Gündem

Orman yangını zararları tespit ediliyor

Çanakkale'nin merkezine bağlı Kızılkeçili köyünde çıkan ve 3 gün süren orman yangınının zararları tespit ediliyor. Yanan ormanın yanında hayvanlar telef oldu, ahırlar yandı, tarlalardaki ürünler kul oldu. Tüm bu zararlar yapılacak çalışma sonucunda tespit edilecek.

Çanakkale merkeze bağlı Kızılkeçili köyünde 16 Temmuz günü öğleden sonra dumanlar yükseldi. Dumanları gören vatandaşlar durumu orman ekiplerine bildirdi. Orman ekipleri bölgeye giderken, sıcak hava ve rüzgarın da etkisi ile beraber yangın bir anda büyüdü. Akşama kaddar havadan ve karadan müdahale edildi ve söndürülemedi. Gece de hava ekipleri geri çekildi bir gece görüşlü yangın söndürme helikopteri çalıştı. Yerden de gece boyunca yangına müdahale yapıldı. 52 saatlik yoğun mücadele sonucunda kontrol altına alınan yangında, havadan 9 uçak, 22 helikopter; karadan ise 78 arazöz, 9 ilk müdahale aracı, 25 su ikmal aracı ve 900 personelin katkılarıyla müdahale edildi. Yangının tekrar alevlenmesini önlemek ve çevredeki riskleri azaltmak amacıyla da önemli soğutma çalışmaları gerçekleştirildi. Yangın sırasında 8 köy tehlike altına girmiş ve bazı köyler tedbir amaçlı boşaltılmıştı. Yüzlerce hektar kül olurken, onlarca hayvan telef oldu, üreticiler de büyük bir zararla karşı karşıya kaldı.
Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, yangından zarar gören çiftçilere destek olabilmek ve zararlarını karşılamak için sahaya inerek hasar tespit çalışmalarını yürütüyorlar. Yangının etkilediği bölgeye ulaşan ekipler, çiftçilerle birebir görüşmeler yaparak yaşanan kayıpları belgelemek için çalışmalarını sürdürüyor. Çalışmalar sonucuna yangının sebep olduğu net hasar ortaya çıkacak.  

Turgut Engin