Gündem

Yüzyılın Anıları Geçmişten Günümüze Kültürel Diplomasi programı düzenlendi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, 14. Büyükelçiler Konferansı dolayısıyla Çankaya Köşkü'nde düzenlenen “Yüzyılın Anıları Geçmişten Günümüze Kültürel Diplomasi Programı”nda kadın büyükelçiler ve büyükelçi eşleriyle bir araya geldi.

 
Büyükelçiler Konferansı vesilesiyle bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Emine Erdoğan, "Cumhuriyetimizin 100. yılında, bağımsızlık savaşımızın kalbinde, Türkiye Yüzyılı'nı inşa edecek kadınlarımızla bir arada olmaktan gururluyum" ifadesini kullandı.
 
 
“Gönül coğrafyası” olarak bilinen toprakların Türklerin tarih boyu kurdukları bütün devletlerin ulaştığı fiziksel sınırların çok daha ötesinde olduğuna işaret eden Emine Erdoğan, ecdadın barış ve hoşgörü ikliminin varlığını sürdürdüğünü söyledi.
 
Balkanlardan Yemen'e, Kudüs'e, Hicaz'a, Afrika'ya kadar çoğunluğu hayırsever kadınların banisi olduğu vakıfların, hâlâ yaşatıldığını vurgulayan Emine Erdoğan, "Milletimizin ismi, dünyanın bütün mazlumlarının gönül mabetlerinde, merhamet, şefkat, cömertlikle özdeşleşiyor" diye konuştu.
 
Büyükelçilerin de görev yerlerinde dokundukları hayatlarla, bütün dünyayı gönül coğrafyasına kattıklarını belirten Emine Erdoğan, şöyle devam etti: "Üretken kadınların el emeklerinin, adil bir pazarda satılabilmesi için Afrika Evi gibi girişimlerimizle, mazlum coğrafyalara umut olmaya el birliğiyle devam edeceğiz. Türkiye her daim sahada olacak, dünyanın vicdanı olmaya devam edecek. Bununla beraber bizim yegâne sermayemiz hayırseverliğimiz değil, dünyanın tektipleşen kültürüne derman olabilecek, her öğesi birbirinden değerli ve köklü bir medeniyet mirasına sahibiz."
 
"BİZE DÜŞEN, DÜNYANIN GİDEREK ÇORAKLAŞAN İKLİMİNE CAN SUYU VEREBİLMEKTİR"
 
Çankaya Köşkü'nde açılan "Yüzyılın Anıları" sergisinin milletin tarihine sahip çıkma hikâyesini gözler önüne serdiğini dile getiren Emine Erdoğan, "İnsanlığa rol model olacak, medeniyet ve kültür kahramanlarıyla dolu geçmişimiz en büyük zenginliğimizdir. Mevlana'nın deyimiyle kalpten gelen sözlerimiz tüm dünyada, kulakları aşıp kalplere ulaşıyor. Aynı şekilde Hacı Bektaş Veli, Âşık Veysel, Pir Sultan Abdal, Yunus Emre'nin mayalayacağı gönüllerle, dünya barışına bir adım daha yaklaşacağımıza inanıyorum. Bize düşen, bu muhteşem miras vasıtasıyla, dünyanın giderek çoraklaşan iklimine can suyu verebilmektir" şeklinde konuştu.
 
Türkiye'nin vefası ve cömertliğinin önemine değinen Emine Erdoğan, "Bu nedenle evrensel değerler yeniden inşa edilirken, asırların mirasıyla dolu hazine sandığımızı açmanın, insanlığa borcumuz olduğunu düşünüyorum. Manevi dünyamız gibi somut kültür mirasımız da insanlığın yeryüzündeki hikâyesinin hakikat ekseninde yazılmasına katkı sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.
 
Yürütülen arkeolojik kazıların dünyadaki yankılarına işaret eden Emine Erdoğan, "Türkiye, keşfedildikçe sırrına sır katılan bir bölge olarak turistik anlamda giderek daha büyük değer kazanıyor. Elbette bu hazinelerimizi de kültürel diplomasi havuzumuza el birliği ile katmamız gerekiyor" dedi.
 
