Gündem

TERÖRLE ANILAN CİLO’DA, Silah Sesi’nin Yerini Müzik Sesi Aldı

‘Boğaz Medya’ çatısı altında yayım hayatını sürdüren VİTAMİN Gazetesi,  adı 40 yıldır terörle anılan bölgede, Cilo dağlarında, son 5 yıldır düzenlenen festivali takip etti.

Şanlı Türk ordusu başta, Güvenlik güçlerimizin yörettiği Terörle mücadele çalışmaları sonrasında, bir dönem terörsitlerin cirit attığı Cilo’ da, Festival coşkusu yaşanıyor.
Tabiat harikası, Dağların kenti olarak anılan ve yüksek rakımlı dağları ile Ülkemizin en yüksek coğrafyalarından biri sayılan Hakkari’ de, Cilo dağlarıında düzenlenen festivali VİTAMİN muhabiri Cuma Deren takip etti.
‘Cilo Fest’ de oluşan coşkuyu, doğa harikası manzaları ölümsüzleştiren VİTAMİN objektifleri, silah sesleri yerine müzik seslerinni yükseldiği bölgede, yaşanan o tarifsiz coşkuya tanıklık etti.

3 BİN 400 RAKIMDA DÜZENLENEN ‘CİLO FEST’ DE,
“YOK YOK, RAFTİNG,KANO , BİSİKLET!?!…”
3 bin 400 rakımdaki Cilo Dağlarının bir kolu, İkiyaka Dağlarına uzarnıyor. Burada bulunan Sat Buzul Gölleri manzarası ve eşsiz doğasının yanı sıra, 20 Bin yılı aşkındır erimeyen ve son zamanlarda küresel ısınmaya karşı direnen Buzulları ile görenleri kendine hayran bırakıyor.
Festival kapsamında, Rafting, kano, bisiklet yarışı, doğa yürüyüşü, yamaç paraşütü, tırmanış, kayak, snowboard ve flyboard gibi etkinlikleri düzenlendi.
Yıllardır terörle anılan Cilo dağlarında, bu yıl 5’nci kez festival coşkusu yaşandı. Gazeteniz Burası Çanakkale’nin de çatısı altında bulunduğu Boğaz Medya’ ya bağlı yayım organlarından VİTAMİN gazetesi objektifleri, Cilo’daki coşkuya tıanıklık etti.
VİTAMİN muhabiri Cuma Deren, Hakkari’ de yaşanan coşkuyu anlatır haberi, doğa harikası Cilo’da çektiği fotoğraflar ekinde kaleme aldı.
3 BİN 400 RAKIMDA DÜZENLENEN ‘CİLO FEST’ DE,
“RAFTİNG,KANO , BİSİKLET…”
Türkiye’nin En Yüksek Festivali ünvanını, 3 bin 400 metrede gerçekleşmesi nedeniyme hake den ‘Cilo Fest’ , 40 yıla yakın süredir adı terörle anılan Hakkar’nin, artık Festivalleri ile anılmasını sağladı.
Teröristlerin bir dönem cirit attığı Cilo Dağlarında, yöre halkının dediği gibi, Mehmetçik güven veriyor.
CUMA DEREN’ İN KALEMİNDEN, ‘CİLO FEST’
Hakkari Valiliği ve Hakkari Belediyesi tarafından bu yıl 5.’si düzenlenen ‘Cilo Fest’, binlerce yıldır erimeyen  karları ile bilinen Sat Buzul Göllerinde gerçekleştirildi. 
3 bin 400 rakımda gerçekleştirilen festival, Türkiye’nin en yüksek festivali ünvanına da sahip oldu.
Dağların kenti olarak anılan ve yüksek rakımlı dağları ile Ülkemizin en yüksek coğrafyalarından biri olan Hakkari, yıllardır terörle anılıyordu.
40 yılı aşkın süredir yürütülen Terörle Mücadele sonucunda Hakkari’nin dağları Mehmetçiğin güvenliği altına alındı.
İki sınır kapısına sahip Hakkari’de, Teröristlerin yurt dışına kaçmak için sığındığı dağlar artık festivaller, doğa etkinliklerini ve en çok Profesyonel dağcılara ev sahipliği yapıyor. 
“Hakkari’de Hayat Var”  sloganı ile yola çıkan Hakkari Belediyesi ve Hakkari Valiliği öncülüğünde tüm kamu ve özel kuruluşlar tanıtım için adeta seferber olurken Festivaller ve farklı etkinliklerle Hakkari ile Terör artık ayrı köşelere koyuluyor.
Mehmetçiğin Huzur Verdiği Dağlarda Artık Festivaller Yapılıyor
Bir zamanlar teröristlerin işgali altında olan Cilo dağları artık Mehmetçiğin güvenli kanatları altımda. 
Vatandaşların terör korkusu ile giremediği dağlarda, Mehmetçiğin çetin Terörle mücadelesi sonrası adeta eski günlerine kavuşan Cilo dağlarında bu kez de binlerce kişinin ağırlandığı festivaller yapılıyor.
