İlçe - Belde

Dev Kirazlar Hasat Ediliyor Manavda Fiyatı 200 Lira

Lapseki'nin çay bardağı boğumundan geçmeyen dev kirazı hasat ediliyor. Düzenlenecek olan Kiraz Festivaline katılacak üreticiler, ürünlerine gözü gibi bakıyor. Kirazın kilosu halde 80 ile 100 , piyasada 100, manavlarda ise 150 ile 200 lira arasında satılıyor.

Kirazı ve şeftalisi ile adından oldukça söz ettiren Lapseki'de hasat dönemi bereketli geçiyor. Meyve yetiştiriciliğinde oldukça ön plana çıkan ilçede aromasını toprak yapısından alan 'Lapseki devi' olarak adlandırılan kirazın hasadı yapılıyor. Çay bardağının boğumundan geçmeyen kirazlar iriliğiyle ön plana çıkıyor.

"İSTANBUL PİYASASINDA CİDDİ DEĞER BULUYOR"
Kirazın hasadına başladıklarını belirten üretici Cihat Gündüz, "Lapseki devi dediğimiz kirazımız bardağa girmeyecek seviyeye geldi. Hatta bazı ağaçlardan yarım ya da birer kilo çıkıyor. Bu kirazların hepsi bardağa girmiyor değil ama bu kirazların en küçüğü 1 lira büyüklüğünde. İstanbul piyasasında ciddi değer buluyor. İhracata uyumlu değil, çünkü narin bir kiraz. İnce kabuklu, çok iri, çok tatlı bir kiraz. Manavlarda 150 ile 200 lira arasında satılıyor. İriliği, tatlılığı ve aromasıyla güzel bir tat veriyor. Tam zamanında oluyor. Piyasası da güzel. 1915 Çanakkale Köprüsü büyük bir avantaj oldu. Köprünün nakliyeciye ve meyveciye büyük bir getirisi var. Bir hafta, 10 gün sonra Lapseki kiraz yarışmamız olacak. Yine iddialıyız. İnşallah biz kazanırız” dedi.
Üretici Cihat Gündüz şu anda kirazın halde 80 ile 100 lira, piyasada 100 lira, manavlarda ise kilosu 150 ile 200 lira arasında satıldığını belirtti.

Bünyamin Nami Tonka