Gündem

Çanakkale’yi es geçti

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Çanakkale’de düzenlenen Troya Kültür Yolu Festivali son bulurken, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılmamasının yankıları devam ediyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Çanakkale’de düzenlenen Troya Kültür Yolu Festivali son bulurken, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılmamasının yankıları devam ediyor. Festivalin yapıldığı tüm illere giden Bakan Ersoy, bir tek Çanakkale’yi es geçti ve son olarak Cumartesi günü Gaziantep’te başlayan festivale katıldı.
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından bu yıl Troya Kültür Yolu Festivali’nin ikincisi düzenlendi. 9-17 Eylül tarihleri arasında düzenlenen festivalin ilk geçen yıl düzenlenmişti. Geçen yıl düzenlenen ve çok beğenilen festivale Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da katılmıştı. Bu festivale de katılacağı konuşuldu ve geleceği de söylendi.
Açılışa katılmayan Bakan Ersoy’un 14 Eylül tarihindeki programlara katılacağı söyledi. Programa az bir süre kala, bakanın programındaki değişiklik nedeniyle iptal edildiği açıklandı. Daha sonra bakanın geleceği de belirtildi. Geçen süre içinde Bakan Ersoy gelmedi.
 
ÇANAKKALE’YE GELMEDEİN GAZİANTEP’E GİTTİ
Çanakkale’deki festivalin bitmesine iki gün kala Bakan Ersoy’un gelebileceği konuşuluyordu. Çanakkale’de bu beklenti hakimken Bakan Ersoy Gaziantep’de basın karşısına çıktı. Cumartesi günü  Gaziantep'te Gastroantep Kültür Yolu Festivali'nin açılışına katıldı. Çanakkale’yi es geçerek Gaziantep’e giden Bakan Ersoy, bir tek Çanakkale’deki festivale katılmaması dikkat çekti.
Ersoy, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin işbirliğinde düzenlenen "GastroANTEP Kültür Yolu Festivali"nin Zeugma Mozaik Müzesi'ndeki açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'ye uluslararası kültür-sanat markası kazandırmak için başlattıkları Kültür Yolu Festivalleri Projesi'ni 3 yıldır yürüttüklerini söyledi.
 
Projeyi 2021 yılında İstanbul Beyoğlu'nda başlattıklarını, İstanbul, Ankara, Çanakkale, Konya ve Diyarbakır olmak üzere 5 şehirde 7 festival düzenlediklerini ifade eden Ersoy, "Verdiğimiz sözlerin arkasında durup aynı hassasiyetlerle yine adım adım hesaplayıp yolumuza devam ettik ve bugün Türkiye Kültür Yolu Festivalleri adı altında yazdığımız başarı hikayesine 11 farklı şehrimizi dahil etmiş olmanın memnuniyetiyle karşınızdayız." dedi.
 
 
Ersoy, Kültür Yolu Festivalleri Projesi'ne ilginin büyük olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:
 
"2021'deki Beyoğlu Kültür Yolu Festivali, 78 mekanda, 2 bin 183 sanatçının katılımıyla 381 etkinlik gerçekleştirildi. Yaklaşık 7 milyon 900 bin ziyaretçi ağırlandı. 2022'de Beyoğlu, Başkent, Troya ve Sur Kültür Yolu Festivalleri ile birlikte kapsamını genişleterek projemize dahil ettiğimiz Konya Mistik Müzik Festivali'ni gerçekleştirdik. Toplam 7 festivalde, 20 binden fazla sanatçının katılımıyla 362 ayrı mekanda düzenlenen 4 binden fazla etkinliğe 33 milyon kişi katıldı. 2023 festival çalışmalarımıza işte bu muazzam rakamların şevkiyle başladık. Nevşehir, Erzurum, Trabzon, Gaziantep, İzmir ve Antalya'yı projemize dahil ettik. 11 şehrimizde belirlenen 500'den fazla mekanda, 30 bine yakın sanatçının katılımıyla gerçekleştirilecek 4 binden fazla etkinlik planladık. Nevşehir Kapadokya Balon ve Kültür Yolu Festivali'ni, Trabzon Sümela ve Erzurum Palandöken Kültür Yolu Festivallerini tamamladık. Toplam katılımcı sayısı 3 milyon 710 bin kişiye ulaştı. Troya Kültür Yolu Festivali'ni de 9 Eylül’de başlattık, 9 günlük şölen yarın sona erecek. 5 Ağustos'ta başlayan Kapadokya, Sümela, Palandöken ve Troya henüz bitmemesine rağmen 4 şehrimizdeki kültür yolu festivallerine bugüne kadar ki katılımcı sayısı 4 milyon 130 bine ulaştı. Rakamlar söze gerek bırakmıyor. Bugün açılışını yaptığımız GastroANTEP ve Başkent Kültür Yolu Festivalleri ile bu rakamları çok daha yukarıya çekeceğiz. İnanıyorum ki 11 festivalimiz tamamlandığında, kültür-sanat etkinlikleri noktasında Cumhuriyetimizin 100. yılına yakışan yeni bir katılımcı rekorunu inşallah tarihe not düşeceğiz."
Ersoy, Gaziantep'in sahip olduğu kültür ve medeniyet mirasıyla ayrıcalıklı bir şehir olduğuna dikkati çekerek gastronomiyle ilgili birçok çalışma ve proje yürüttüklerini anlattı.
 