Uzun yıllar sonra yaylasına çıkabilen vatandaşlar hasret giderirken bir yandan da festivalin tadını çıkarıyor. Geceleri soğuğa rağmen binlerce kişinin katıldığı festivaller adeta doğa şölenine dönüşüyor.
5. Cilo Fest 15 Bin Kişiyi Ağırladı
Hakkari Valiliği himayesinde " Hakkari'de hayat var" sloganıyla bu yıl 5.’si düzenlenen festivale katılan doğaseverler 3 bin 400 rakımlı Sat Buzul Göllerinde buluştu. Rafting, kano, bisiklet yarışı, doğa yürüyüşü, yamaç paraşütü, tırmanış, kayak, snowboard ve flyboard gibi etkinliklerin yapıldığı festivale katılanlar, bölgenin eşsiz manzarasında doğayla iç içe zaman geçirme fırsatı buldu. Büyüleyici atmosferde soğuk geceleri ateş başında geçiren, gündüzleri ise yapılan etkinlikler ve konserlerde halay çekerek zaman geçiren vatandaşlar doyasıya bir festival yaşadı. Uzak, yüksek ve soğuk olması dolayısı ile gelen bazı vatandaşlar geri dönse bile Cumhurbaşkanlığı kararıyla "Milli Park" ilan edilen İkiyaka Dağları'ndaki Sat Buzul Göllerinde gerçekleştirilen festivale 15 bin kişi katıldı.
Zap’ın Çocukları Artık Teröristlere Yem Olmuyor
Festival’in açılış konuşmasını gerçekleştiren Hakkari Valisi ve Belediye Başkan Vekiliolan İdris Akbıyık, Hakkari’nin artık teröristlerden temizlendiğini belirtti. Vali Akbıyık: "Hakkari'nin dağlarında terör, şiddet değil, festivaller yapılıyor, filmler çekiliyor. Sanatçılarımız konserler veriyor. Hakkari'de hayat oluyor, sanat oluyor, şenlik oluyor, eğlence oluyor.
Hakkarililer mutlu, biz de mutluyuz.
Allah'a çok şükür Hakkari sınırlarında terör bitmiş durumda. Hakkari'nin gençleri, kadınları, erkekleri, Zap'ın çocukları, kuzuları, kurda yem olmuyor, hainlere malzeme olmuyor.
Onlar da İstanbullular gibi, Antalyalılar gibi, Ankaralılar gibi sanatta da, sporda da, eğitimde de, sağlıkta da her alanda hayatlarını mutlu, bahtiyar olarak devam ettiriyorlar.
Buralarda bir zamanlar terör örgütü maalesef eğitim yapıyordu.
Çok şükür bugün festival yapıyoruz. Bu festivalde emeği geçen belediye, valilik personelimize, kaymakamlığımız ve ilgili kurumlarımıza, destek olan Hakkari Cilo Sat Gölleri ve Buzulları Doğa Sporları Kulübü Derneği'ne teşekkür ediyorum" dedi.
20 Bin Yıllık Kar Buzulları Görenleri Hayran Bıraktı
3 bin 400 rakımda yer alan Türkiye’nin en yüksek dağları arasında yer alan Cilo Dağlarının bir kolu olan İkiyaka Dağları arasında yer alan Sat Buzul Gölleri manzarası ve eşsiz doğasının yanı sıra 20 Bin yılı aşkındır erimeyen ve son zamanlarda küresel ısınmaya karşı direnen Buzullar görenleri kendine hayran bırakıyor. Ülkemizin dört bir yanından, Avrupa’dan ve kumşu ülkelerimiz İran ve Iraktan da binlerce kişinin katıldığı Cilo Fest adeta masalsı bir atmosferde tamamlandı.
Finalde Tuğçe Kandemir Sahne Aldı
Masalsı bir doğa manzarası eşliğinde geçen iki günde katılımcılar yoğun program ile hem eğlendi hem de güzel bir manzaranın keyfini çıkardı. 15 bini aşkın kişinin katıldığı festivalin ilk gönünde yöresel Sanatçılar,  halk dansları sahne aldı.  İlk günün finalinde Hakkarili sanatçı Aydın Aydın, ‘Bahar Kapıda’ programı ile tanınan Sanatçı Bahar Gelir, Hakkari Belediyesinin dans topluluğu ve dengbejleri sahne aldı. Muhteşem iki günün finalinde ise Tuğçe Kandemir sahne aldı.  Kandemir’in seslendirdiği şarkılar, muhteşem manzara eşliğinde binlerce kişiyi  etkiledi. Final Konserinde katılımcılar doyasıya eğlendi.
Bünyamin Nami Tonka