Tarım ve Sanayi

Çanakkale domatesi toprakla buluştu, az ekilecek fiyatı uçacak

Kendine has kokusu, lezzeti ve verimliği ile bilinen Çanakkale domatesini ilk fideleri toprakla buluştu.

Geçen yıl Nisan ayında domates fideleri dikilirken, mevsimsel yağışlar nedeniyle bu yıl Mayıs ayı sonlarında sarktı. Çiftçiler, bu yıl maliyet artışı nedeniyle az domatesin ekileceğini belirterek, fiyatının da yüksek olacağını tahmin ediyor.
 
Havası, suyu ve toprağı birleşince Çanakkale domatesinin eşsiz lezzetini ortaya çıkartıyor. Çanakkale’nin dört bir yanda domates ekiliyor. Ekilen domateslerin büyük kısmı yurt içine gönderiliyor. Bir kısmı ise Çanakkale’de tüketiliyor. Yılda 3 sefer ekilen domates, yem sofralarda yerini alıyor  ham de salçalık olarak da kullanılıyor. Özellikle Çanakkaleliler, lezzeti dolayısı ile Çanakkale domatesini konserve olarak da hazırlıyor.

BİR AY GECİKTİ
Türkiye’nin dört bir yanında merakla beklenen Çanakkale domatesinin fideleri toprakla buluştu. Çanakkale domatesinin önemli üretim merkezlerinden, 'Batak Ovası' adıyla bilinen Kumkale Ovası'nda, domates fidelerinin toprakla buluşturulması için hummalı bir çalışma yürütülüyor. Geçen yıl Nisan ayında ekilen domates fideleri, bu yıl bir ay gecikmeli olarak toprakla buluştu. Fidelerin geç ekilmesinin en büyük sebebi ise yağışların geç gelmesi. Normal şartlar altında Şubat ve Mart’ta yağması gereken yağmur bu yıl Nisan ve Mayıs aylarında geldi. Bu yüzden domates ekimi de gecikti. Normal şartlar altında bugün ekilen domatesin 75 gün sonra hasadı yapılması beklenecek ve Kasım ayının sonlarına kadar diğer turfandaların hasadı yapılacak.
 
AZ EKİLECEK
Raf ömrü uzun olan Çanakkale domatesi, özellikle İstanbul, İzmir ve Ankara gibi metropollerde tüketicilerin ilk tercihi oluyor. Kumkale Ovası'nda daha önce 50 bin ton domates üretimi yapılıyordu. İlk genelinde ise bu rakam 400 tona çıkıyordu. Bu yıl domates ekiminin çok az olacağı belirtiliyor. Çanakkale Ziraat Odası eski başkanı ve Batak Ovası’nda bulunan Çıplak Köy’de çiftçilikle uğraşan İlhan Ulus, domateslerin baş belası tuta hastalığı nedeniyle maliyetlerin çok artması, verimin düşmesi nedeniyle bu yıl domates ekiminin çok az olacağını belirtti. Bu sorun nedeniyle çok sayıda çiftçinin domates ekiminden vazgeçtiğini vurgulayan Ulus, bu yıl domatesi ekiminin az olması nedeniyle büyük açık olacağını vurguladı. Çanakkale domatesinin bu yıl fiyatının çok artacağını da belirten Ulus, vatandaşların daha çok sera domates üretimini tercih ettiğini sözlerine ekledi.
 
Bünyamin Nami Tonka