Siyaset

Hangi güçler savaştı kimler kazandı?

Partilerin milletvekili aday listelerini YSK’ya verdiği Pazar günü, aday adaylar ve parti yöneticileri için en uzun gün oldu. Listenin ön sırasında yer almak için partilerde adeta güç savaşları yaşandı.

Partilerin milletvekili aday listelerini YSK’ya verdiği Pazar günü, aday adaylar ve parti yöneticileri için en uzun gün oldu. Listenin ön sırasında yer almak için partilerde adeta güç savaşları yaşandı. Çanakkale adaylarını belirlemeden en büyük savaşın AK Parti Çanakkale Listesi için yaşandığı öğrenildi. AK Parti’de hangi güçler savaştı ve kim kazandı?
 
14 Mayıs Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerine bir aya yakın zaman kaldı. Seçim sürecinde en önemli aşama olan Cumhurbaşkanı adayları belirlenmesinin ardından tüm teşkilatlar milletvekili adaylığı üzerine yoğunlaştı. Partilere çok sayıda aday adayı başvurusu yapıldı. Başvuru yapan adaylar bir yandan aday adayı olduğu il içinde çalışma yaptı diğer yandan ise partilerinin genel merkezlerinde tanıdıkları ile iletişime geçti. Bazıları ise hiç aday adayı olmadan arka planda genel merkezlerde bağlantılarını devreye soktu. Zamanla güç savaşına dönen bu çalışma, Partilerin ada listesini YSK’ya verdiği Pazar günü üst seviyeye ulaştı.
Bazı partilerde Çanakkale adaylarının belirlenmesi çok kolay geçerken bazı partilerde ise ilk sırada yer almak için adeta güç savaşları yaşandı. Güç savaşları bazı partilerde gece başlayıp Pazar günü gündüz de devam etti. İşte partilerin adaylık sürecinde yaşanan o gelişmeler;  
 
AK PARTİ’DE GİDER TARAFI GALİP GELDİ
Çanakkale milletvekili adaylarını belirmede en çetin sürecin geçtiği parti AK Parti oldu. Bilindiği gibi AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan 3 dönem kuralına takıldı ve aday gösterilmedi. Turan aday gösterilmeyince Çanakkale milletvekili aday listesinde 1. Sıra bir anda boş kaldı. Boş kalan bu sıra için ise ismi geçenlerden biri Ayhan Gider, diğeri ise mevcut milletvekili Jülide İskenderoğlu oldu. İskenderoğlu, üzün süredir Turan’ın yerine geçmek için çalışma yaptığı biliniyordu. Bu yüzden bu iki güçlü isim Ankara’da AK Parti genel merkezinde adeta güç savaşı yaşandı.
Ankara kulislerinde edindiğimiz bilgilere göre; İskenderoğlu milletvekili sürecinde burada tanıştığı partinin üst düzey yöneticileri devreye soktu. Gider ise sesiz bir şekilde harekete geçti ve aday adayı olmadı. Gider’de aynı şekilde hem daha önce milletvekili olduğu dönemde birlikte olduğu üst düzey yöneticiler hem de son yıllarda AK Parti Tanıtım ve Medya Başkan Yardımcılığını yaptığı için yine üst düzey yöneticileri devreye soktu.
Hem Gider’in hem de İskenderoğlu’nun devreye soktuğu güçler Pazar günü geceden itibaren kendi adamlarını 1. sıraya yerleştirmek için mücadele etti. Gider’i aynı zamanda Çanakkale’nin eski milletvekili ve eski bakan yardımcısı Mehmet Daniş’in de destek verdiği öğrenildi. Halen Ankara’da önemli bir güce sahip olan Daniş’in de tanıdıkları ile beraber Gider’i 1. sıraya yerleştirmek için çalıştığı öğrenildi.
Tüm bunlar yaşanırken Turan’ın da İskenderoğlu’ndan yana devreye girdiği belirtildi. Bir yandan Gider, Daniş ve AK Parti’nin üst düzey yöneticilerden tanıdıkları, diğer yandan İskenderoğlu, Turan ve aynı şekilde AK Parti kurmaylarında tanıdıkları mücadele etti. Gece başlayan mücadele gün boyu devam etti. Büyük mücadele sonunda Gider’in ekibi galip gelerek birinci sırayı kaptı. 2. Sıraya da İskenderoğlu yerleşti. Bu güç savaşı nedeniyle Çanakkale’nin en geç milletvekili adayını açıklayan parti AK Parti oldu.  
MUHARREM ERKEK AĞIRLIĞINI KOYMUŞ
Çanakkale için merak edilen bir diğer liste ise CHP’nin oldu. CHP’de ise Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek’in bakan olmak için adaylığını çekmesi ile yerine kimin 1. sırada yer alacağı yüzde 90 belliydi. Üzün süredir İsmet Güneşhan, Muharrem Erkek’in ekibine geçmişti. Bu yönde de çalışmalar yapıyordu. Eğer Erkek aday olsaydı 2. sırada Güneşhan olacaktı. Erkek Aday olmayınca Güneşhan 1. sırada yer aldı. 2. Sıra yine eski vekil Özgür Ceylan oldu. Ceylan da bir dönem Erkek ile uyum içinde çalışmıştı ve aynı yerinde yine 2. sırada aday gösterildi. 3. Sıraya ittifak ortağı Gelecek Partisi’nden Yeşim Karadağ geldi. 4. Sıraya da yine Erkek’in CHP İl Gençlik Kolları Başkanlığı’na getirdiği ve yaptığı çalışma ile genel merkezin dikkatini çeken Tuğberk Güzel oldu. Liste tam Genel Başkan Yardımcısı Erkek’in ağırlığını taşıyor.
 
İYİ PARTİ’DE DE UZ AMBARGO KOYDU!
Seçim sürecinin başlaması ile İYİ Parti Çanakkale’de iki gücün savaşı yaşanacaktı. O savaş da, Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin ve ekibi ile İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Rıdvan Uz arasında yaşanacaktı. Başkan Çetin’in cezaevine girmesi ile İYİ Parti Çanakkale teşkilatında tek güç Rıdvan Uz kaldı. Uz’un Çanakkale’de aday olup olmayacağı beli değildi. Seçilme garantisi olmadığı gerekçesi ile Uz’un garanti seçilecek bir yerde 1. sırada aday olacağı da konuşuluyordu. Listelerin açıklaması ile Uz, İYİ Parti Çanakkale 1. Sıra milletvekili adayı oldu. Geri kalan 3 aday da kendisine yakın olduğu belirtiliyor. Sonuç olarak İYİ Parti listesinde de Uz’un ağırlığı ortada.
 
EN KOLAY MHP LİSTESİ OLDU
Aday belirleme aşamasında en sorunsuz ve kavgasız geçiren parti MHP Çanakkale Teşkilatı oldu. İl Başkanı Ali Tuğrul Yıldırım, Ankara’ya giderek aday adayları genel merkez ile değerlendirip karara bağladı. YSK’ya en erken aday listesini götüren de MHP oldu.
 
Mehmet Güler