Tanıtım

İsmi ile dikkat çekiyor, güzelliğiyle büyülüyor: Çıplak köyü

Çanakkale’nin en ilginç isme sahip köy, Çıplak köyü. İsmini gören zaman zaman soyunup sosyal medya da paylaşsa da son yapılan çalışma ile çok güzel bir köy haline geldi.

Çanakkale’nin en ilginç isme sahip köy, Çıplak köyü. İsmini gören zaman zaman soyunup sosyal medya da paylaşsa da son yapılan çalışma ile çok güzel bir köy haline geldi. Bayramda uzak yerlere gidemeyen Çanakkalelilerin ailece gidip gezebileceği bir köy burası.
Arkeo-köy Tevfikiye’den sonra şimdi de Troya’nın keşfinin başlangıç noktası sayılan Çıplak Köyü’nü Etno-köye dönüştürüldü. 5000 yıllık bir tarihin üzerinde yaşayan Çıplak Köyü’nde hayata geçirilen çalışmalarla, köy halkının kültürel ve tarihi turizmde aktif rol oynaması sağlandı.
 
Çanakkale Savaşları’nın geçtiği Eceabat bölgesindeki rehabilitasyon çalışmalarının ardından “2018 Troya Yılı”nda; Troya Ören Yeri’ne en yakın yerleşim yeri olan Tevfikiye Köyü’nü Arkeo-köye dönüştüren OPET, daha sonra Troya Bölgesi’ndeki Çıplak Köyü’ne kimlik kazandırarak Etno-köy’e dönüştürdü. Anadolu’nun farklı tarihsel ve kültürel katmanlarını yansıtan Çıplak Köyü’nde yürütülen çalışmaların ana eksenini; insan yapımı kültürel öğeleri ele alan bir bilim dalı olan etnografya kelimesinden türetilen “etno-köy” kavramı oluşturdu. Etno-köy projesi Türkiye’de müze, ören yeri ve kültürü- tarihi ile hâlâ yaşayan köyleri bir araya getiren tek proje. Proje; Anadolu geleneğinin kültür mirasını temsil eden tüm katmanlara dair öğeler, dokular ve öyküler barındıran Çıplak Köyü’nün etno-kültürel mirasını yansıtacak şekilde kurgulandı.
 
 
 
 
 
ÇIPLAK KÖYÜ; TROYA’NIN KEŞFİNDE BAŞLANGIÇ NOKTASI
 
 
 
Çıplak Köyü’nün Troya’nın keşfinde başlangıç noktası olarak kabul ediliyor. Çıplak Köyü, çok zengin bir tarih, tarım ve arkeoloji kültürünün harmanlandığını görüyoruz. Osmanlı döneminden ve Cumhuriyetin kurulduğu ilk yıllardan izler taşıyan Çıplak Köyü’nde, arkeoloji biliminin de başlangıcı kabul edilen Troya kazıları süresince 17’nci yüzyıldan itibaren Schliemann ile başlayan arkeoloji çalışmaları ve ardından gelen seyyah ve arkeologların Çıplak Köyü ile olan ilişkisini vurgulandı. Schliemann’ın kazı yaptığı dönem kaldığı evin bu köyde olması, köy halkının neredeyse tamamının Troya kazılarına katılması gibi özellikleri Etno-köy Çıplak’ı arkeoloji tarihi açısından da önemli bir konuma getiriyor. Geleneksel tarımın izlerinin bulunabildiği Çıplak Köyü’nde ziyaretçilere köy tarihçesini özgün motiflerle aktarıyor. Köyün tarım alanındaki ürünlerinin satış ve pazarlanması gibi ekonomiye katkı sağlayacak çalışmalar da eklendi.
 
 
5000 YILLIK GELENEK DEVAM EDİYOR
5000 yıllık bir tarihin üzerinde yaşayan Tevfikiye Arkeo-köy ve Çıplak Etno-köy halkının, o dönemin geleneklerini hâlâ devam ettiriyor.
Takı tasarımından İngilizce’ye, hijyen kurallarından pansiyonculuğa kadar pek çok farklı konuda eğitimler verildi. Aynı zamanda yaşadıkları toprakların değerini anlamalarını, öğrenmelerini ve anlatmalarını sağlamak üzere tarih bilgileri tazelendi. Böylece köylerdeki halkın kültürel ve tarihi turizm içerisinde aktif rol oynamasına katkı sağladı.
Troya’nın 5000 yıllık tarihiyle iç içe geçmiş, Anadolu’nun kadim kırsal kültürünü hala yaşatan, arkeoloji bilimiyle tarihsel bağları olan, Çanakkale Savaşları’nın izlerini taşıyan Çıplak Köyü’nün, Cumhuriyet’in bölgedeki ilk ilkokulunu da kendi imkanlarıyla açan köylüleri Etno-köy’de ziyaretçileriyle buluşmaya hazır.

Turgut Engin