Gündem

Gece zıpkınla avcılık balıkları kaçırıyor

Yasak olmasına rağmen Çanakkale’de gece zıpkınla avcılık yapılıyor. Bu yasak av yönteminin hep balıkları bölgeden kaçırmasına neden olduğu ve dolayısı ile balık popülasyonuna zarar verdiği vurgulandı.

Bulunduğu konum bakımında Çanakkale’nin en önemli gelir kaynaklarından biri de balıkçılık. Çanakkale Boğazı’nda Marmara’da ve Ege denizinde Çanakkaleli balıkçılar av sezonu içinde önemli işler yapıyor. Aynı şekilde küçük balıkçılar da bu sularda ekmeklerini çıkartıyor. Çanakkale’ye önemli katkı sağlayan balıkçılığa da son yıllarda zarar veriliyor. Çevre kirliliğinin yanında yanlış avlamalar da balıkların bölgeden kaçmasına ve buradaki türlerinin devamı ve çoğalmasını sekteye uğratıyor.
 
GECE ZIPKINLA AVCILIK YASAK
Bu önemli gelir kaynağına zarar veren yöntemlerden biri de zıpkınla avcılık. Çanakkale Boğazı'nda ilkbahar ve sonbahar aylarında balık geçişinin yoğun olduğu dönemlerde gece dalışıyla zıpkın ve ışık kullanılarak yapılan balık avcılığı arttı.  Gece yapılan bu av yönteminin balıklara zarar verdiğini belirten Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Adnan Ayaz, zıpkın ve ışık kullanılarak yapılan avcılığın, balık popülasyonunu olumsuz etkilediğini söyledi. Denetimlerin arttırılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Adnan Ayaz, gece dalış avcılığının kanunen yasak olduğuna dikkati çekti. Daha çok sinarit, sargoz, levrek gibi ekonomik değeri yüksek balıkların avlandığını belirten Prof. Dr. Adnan Ayaz, "Gece su altı lambasına maruz kalan bazı türler hiç kıpırdamıyor. Siz gidip balığı istediğiniz yerinden zıpkınla vurabiliyorsunuz. Bunu da bazı restoranlara çok rahat satabiliyorsunuz. Bu işi para için yapıyorlar, spor için değil. Bu hem sportmenliğe yakışmıyor hem de kanunen yasak. Ama maalesef artan ekonomik şartlardan bu tip avcıların arttığını görüyoruz.
Özellikle ilkbahar ve sonbaharda balık geçişlerinin yoğun olduğu dönemlerde de gece dalışları artıyor. Şu anda denetimlerin oldukça sık olması gerekiyor. Sahil Güvenliğe, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne ve jandarmaya ihbar edilerek bu kişilerin barındırılmaması gerekiyor. Bu avcılık yasak ve balık popülasyonuna çok zarar veriyor. Ayrıca balıkçıların ağ kullandığı bölgeye zarar veriyor ve balıkların bölgeden  kaçmasına neden oluyor. Bu kişiler kayıtlı olmayan yasa dışı avcılık yapmış oluyor" diye konuştu.
 
Mehmet Güler