Ersoy, şunları kaydetti:
 
"Bu yıl imzaladığımız ek sözleşme ile Michelin Rehberi, Türkiye'deki seçkisine İzmir ve Bodrum'u da dahil etmiştir. İzmir ve Bodrum için ilk kez gerçekleşecek restoran seçkisi, rehberin İstanbul'daki ikinci seçkisi ile birlikte 9 Kasım 2023 tarihinde yine İstanbul'da gerçekleşecek özel bir törenle duyurulacaktır. Ayrıca Michelin ile imzalanan sözleşme kapsamında Michelin Rehberi'nin İstanbul, İzmir ve Bodrum'u kapsayan değerlendirmeleri 5 yıl boyunca devam edecek ve rehber her yıl güncellenecektir. Bir yandan UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na gastronomi alanında giren Gaziantep, Hatay ve Afyonkarahisar, bir yandan Michelin Rehberi'nde yerini alan İstanbul, İzmir ve Bodrum. Türk kültürünün zenginliğini uluslararası arenada en üst düzeyde ortaya koymaya, tanıtmaya bunu turizmdeki adımlarımıza en güçlü şekilde entegre ederek turizmimizi çeşitlendirmeye devam ediyoruz. Kültür Yolu Festivalleri bu yaklaşımımızın en istisna örneğidir. Dünyada bu büyüklükte, zenginlikte ve yaygınlıkta ikinci bir festival silsilesi yoktur."
 
ALT TAŞARONLARA TEPKİ Mİ GÖSTERDİ
Bakan Ersoy, ilk olarak festivalin başlangıcı olan Nevşehir’e gitti. Türkiye Kültür Yolu Festivalleri’nin ilk durağı olan Kapadokya Balon ve Kültür Yolu Festivali’nin açılışına katıldı. Daha sonra Erzurum Palandöken ve Trabzon Sümela Kültür Yolu festivallerine eşi ile beraber katıldı. Festival başlamadan önce Bakan Ersoy’un Çanakkale’ye de geleceği belirtilmişti. Çok büyük organizasyon olan festivalin, bazı program ve çalışmaları Çanakkale’de bazı taşeronlara verildi. Bu taşeronların da işi iyi yapmaması nedeniyle tepkiler yükseldi. Bu sorunların da Bakan Ersoy’a gittiği ve bu yüzden festivale katılmadığı konuşuluyor.

SİYASETÇİLER VE BELEDİYE BAŞKANLARI DA KATILMADI
Çanakkale için bu kadar önemli olan bu festivalin açılışına katılım da çok konuşuldu. Sadece bürokratların açılışı yaptığı festivale siyasetçiler ve belediye başkanları da katılmadı. Festivalin açılışında gözler AK Parti teşkilatları ve belediye başkanlarını ardı. Bakan ile beraber siyasetçiler, teşkilatlar ve belediye başkanlarının katılmaması dikkat çekti. Festival son bulurken Bakan Ersoy’un Çanakkale’ye gelmemesi üzün süre konuşulacak.

DİĞER FESTİVALLERE KATILDI
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen ve 5 Ağustos’ta Kapadokya’da başlayıp ardından Trabzon Sümela ve Erzurum Palandöken ile devam eden Türkiye Kültür Yolu Festivalleri tüm hızıyla sürüyor. Bugüne kadar Çanakkale’de dahil 4 ayrı şehirde düzenlendi. Son olarak geçen cumartesi günü Gaziantep’de başladı. Bakan Ersoy, tüm şehirlere gitti bir tek Çanakkale’ye gelmedi. 
 
40 Farklı Mekân, 500’den Fazla Etkinlik
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye'nin uluslararası marka değerine katkıda bulunmak üzere gerçekleştirilen Türkiye Kültür Yolu Festivallerinin dördüncü durağı olan Çanakkale, 9 Eylül’de başladı ve 17 Eylül’de son buldu. Geçtiğimiz yıl ilk kez düzenlenen ve bu yıl 9 gün sürmesi planlanan Troya Kültür Yolu Festivali, kentin dört bir yanında düzenlenen konserler, sergiler ve çeşitli sanat dallarının gösterilerinden oluşuyor. Dünyanın en kapsamlı kültür sanat projelerinden biri olan Türkiye Kültür Yolu Festivalleri’nin dördüncü durağı Troya Kültür Yolu Festivali’nde 40’dan fazla noktada, 500’den fazla etkinlik gerçekleşti.
 
KONSERLER
 Konserlerin açılışını 9 Eylül Cumartesi akşamı Ferhat Göçer yaptı. Ardından 10 Eylül Pazar Anadolu Ateşi, 11 Eylül Pazartesi Resul Dindar, 12 Eylül Salı Uğur Aslan, 13 Eylül Çarşamba Sinan Akçıl, 14 Eylül Perşembe Gökhan Tepe sahneye çıktı. Cuma günü Murat Dalkılıç sahne aldı. 16 Eylül Cumartesi Simge Sağın, 17 Eylül Pazar ise Fatma Turgut sahneye çıktı.
 
Mehmet Güler
Foto: Bakanlık