Gündem

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Kutlandı (video)

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Çanakkale’de törenle kutlandı. Atatürk Anıtı ve Çanakkale Boğazı’na Deniz şehitleri anısına çelenk bırakılırken, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne ait römorkörler, boğazda su gösterisiyle kutlamalara renk kattı.

Kurban Bayramı tatili dolayısıyla dün gerçekleşen Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlamaları sabah saat 09.15'de Cumhuriyet Meydanı’ndaki törenle başladı.  Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit, Sahil Güvenlik Grup Komutanı Yarbay Ercan Oran, Belediye Başkanvekili İrfan Mutluay, Kıyı Emniyeti Çanakkale Müdürü Kaptan Ogün Çevik, Çanakkale Limanı Liman Hizmetleri Direktörü Evren Beceren, gemi acentalarının yöneticileri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları katıldığı törende, Liman Başkanı Mehmet Kürşat Biçici tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu.

Saygı Duruşunda bulunulup,  İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, günün anlam ve önemine ilişkin konuşması Liman Başkanı Mehmet Kürşat Biçici tarafından gerçekleştirildi. 1 Temmuz 1926 tarihinde, Cumhuriyet Türkiye’sinde çok önemli olan Kabotaj Kanunu’nun yürürlüğe girdiğini hatırlatan Liman Başkanı Biçici, “Bu kanuna göre, Türkiye limanları ve sahilleri arasındaki yük ve yolcu taşıması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetlerinin bundan böyle, Türk bayrağı taşıyan gemilerle yapılacağı belirtilmiş ve yaklaşık 350 yıldır süre gelen yabancılara verilen imtiyazlar sona erdirilmiştir. Kanun ile sadece bağımsızlığımız denizlerimizdeki hükümranlık perçinlenmemiş, aynı zamanda denizciliğimizin gelişmesi için de, bir dönüm noktası olmuştur. Bu kanun; bir anlamda, kurtuluş savaşımızın denizlerdeki zaferidir. Bugün bu zaferimizin 97. yılını hep birlikte kutluyoruz” diye konuştu.
Cumhuriyet Meydanı'ndaki törenin ardından Çanakkale Boğazı'nda da bir tören daha gerçekleştirildi. ‘Kilitbahir’ isimli feribot ile denize açılan protokol üyeleri, deniz şehitleri anısına Çanakkale Boğazına çelenk bıraktı.
Daha sonra ise Sahil Güvenlik Komutanlığı ile Deniz Polisi botlarının eşlik etti, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne ait römorkörler tarafından su gösterisi gerçekleştirildi. Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolaysıyla ayrıçça yat limanında deniz temizliği etkinliği de gerçekleştirildi.

Bünyamin Nami Tonka