Siyaset

CHP Çanakkale Belediye Başkan adayı kim olur İşte olası senaryolar

CHP Çanakkale’de uzun zamandır gruplar ve kişiler belediye başkanlığı adaylığı için hazırlık yapıyor.

CHP Çanakkale’de uzun zamandır gruplar ve kişiler belediye başkanlığı adaylığı için hazırlık yapıyor. Bu hazırlıklar, delege seçimleri ile savaşa sönüştü. Temayül yoklaması mı yoksa atama mı yapılacak. Bu iki durumda hangi aday adaylar avantajlı çıkacak.  Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan mı? yoksa CHP eski genel başkan yardımcısı ve şimdi muhalif kanatta yer alan Muharrem Erkek mi aday gösterilecek.
 
CHP Çanakkale’de tüm kongreler hep çok çekişmeli geçer. Bunun en büyük nedeni ise belediyelerin çoğunun CHP’de olması. Merkez ilçe, Kepez ve birçok ilçenin belediye başkanları CHP’de. Yerel seçimler yaklaşınca CHP’de de kulisler hareketlendi ve güçler birleşti. Kimileri ise bu güçlerin yanında yer almak için pozisyonlarını belirlemeye başladı.
Yerel seçimlere doğru giderken CHP’de güç savaşları yeniden ortaya çıktı. Şimdi merkez ilçe başkanlığı seçimi öncesi delege seçimleri başladı. Köylerde yapılan delege seçimlerinin ardından 19 Temmuz’da Cevatpaşa mahallesinde delege seçimi yapıldı. En ilginç yer de burasıydı. Çünkü CHP merkez ilçe adayı olan Evren Kızoğlu bu mahallenin muhtarıydı. İlçe başkan adayı olan Kızoğlu’nun listesi burada büyük fark yedi. Daha sonraki seçim yeri olan Esenler mahallesinde de Kızoğlu’nun desteklediği liste yenildi.
CHP’de dün Kemalpaşa, Naımk Kemal ve Fevzipaşa mahallelerinde delege seçimi yapıldı. Bugün İsmetpaşa mahallesinde ve Salı günü de kentin en büyük mahallesi olan Barbaros mahallesinde delege seçimi yapılacak. Bu seçimler tamamlandıktan sonra kongreye gidilecek ve CHP merkez ilçe başkanını bu delegeler seçecek.
 
DELEGE SAVAŞLARI BELEDİYE BAŞKANLARI İÇİN Mİ?
Normal şartlar altına delege seçimleri hep önem taşır. Çünkü merkez ilçe başkanlığını da, il başkanlığını da ve temayül yoklaması yapıldığı taktirde, milletvekili, belediye başkan adaylarını da onlar belirler. Milletvekili seçimi geride kaldığına göre asıl önümüzdeki seçim belediye seçimleri.  Bu yüzden burada duruma göre delegeler belirleyici olabilir.
Eğer CHP Genel Merkezi belediye başkan adaylarının temayül yoklaması ile  belirlemesine karar verirse işte bu delegeler hem belde hem ilçe hem de il belediye başkan adaylarını belirleyecek. İkinci şık ise genel merkez adayı belirler.

TEMAYÜL OLURSA KİM, GENEL MERKEZ BELİRLERLESE KİM SEÇİLİR?
Şuanda Çanakkale CHP’de iki grup kapışıyor. Biri Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve ekibi, karşısında ise CHP eski genel başkan yardımcısı ve Çanakkale eski milletvekili Muharrem Erkek.  İşte bu iki gurubun başkanı da muhtemel Çanakkale Belediyesi başkan adayı. Tüm bu savaş da burada çıkıyor. Gökhan daha önce yaptığı açıklamada ön seçim olursa bir kez daha belediye başkan adayı olacağını belirtmişti. Erkek’de hem milletvekili olmadığı için hem de CHP Genel Başkan yardımcılığını da kaybettiği için Çanakkale Belediye Başkanlığı’na kesin aday olarak lanse ediliyor. Bu iki güçlü ismin dışında birkaç kişinin daha ismi geçiyor. Bunlardan biri İşinsanı Mehmet Öngen. Başka adayların a olacağı kulislerde konuşuluyor.
Şimdi Başkan Gökhan ve Erkek en güçlü isim. Eğer ön seçim olursa şuanda devam eden delege seçimini kim kazanırsa o aday olacak gibi. Eğer genel merkez belirlerse işte burada CHP’nin genel merkezde başlayan savaşın galibi belirleyecek. Şuanda Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nu devirmek için büyük bir güç toplanmış durumda. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu başkanlığında ortaya sızdırılan görüntülerde Muharrem Erkek de bulunuyor.
Bu durumda eğer muhalif CHP genel başkanlığını ele geçirirse Erkek’in Çanakkale Belediye Başkan adayı olması kesin gibi. Eğer Kılıçdaroğlu yerel seçimlere kadar görevde olursa bu sefer Ülgür Gökhan’ın yeniden aday olması kesin gibi.  Bu iki ismin dışında başka bir ismin de aday gösterilme durumu var. Kimin aday olup olmayacağı işte bu gidişat belirleyecek.

Mehmet Güler