Siyaset

AK Parti’de başarısızlar mercek altında

Türkiye genelinde başarılı bir seçimi geride bırakan AK Parti, Çanakkale’de başarısız oldu.

Türkiye genelinde başarılı bir seçimi geride bırakan AK Parti, Çanakkale’de başarısız oldu. Yerel seçimler öncesi parti, başarısızlıkta payı olan teşkilatları ve kişileri mercek altına aldı. Bir milletvekilini kaybeden ve Çanakkale genelinde 2. sıraya düşen AK Parti, merkez ilçede yüzde 70’e yüzde 29 gibi ezici bir sonuçla karşılaştı. Bu başarısızlıkların faturalarının önümüzdeki günlerde kesileceği belirtiliyor.
 
Türkiye tarihinin en önemli seçimlerini geride bıraktı. 14 Mayıs Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimi ve devamında 28 Mayıs Cumhurbaşkanı ikinci tur seçimi yapıldı. Her iki seçimde de AK Parti, Türkiye genelinde büyük başarı elde etti. Çanakkale’de ise AK Parti, Türkiye genelinin tam tersine büyük bir yenilgi yaşadı. Daha önce 2 milletvekili olan AK Parti, bu seçimde 1’e düştü. Daha önce hem milletvekili oylarında hem de cumhurbaşkanı oylarında Çanakkale’de 1. parti olan AK Parti, önemli bir oy kaybı yaşayarak her iki seçimde de 2. sıraya düştü.

MERKEZ İLÇEDE AK PARTİ BÜYÜK FARK YEDİ
Hem milletvekili seçiminde hem de cumhurbaşkanı seçiminde AK Parti Çanakkale’de en fazla farkı yediği yerlerin başında merkez ilçe geliyor. Merkez ilçede Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 70,79 oy alırken Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 29.21 aldı. Seçimden sonra Çanakkale’de en çok merkez ilçe konuşuluyor.
Merkez ilçe gibi konuşulan yerler arasında AK Parti belediyelerinin olduğu ilçeler geliyor. AK Parti’nin belediyelerinin olduğu ilçeler de dahil tüm ilçelerde oyları düştü. Bu da ilçe geneline yansıdı.

KAYBEDENLERİN KOLTUĞU SALLANTIDA
Bu kadar büyük bir oy kaybı yaşayan AK Parti Çanakkale teşkilatı, şimdi mercek altına alındı. Bu düşüşte payı olan kişiler ve teşkilatların durumu ele alınıyor. Yerel seçimler yaklaşırken, bir an önce bu sorunun ortadan kaldırılması isteniyor.  Şuanda AK Parti Çanakkale’de tek lider olarak görülen AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider’in yerel seçimler öncesi bu konuya el atacağı konuşuluyor. Önümüzdeki yerel seçimlerde aynı mağlubiyetin yaşanmaması için teşkilatların gözden geçirileceği ifade ediliyor.
 
Mehmet Güler