Gündem

Kılıçdaroğlu iftarını Çanakkalelilerle birlikte sokakta açtı

Çanakkale Belediyesi’nin yeni binasının açılışına katılmak ve milletle buluşmak için Çanakkale’ye gelen Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Barbaros Mahallesi’nde belediye tarafından verilen iftara katıldı.

Çanakkale Belediyesi’nin yeni binasının açılışına katılmak ve milletle buluşmak için Çanakkale’ye gelen Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Barbaros Mahallesi’nde belediye tarafından verilen iftara katıldı. İftara, Kılıçdaroğlu ile beraber Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek ve Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da katıldı.
 
 
Gündüz programının ardından CHP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, akşam da Barbaros Mahallesi Dumlupınar Cami önünde Çanakkale Belediyesi tarafından düzenlenen iftar programında binlerce kişi ile iftarını açtı. Sokak boyunca sıralar halinde kurulan masalar dolup taştı. Bazı vatandaşlar da yer bulamadı. Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda, ezanın okunmasıyla birlikte vatandaşlar oruçlarını açtı. İftardan sonra açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, kul hakkını yiyenlere oy verilmemesini istedi.
Kılıçdaroğlu, “Temiz yüreğiniz varsa ettiğiniz duaların tamamı kabul olur. Çünkü yüce yaradan güzellikten, iyilikten, adaletten yanadır. Adaleti telkin eder hepimize. Adalet olsun bu dünyada, sevgi, hoşgörü olsun diye. Bizler de bu cennet gibi ülkede huzur içinde yaşamak isteriz, beraber yaşamak isteriz. Dost olmak isteriz, acı günlerimizi paylaşmak; sevinçli günlerimizi de ortaklaştırmak isteriz. Dolayısıyla beraber, birlikte olmanın yani tasada ve kıvançta beraber olmanın bütün güzelliklerini yaşamak isteriz.
Çok kamplaştık, kavga eder noktaya geldik. Birbirimizin kimliklerini, inançlarını sorgulamaya başladık. Türkiye’nin buradan çıkması lazım. Herkesin kimliğine, herkesin inancına, herkesin yaşam tarzına saygı göstermek zorundayız. Dolayısıyla bizim sorunumuz eğer bir gencimiz işsizse, iş bulamıyorsa siyasetin görevi o sorunu çözmektir. Biz bunları yaptığımız zaman daha hoşgörülü, dayanışma kültürü gelişmiş, acıları paylaşan, sevinçleri paylaşan güzel bir toplumu inşa etmiş oluruz.” dedi.
 
İŞSİZLİĞE VURGU YAPTI
Herkesin kimliğine, inancına, yaşam tarzına saygı gösterilmesi gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, “Bizim sorunumuz, eğer bir gencimiz işsizse, iş bulamıyorsa, siyasetin görevi o sorunu çözmektir. Dolayısıyla biz bunları yaptığımız zaman daha hoşgörülü, dayanışma kültürü gelişmiş, acıları paylaşan, sevinçleri paylaşan güzel bir toplumu inşa etmiş oluruz. Eğer bir çocuğumuz yatağa aç giriyorsa bilmeliyiz ki bu ülkedeki bütün çocuklar aç. Eğer bir aile elektrik borcunu ödeyemedi diye karanlıkta kalıyorsa bilelim ki bütün aileler karanlıkta kalıyor. Dolayısıyla dayanışma kültürümüzü büyütmek, beraber olmak, birlikte olmak ve güçlü olmak zorundayız. Sizlerden bunu istiyorum. Sakın ola ki 14 Mayıs'ta 'Benim işim, yoğun sandığa gitmeyeyim' demeyin. Sandığa gidin, oyunuzu kullanın. Tek istediğim bir şey var. Elinizi vicdanınıza koyup oyunuzu öyle kullanın. Defalarca söyledim, bir daha ifade edeyim. Kul hakkı yiyene oy vermeyin. Sevgili kardeşlerim, kul hakkı yiyene oy vermeyin” ifadelerini kullandı.
DEPREMZEDELERİN EVLERİNİ ÜCRETSİZ YAPACAĞIZ
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, konuşmasının bir bölümünde depremzedeleri de hatırlatarak şu açıklamalarını tekrarladı; “O nedenle biz halka hizmet etmeyi, hakka hizmet etmek gibi kutsal bir görev kabul ediyoruz. Acıları anlatmak mümkün değil. O acıları ancak depremi yaşayan kişiler bilebilirler. Onların yaralarını sarmaya çalışıyoruz hep beraber. Toplum olarak hepimizin yüreği orada attı. Acaba bir kişi daha kurtulabilir mi diye hepimiz dualar ettik. Dolayısıyla dayanışma kültürümüzü gösterdik. Şimdi Allah nasip eder, iktidar olduğumuzu da göreceksiniz, onların yıkılan evlerini, yıkılan dükkanlarını, yıkılan ahırlarını hepsini sıfırdan yeni yapacağız. Bir kuruş bile almadan hepsini kendilerine teslim edeceğiz. Milletin iradesine güveniyorum, ferasetine güveniyorum. Hep birlikte sandığa gideceğiz, oyumuzu kullanacağız, yeni bir Türkiye'yi, güzel bir Türkiye'yi, ahlaklı bir Türkiye'yi, adaletli bir Türkiye'yi yeniden inşa edeceğiz”.
ADALET VURGUSU YAPTI
“Biz halka hizmet etmeyi, hakka hizmet etmek gibi kutsal bir görev kabul ediyoruz” diyen Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle tamamladı; “Adalet… Mevlâna der ki ‘Adalet bir kutup yıldızı gibidir, yerinde sabit durur, ama bütün kâinat onun etrafında döner.’ Dolayısıyla adalet bu kadar soylu bir kavramdır. İnsanlık tarihi, Adem’den bu yana adalet mücadelesi tarihidir aslında bir anlamda. Dolayısıyla adaleti hemen hemen insanlar, tarihin her döneminde dillendirmişlerdir. Adaleti istemişlerdir. Bugün bizim en çok ihtiyaç duyduğumuz şey adalet. Eğer bir çocuğumuz, bir evladımız yatağa aç giriyorsa bilmeliyiz ki bu ülkedeki bütün çocuklar aç. Eğer bir aile elektrik borcunu ödeyemedi diye karanlıkta kalıyorsa bilelim ki bütün aileler karanlıkta kalıyor. Dolayısıyla dayanışma kültürümüzü büyütmek, beraber, birlikte ve güçlü olmak zorundayız.
2400 yıl önce Platon şöyle der, bu toprakların yetiştirdiği bir bilgedir, ‘Ülkeyi yönetenler, yönettikleri süre içinde zenginleşirlerse kendi haklarını korurlar, vatandaşın hakkını değil.’ Çünkü kendi malvarlıklarını korumaya çalışırlar, vatandaşın hakkını, hukukunu değil. Siyaset bir zenginleşme aracı değildir. Siyaset, köşeyi dönme aracı değildir. Siyaset, halka hizmet etme aracıdır. Halka hizmet ettiğiniz zaman büyürsünüz, halka hizmet ettiğiniz zaman görevinizi yerine getirirsiniz. O nedenle biz halka hizmet etmeyi, hakka hizmet etmek gibi kutsal bir görev kabul ediyoruz.”
İftarın ardından vatandaşlarla sohbet ederek fotoğraf da çeken Kılıçdaroğlu ve ekibi daha sonra mahalle iftarından ayrıldı.

Turgut Engin
Sedat Uz
Foto: BHA