudan tasarruf edebiliriz.
Musluklarımızın damlatmadığından emin olmalıyız. Saniyede bir damla su damlatan musluk, yılda 1 ton su kaybı demektir.
El yıkarken, diş fırçalarken, tıraş olurken muslukları kapalı tutarak yılda 12 ton sudan tasarruf etmiş oluruz.
Çamaşır makinesi tam doluyken çalıştırıp, haftada bir gereksiz kullanmayı önleyerek 9 ton sudan tasarruf edebiliriz.
Banyo ve mutfakta kullandığımız kirli olmayan suları biriktirerek bahçe ve çiçek sulamalarında kullanabiliriz.
Sebze ve meyveleri akan su yerine bir kapta birikmiş suda yıkayarak da yine tonlarca suyu kurtarabiliriz.
Bahçe ve tarla sulamalarında hortum ve fıskiye yerine, damla su sistemi tercih ederek yine tonlarca suyun israf olmasının önüne geçebiliriz.
Halı ve kilimlerimizi evde ya da sokakta yıkamak yerine, silerek temizlemek tonlarca suyun tasarrufu demektir.
Kullandığımız suyun %14'ü sızıntıyla israf olmaktadır. Tesisat sızıntılarının önüne geçerek tonlarca sudan tasarruf edebiliriz.
Tüm kent paydaşlarımızı, suyumuzu korumaya, yaşam kaynağımız için tasarruflu olmaya davet ediyoruz.”
 
Turgut Engin