Siyaset

CHP’de değişim başladı Çanakkale’de saflar netleşiyor

Geçen seçimlerde büyük yenilgi alan CHP’de değişim için çalışma başladı.

Geçen seçimlerde büyük yenilgi alan CHP’de değişim için çalışma başladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu gitmemek için dirense de karşısında en güçlü rakip olan Ekrem İmamoğlu, değişim startını verdi. Çanakkale’de de bu konuda saflar netleşmeye başladı. Kimisi İmamoğlu’yu kimisi ise Kemal Kılıçdaroğlu tarafında olduğuna dair sinyaller veriyor.
 
Geçen ay yapılan Cumhurbaşkanı ve milletvekilleri seçimleri, Türkiye tarihinin en önemli seçimlerinden biri olarak lanse edildi. Tüm partiler de seçim çalışmasını bu ciddiyetle yürüttü. Bu seçimden sonra bazı siyasetçilerin tarihe karışacağı da biliniyordu. Bu yüzden Türkiye adeta ikiye bölündü ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu seçimine kilitlendi. Seçim sonunda Erdoğan kazandı ve hemen ardından değişim istekleri kaybeden partilere yöneldi. Bu partilerin başında da CHP geliyor.

KILIÇDAROĞLU DİRENİYOR, İMAMOĞLU BASTIRIYOR
Seçimden sonra istifası beklenen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, adeta direniyor. Hiçbir şey olmamış gibi, sadece parti yönetimini değiştirdi ve hatta konumunu daha güçlendirerek İYİ Parti gibi teşkilatları da kendine bağladı. Bu hamle de partilileri ikna etmedi ve bir değişim bekleniyor. Bu değişimin öncüsü de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu görülüyor. İmamoğlu da son zamanlarda daha sık bu değişimin olması gerektiğini vurguluyor.
En son yaptığı açıklamada şimdiye kadar kaybedilen seçimleri hatırlatan İmaoğlu, “Ne yazık ki 9 yılda üst üste 3 kez cumhurbaşkanlığı seçimi kaybettik. Bu seçimlerden sonra da aynı şeyleri yapıp yol yürüme gafletine kapılamayız. CHP, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en önemli siyasi partisidir, devleti kuran partidir, çok partili sisteme geçiş yapan siyasi partidir. Dolayısıyla CHP, irtifa kaybedebilecek bir parti asla olamaz. En üst seviyede bu sürecin irdelenmesi şart. Genel merkezinden en ücra köşedeki örgütüne kadar bu muhasebenin şart olduğunun altını çizmek gerekir.
Ben siyasete girdiğim an itibarıyla toplumun beklentisini çok önde tutan bir süreci yaşadım kendi ruh halimde ve bunu yaşamaya da devam ediyorum, edeceğim. Siyasi partilerin asla bir amaç olmadığını, bir hizmet aracı olduğunu da defalarca her ortamda dile getirmişimdir. Bu felsefeyi temsil ettim ve temsil etme konusunda kararlıyım.
Değişim çok önemli bir kavram. Geçen hafta yaptığım açıklamada aslında çok net olarak güçlü bir değişimden bahsetmiştim. Topyekûn bir değişim, bir anlayış değişimi, köklü bir değişim, detaylı bir değişim içeren kavramlar işaret etmiştim. Aynı yerde devam ediyorum. O değişim anlayışını halen en güçlü şekilde talep eder durumdayım. Değişimin sadece bir kurul, heyet değişimiyle olmayacağını hepimiz biliriz." dedi.

ÇANAKKALE’DE SAFLAR NETLEŞİYOR, ERKEK HANGİ TARAFTA YER ALACAK
CHP’de değişim süreci başlarken Çanakkale’de partinin önde gelenlerinin hangi tarafta saf tutacağı merak ediliyordu. Merak edilenlerin başında eski CHP Genel Başkan yardımcısı Muharrem Erkek’in ne yapacağı idi. Genel Başkan Yardımcılığı görevi elinden alınan İmamoğlu, sosyal medyada yaptığı açıklamada Kılıçdaroğlu’na bağlılığını net şekilde belli etti. Erkek, bir süre önce şu açıklamayı yapmıştı; “5 yıldan uzun bir süre CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürüttüm. Bugün itibariyle görevimi bir başka yol arkadaşıma, değerli meslektaşım Zeynel Emre’ye devrediyorum.
 
Adalet yürüyüşünde yanında olmaktan onur duyduğum Genel Başkanıma, birlikte görev yaptığım çalışma arkadaşlarıma, Genel Merkez çalışanlarımıza ve tüm partililerimize teşekkürü bir borç bilirim.
 
Bugüne kadar “hak, hukuk, adalet” mücadelesini bir an olsun bırakmadım, üzerime düşen sorumluluğu layığınca yerine getirmeye çalıştım. Bundan sonra da aynı anlayışla, CHP üyeliğinin onurlu bir toplum hizmeti olduğu inancıyla, Partimizin bayrağını dalgalandırmaya ve onu daha yukarılara taşımaya kararlılıkla devam edeceğim.
 
Merkez Yönetim Kurulumuzda görev alan tüm yol arkadaşlarımı yürekten kutluyor, yeni görevlerinde başarılar diliyorum.”
Erkek, daha sonra sadece Kılıçdaroğlu’nun sözlerini sosyal medya hesabında paylaştı, İmamoğlu’nun açıklamalarını görmemezlikten geldi. Geçen süre içinde bu gelişmeler de Erkek’in Kılıçdaroğlu tarafından yer alacağını gösteriyor.

BELEDİYE BAŞKANI İMAMOĞLU’NU İŞARET ETTİ
CHP’de değişim rüzgarı hızla eserken, kimin hangi tarafta olacağı belli olmaya başladı. Seçimden hemen sonra Kılıçdaroğlu’na karşı en net mesaj veren ise CHP’li Bayramiç Belediye Başkanı Mert Uygun oldu. Seçim akşamı Kılıçdaroğlu’nun eleştiren şu yazıyı paylaştı, “Sayın genel başkanım verdiğiniz mücadele için teşekkür ederim. Fakat bir daha CHP genel başkanlığına aday olup da kazanırsanız maalesef ben canım kadar sevdiğim CHP ailesinden ayrılmak zorunda kalırım. Not: benim şahsi fikrimdir, Bayramiç CHP ailesini bağlamaz.”
Bu paylaşımdan sonra gelen tepkiler üzerine paylaşımını sildi. Sonra bir daha açıklama yaparak halen söylediklerinin arkasında olduğunu belirtti. Son olarak profil resmine İmamoğlu ile çektiği fotoğrafı koyması dikkat çekti. Kulislerde de Başkan Uygun’un, İmamoğlu ile hareket edeceği belirtiliyor. Çanakkale genelinde hem belediye başkanların hem de siyasetin ileri gelenlerinin bu konuda saf tutmaya başladığı ve her iki gurubun da çalışma başlattığı belirtiliyor. CHP’de değiş yönündeki istek arttıkça, kulis çalışması yapanların da konumu net olarak ortaya çıkmış olacak.
 
Mehmet Güler