Sağlık

İkili Tarama Testi Nasıl Yapılır?

Hamilelik sürecinde sizin ve bebeğin sağlığı için çeşitli testler uygulanabilir. Bunlardan biri ikili tarama testini de kapsayan birinci trimester tarama testidir. Bu tarama testi ile bebeğin doğumsal bir hastalığı olup olmayacağı belirlenir. Birinci trimester tarama testi kombine bir testtir.

Hamilelik sürecinde sizin ve bebeğin sağlığı için çeşitli testler uygulanabilir. Bunlardan biri ikili tarama testini de kapsayan birinci trimester tarama testidir. Bu tarama testi ile bebeğin doğumsal bir hastalığı olup olmayacağı belirlenir. Birinci trimester tarama testi kombine bir testtir. İkili tarama testi dışında ultrasonu da içerir.
 
Ultrason: Ense saydamlığı ve burun kemiği olarak iki farklı noktaya odaklanır. Ense saydamlığı testinde bebeğin boynun arkasındaki alan incelenerek artan sıvı veya kalınlaşma durumu kontrol edilir. Burun kemiği ise Down sendromu gibi belirli kromozom anormallikleri olan bebeklerde görüntülenemediği için kontrol edilir.
İkili Tarama Testi: Anneden alınan kanın incelenmesi ile gerçekleştirilir. Bu kan testinde iki madde ölçülür. Bunlardan biri gebelikle ilişkili olan plazma proteini A seviyesi. Hamileliğin erken döneminde plasenta tarafından üretilen bu proteinin anormal seviyelerde olması kromozomal hastalıklar ile ilişkili olabilir. Ölçülen diğer madde ise koryonik gonadotropindir. Plasenta tarafından salgılanan bir diğer hormonlardan olan koryonik gonadotropinin fazla salgılanması da yine kromozomal anormallikler ile ilişkili olabilir.
Kombine bir test olan birinci trimester taraması tek başına sadece ikili tarama test veya sadece ultrason ile de yapılabilir. Başta Down sendromu ve trizomi 18 olmak üzere bebeğin herhangi bir genetik hastalığı olup olmadığını belirleyen bu testler en doğru sonuç için birlikte kullanılması önerilir. Ancak her şekilde bu testler kesin bir sonuç vermektense genetik hastalık olma olasılığını belirler. Testlerin sonucu anormal çıktığı durumlarda doğru tanının konulabilmesi için koryon villus örneklemesi, amniyosentez, hücresiz fetal DNA gibi çeşitli testler uygulanabilir.
 
Kaynak: www.medicalpark.com.tr