Güzellikleri çoğaltmak kadar anlatabilmenin de önemini dile getiren Emine Erdoğan, bu amaçla, Anadolu'nun şifa dolu reçetelerini "Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı" kitabında derlediklerini anımsattı.
 
"Dünya Kahvaltı Günü" ve "Dünya Türk Kahvesi Günü" aracılığıyla da Türk gastronomi hazinesi hak ettiği düzeye kavuşturulacağına olan inancını dile getiren Emine Erdoğan, Türkiye'ye kazandırdıkları "Bohça" markasının, dünya pazarında hak ettiği düzeye getirmek için büyükelçilerden destek istedi.
 
“SIFIR ATIK HAREKETİ ULUSLARARASI BOYUTA ULAŞTI”
 
Emine Erdoğan, milletçe el ele vererek hayat tarzına dönüştürmeye çalıştıkları Sıfır Atık Hareketi'nin de uluslararası boyutlara ulaştığını vurgulayarak, "Başkanlığını üstlendiğim 'Birleşmiş Milletler, Sıfır Atık Yüksek Düzeyli Şahsiyetler Danışma Kurulu'nun ilk yüz yüze toplantısını İstanbul'da gerçekleştireceğiz. '31 Ekim Dünya Şehirler Günü' toplantısının da, dünyanın gözbebeği İstanbul'da yapılacağını hatırlatmak isterim. Sizlerden beklentimiz, deneyimlerimizi insanlık ailesi ile paylaşmak için yürüttüğümüz faaliyetleri, uluslararası kamuoyuna duyuracak adımlar atmanızdır" değerlendirmesinde bulundu.
 
“29 EKİM ETKİNLERİNİN, 100. YIL COŞKUMUZA YARAŞACAK KUTLU BİR ŞÖLENE DÖNÜŞMESİNİ HEDEFLİYORUZ”
 
Türkiye'ye getirilen ödüller, yayınlanan edebî eserler, sinema, dizi ve spordaki başarılara değinen Emine Erdoğan, şunları kaydetti: "Bu motivasyonla, 29 Ekim etkinliklerinin, 100. yıl coşkumuza yaraşacak, kültürel, sanatsal ve edebî hazinemizi sergileyecek, kutlu bir şölene dönüşmesini hedefliyoruz. Bizler, çok dinli, çok kültürlü, çok uluslu, çok hukuklu geçmişimizle, yaratılanı, Yaradan'dan ötürü sevmeyi buyuran inancımızla, eşsiz birikimlere sahibiz. Bu minvalde insanlık, İslam düşmanlığıyla kışkırtılmaya çalışılırken, bizim birlikte yaşama tecrübemize ne denli ihtiyacımız olduğunu görüyoruz. Hayırseverlikle, iyiliklerle kilidi kırılan gönül kapılarından, sanatımızla edebiyatımızla danslarımızla folklorumuzla sözümüz ve sazımızla geçme günüdür."
 
Sanatçı Ferhat Göçer'in de mini bir konser verdiği programın ardından Emine Erdoğan, büyükelçi eşleri ile anı fotoğrafı çektirdi.
 
"YÜZYILIN ANILARI" SERGİSİ
 
Emine Erdoğan, program kapsamında düzenlenen, "Yüzyılın Anıları" adlı sergiyi gezerek Cumhuriyetin ilanından bugüne Türkiye'nin 100 yıllık kültürel diplomasisine ışık tutacak olaylar ve bugüne ulaşan geleneksel sanatlar ve ürünlerine ilişkin stantlardan bilgi aldı. Geleneksel el sanatlarından olan ebru sanatına ilişkin standı da ziyaret eden Emine Erdoğan, burada ebru yaptı. Sergide Emine Erdoğan'a leblebi, geleneksel Türk lokumları ve kumda pişirilen Türk kahvesi de ikram edildi.
 
Kaynak: cumhurbaşkanlığı