Gündem

Su ararken göktaşı buldu

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) emekli Jeoloji Profesörü Doğan Perinçek, uzaydan düşen taş buldu. Ezine dolayında bulunan göktaşının ne zaman düştüğü bilinmiyor.

Fay hatları ve tarih keşifleri ile tanın Prof. Dr. Perinçek, bu kez Ezine ilçesinde su ararken göktaşı buldu. Ne zaman göktaşının düştüğü bilinmezken, taşın değişik olması ilk bakışta dikkat çekiyor. Konuyla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Perinçek, “ Ezine dolayında göktaşı yağmuru olduğu bu örnek ve topladığım onlarca örnek  ile kesinlikle biliniyor.
An itibarıyla; bilmediğimiz ise göktaşı yağmurunun ne zaman olduğu.
Bir arkadaşımın çiftlik  kurmayı planladığı tarlanın su imkanı olabilir mi sorusunu cevaplamak için araziye çıktım. Su konusunda gözlemlerimizle  bir sonuca ulaştık ama o gün arazide gördüğüm fotoğraftaki taş parçasına benzeyen örnekler beni çok  daha fazla heyecanlandırdı.
İnceleme alanı granittik kayaların olduğu bir bölge. Su arama çalışması dönüşünde; arazide bölgedeki granittik kayalara benzemeyen koyu kahverengi taş dikkatimi çekti. Siz olsaydınız sizin de gözünüze takılırdı. Taşı elime aldığımda dikkatim hayranlığa ve keyfe dönüştü. Numune boyutuna göre oldukça ağırdı ve her zaman yanımda taşıdığım büyüteç ile incelediğimde tas örneğinin  demirden oluştuğuna  gördüm. Etrafta demir madeni yada antik demir atölyesi izi olmadığına göre, bulduğum taş Göktaşı olması  gerektiğini düşündüm ama son karar için yeni veriler bulmalıydım.
Bir ay sonra tekrar bölgeye gittim. Bu kez yukarıdaki  örnek  dahil bir kova dolusu göktaşı topladım. Artık göktaşı bulduğumdan emindim. Emin olmama neden olan en önemli neden, bulduğum taş örneklerinin bölgede bulunan granitik kayalar ile hiç bir ilgisi olmamasıydı. Ayrıca örneklerin  birbirinden metrelerce uzakta olması, kilometrekareler  ölçeğinde  bir alanda dağılmış olması, bulduğum örneklerin  yüzeyinde erimeyi gösteren izler; bulduğum örneklerin bir göktaşı yağmuru sonrası araziye saçıldığına karar verdim.
Topladığım örneklerin bazılarını üniversiteye ve konuya ilgi duyan çocuk ve gençlere hediye ettim. Bu konuda doğa bana cömert davrandı, göktaşını bulmamı sağladı; bende cömert olmalıydım ve örnekleri özellikle müzeye  ve geleceğin gençlerine vermeliydim. Gençlerin yüzündeki ilgi ve parıltı benim için altın değerinde  oldu. Alana ileriki günlerde  tekrar gideceğim. Bu kez bulduğum örnekleri de müzelere  ve gençlere  hediye edeceğim.
Evime misafirim olan arkadaşlarım ile siyaset konuşmaktan uzak durmak için, konuyu değiştirmek için göktaşını gösteriyorum. Hepsinin ilgisini çekiyor. Konu değişiyor.
Not: bulgu yeni değil önceki yıllara ait fakat tekrar paylaşmak benim için ayrı bir zevk oldu. Müsaade ederseniz, kendime iltimas geçeyim, kendime bir hediyem olsun”
 
Sedat Uz