Barajdaki seviyesinin iyice düşmesi ile çeltik ekimi de mercek altına alındı. Toplanan komisyon tarafından fazladan ekildiği tespit edilen 5 bin dönüm çeltiğin suyu kesildi ve ekim yapan çiftçilere ceza kesildi. Fazla çeltik ekimi nedeniyle önümüzdeki günlerde tarlalardaki ürünlerin tehlikeye gireceği belirtiliyor.
Tarım alanında nam salmış bir kenttir Çanakkale. Domatesi, çileği, biberi, karpuzu ve birçok ürünü adeta birer marka durumunda. Özellikle Çanakkale domatesi, Türkiye genelinde herkesin bir an önce çıkmasını beklediği ürünlerin başından geliyor. Bu ürünlerin en çok yetiştirildiği yerlerin başında ise Batak Ovası geliyor. Merkeze 25 kilometre uzakta bulunan Kumkale ve Çıplak köylerinin de içinde bulunduğu geniş ova verimliliği ile tanınıyor. Çanakkale Boğazı’ndan gelen rüzgarın etkisi ve verimli toprakları ile başta domates olmak üzere bir çok kaliteli tarım ürünü buradan çıkıyor. Tadı ve kokusu ile buradaki ürünler yurtdışına ve Türkiye’nin birçok bölgesine gönderiliyor.
ÜRÜNLER SUSSUZ KALABİLİR
Bu kadar verimli topraklarda üretim yapan çiftçiler su sıkıntısı tehlikesi ile karşı karşıya. Buraya su 105 kilometre uzakta bulunan Bayramiç Barajı’ndan geliyor. Bu barajdaki su, aynı zamanda Bayramiç ilçesinin içme suyu ihtiyacını, Bayramiç’in tarım arazisi, Ezine ilçesinin tarım arazisi ve Batak Ovası’nın tarım arazisinin su ihtiyacını karşılıyor. Buradan gelen su da gözönünde bulundurularak ovada tarım ürünlerinin planlaması yapılıyor. Suyun en çok harcandığı çeltik planlanandan fazla ekildiği ortaya çıktı. Fazladan ekilen yaklaşık 5 bin dönüm çeltiğin suyu kesildi.
KOMİSYON CEZAYI KESTİ
Gelen şikayet ve sıkıntılar üzerine Çeltik Komisyonu, Vali İlhami Aktaş başkanlığında Tarım ve Orman İl Müdürlüğü toplantı salonunda toplandı. Toplantıya; Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Karadağ, DSİ 252. Şube Müdürü Uğur Gürsel Altay, İl Sağlık Müdür V. Op. Dr. Halil Gürkan Çoban, Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver ve çeltik komisyonu üyeleri katıldı. Toplantıda, Bayramiç barajındaki su seviyesinin iyice düşmesi ve fazladan ekildiği tespit edilen 5 bin dönümlük çeltiğin durumu da görüşüldüğü öğrenildi. Alınan bilgiye göre; komisyon üyeleri fazladan ekilen çeltik tarlalarının suyunu keserek kuraklığa bırakılmasına ve fazla çeltik eken çiftçilere de ceza kestiği ifade edildi. Gündem maddelerinin görüşülüp karara bağlandığı toplantı, yapılan değerlendirmelerin ardından sona erdi.
SU SIKINTISI YAŞANIYOR
Bu kadar verimli topraklarda üretim yapan çiftçiler su sıkıntısı nedeniyle zor durumda kalma ihtimallerinin çok olduğu ifade ediliyor. Son yılların en susuz döneminin yaşandığı bu günlerde Çanakkale’de de barajlarda su hızla azalıyor ve bazı barajlar kuruma noktasına geldi bile. Bayramiç, Ezine ve Batak Ovası’nın su ihtiyacını karşılayan Bayramiç barajında ise çok az su kaldığı belirtildi. Su sıkıntının ileriki günlerde bu bölgedeki tarım arazilerini susuz bırakma riski olduğu ifade ediliyor. Fazladan ekilen çeltik tarlalarının da bu sorunu büyüttüğü konuşuluyor.
Aynı sorun 2019 yılında da yaşanmıştı. Batak Ovası’nda çeltik ekiminin iki katılan çıkartılması nedeniyle bölgede su sorunu yaşamış ve suç duyurusunda bulunmuştu. Batak ovasında ayrıca 876 hektar sebze, 108 hektar hububat, 2 bin 337 hektar meyve ve bin 264 hektar yem bitkisi üretiliyor. Plansız üretim nedeniyle bu yıl Batak Ovası’nda su sıkıntısı yaşanıyor. Uçsuz bucaksız tarlalar şimdi içindeki ürünlerin kuruma tehlikesi bulunuyor.
Mehmet Güler