Gündem

Çanakkale Savaşları Sergisi açıldı

Uluslararası Turizm Profesyonelleri Derneği SKAL International Troy Kulübü, Çanakkale Savaşı’nın 108. yılında Çanakkale İl Kültür Turizm Müdürlüğü Güzel Sanatlar Galerisinde özel bir sergiye ev sahipliği yapıyor.

Uluslararası Turizm Profesyonelleri Derneği SKAL International Troy Kulübü,  Çanakkale Savaşı’nın 108. yılında Çanakkale İl Kültür Turizm Müdürlüğü Güzel Sanatlar Galerisinde özel bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Sergi, savaşa katılan ülkeler, komutanlar, gemiler ile esirlere ait kartpostal ve fotoğrafları sizlerle buluştururken aynı zamanda fazla bilinmeyen öyküler ve bugüne kadar hiç yazılmamış bazı olayları da gözler önüne seriyor.
Dünya tarihinde önemli bir yeri olan bu savaşı bambaşka bir bakış açısı ile sunan sergi İstanbul yelken kulübünün deniz tarihimize sahip çıkma projelerinden biri. Önceki başkan Seyhun Binzet ve şimdiki Komodor Yavuz Dinar sergiyi yöneten idarecileri.
Bu serginin gerçekleşmesinde kulüp üyeleri Em. Koramiral Feyyaz Öğütçü, Deniz Akyıldız, Levent Gürkan, Ayşe Slovogt ve Şehip Türkay büyük pay sahibi. Tarihçi ve Osmanlıca uzmanı olarak ta Barış Eymen ve Barış Kenaroğlu serginin hazırlanmasına büyük emek verdiler.

“ONLAR ARTIK BİZİM EVLATLARIMIZ OLMUŞLARDIR”
Serginin ana fikrini oluşturan sözler, Anafartalar Komutanı Mustafa Kemal Paşa’nın savaş sonrası yazdığı bir mektup olmuş: “Onlar bu topraklarda canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır.”
Yoğun ilgi gören sergi açılışına Skal International Troy Başkanı Cem Eraydın, Geçmiş Dönem Başkanı Dilek Mildon, Skal İstanbul üyesi ve serginin Çanakkale’de gerçekleşmesi için yönlendiren Sevil Ören Konakçı, İl Kültür Turizm Müdürlüğü Yetkilileri, OAM (Avustralya nişanı) sahibi ve Çanakkale savaşları tarihçisi, araştırmacı Kenan Çelik, ÇOMÜ Turizm Bölümü Dekanı Mustafa Boz, Lions Çanakkale Kulübü Başkanı Tülin Özer, SKAL International TROY derneği üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.
Çanakkale Savaşı Ebedi Dostluk Sergisi’nde 12 yaşındaki Osmanlı askeri Bombacı Ali, batırılan gemilerden kurtulanlara şefkat elini uzatan Osmanlı askerleri, Goliath’ı batıran Muâvenet-i Milliye torpido botu da bulunuyor. Türk basın tarihinin unutulmaz ismi Burhan Felek’in çektiği fotoğrafların da yer aldığı sergi, 24 Nisan - 06 Mayıs 2023 tarihleri arasında açık kalacak.
 
Haber Merkezi