Gündem

Fiyatlar bayramın tadını kaçırdı!

Zam yağmuru altında Ramazan Bayramı’na yaklaşıyoruz. Bayram alışverişine çıkanlar, eve eli boş dönüyor. Çocuklara dağıtılacak şekerin, gelen misafirlere yapılacak kahvenin ve ikram edilecek tatlının fiyatları, bayramın tadın tuzunu şimdiden kaçırmış durumda.

Türkiye bir yandan seçime doğru giderken, seçimden önce ise bayram var. Ramazan bayramına birkaç gün kalmışken vatandaşlar bayram alışverişine başladı. Bayramın olmazsa olmazlarının başında bayram şekerleri, çikolataları, gelen misafirlere ikram edilecek kahve ve yanına konulacak baklava gibi tatlılar. Bunun yanında bayramda aileye alınacak elbiseler ve bayram alışverişleri.
Vatandaşlar evlerinde hazırladıkları listeyle çarşı pazara çıkıyor ama ancak yarısını alıp eve dönüyor. Fiyatlar adeta başını almış gidiyor. Lokumun tanesi bile 3 TL’ye ulaştığı bugünlerde bayram şekerinin kilosu 150 TL civarında. Kahvenin kilosu ise 250 TL civarında. Bayram için alınacak baklavanın kilosu ise 400 TL’ye varmış durumda.
Normal şartlar altında bayramda pişen yemekler de bol çeşitli ve etli oluyor. Artık normal bir bayram sofrası kurmak çok daha zorlaştı. Hemen her ürüne gün gün zam geliyor. Son zamanlarda ete gele zamlar bayram sofrasını da vurdu. Etin kilosu ise 400-600 TL arasında değişiyor. Bu fiyatlar da bütçeyi zorluyor.

ULAŞIMA ZAM GELDİ
Ramazan Bayramı'na sayılı günler kalmışken, tatil hazırlıkları da başladı. Özel sektörde birçok şirketin bayram tatilini tüm haftaya yayması, milyonlarca vatandaşın memleketlerine ya da tatil beldelerine gitme planı yapmasına yol açtı. Bu durum, hem hava hem kara ulaşımında da hareketlilik yarattı. Fakat, bayramda yolculuk yapacak olanların karşısına zamlı ulaşım fiyatları çıktı. Özellikle karayolu ulaşımında, bayram öncesi ve bayram haftası arasında fiyatların yüzde 50'nin üstünde değişkenlik gösterdi.  Çanakkale ile İstanbul arası otobüs bileti de 400 TL civarında. Çanakkale- Ankara arası otobüs bileti ise 500 TL. Bu bayramda evde kalmak da pahalıya  mal oluyor, başka yere gitmek de. Tüm bu zamlar da bayramın tadını tuzunu kaçırmış durumda.
 
Mine Yel