Gündem

Çanakkale’nin en güzel bölgesinin içinde UCUBE gibi duruyor

Yeni Kordon projelerinin hayata geçirilmesi, AVM’lerin bölgede yapılması, lüks otellerin açılması ile beraber bölge Çanakkale’nin en güzel bölgesi durumuna geldi.

Yeni Kordon projelerinin hayata geçirilmesi, AVM’lerin bölgede yapılması, lüks otellerin açılması ile beraber bölge Çanakkale’nin en güzel bölgesi durumuna geldi. Alan içinde yer alan eski AKFA fabrikası ise adeta bölgenin güzelliğine gölge düşürüyor. Harabeye dönmüş binalar, çöp içinde kalmış alan adeta bir ucube gibi duruyor. Üç kat yapılmasına izin çıkmadığı için inşaatı yapılmayan alanın 3 kat kopartılana kadar bekletileceği ifade ediliyor. Bölgedeki pisliğin ortadan kalkması için Çanakkale Belediyesi’nin bu alanı özelleştirip Yeni Kordon projesi içine alınması da isteniyor.  
 
Çanakkale kurulduğundan bu yana en cazip yeri kuşkusuz eski kordonun olduğu bölgeydi. Sarıçay’ın öbür tarafında ise hiç yerleşim yeri yoktu. Sadece burada birkaç fabrika vardı. Daha sonra bölge gelişti özellikle son 10 yılda Yeni Kordon projesi ile alan tam bir cazibe merkezi oldu. Yeni Kordon’un peş peşe gelen etapları tamamlandı.
Boş alan olduğu için yeni evler yapıldı, eski fabrikalar ise zamanla kaptıldı. Bunların yerini ise AVM’ler aldı. Kıyı AVM ilk olarak yapıldı. Arkasına Troya AVM ve son olarak 17 Burada AVM yapıldı. Bölge her geçen gün hızla gelişti. Üniversitenin bu tarafta olması ile beraber bölge tam bir cazibe merkezi oldu. son olarak bölgeye lüks bir otel de inşa edildi.

UCUBE GİBİ DURUYOR
Çanakkale’nin en güzel bölgesi olan bu alanın içinde adeta ucube gibi duran ve çöp merkezi gibi görünen eski Akfa fabrikasının olduğu alan duruyor. Etrafı açık olan bu alan yıllarca bekledi. Burasının şimdiye kadar yapılmamasının en büyük nedeni ise alanda yapılmak istenen projeye 3 kat istenmesi olduğu belirtiliyor.
İçerisinde büyük tartışmalara sebep olan AKFA arazisinin de bulunduğu alanda emsal değeri 0,30’dan belediye meclisi kararı ile 0,45’e yükseltilmişti. Dönemin CHP Belediye Meclis Üyesi Op. Dr. Celal Karakaş alınan kararın kıyıda yapılaşma yoğunluğu yaratacağı gerekçesi ile yargıya başvurmuştu. Karakaş’ın açtığı davada mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bu karar alınmasaydı bu alanda büyük bir yapılaşma olacaktı. Bu karar iptal edilince burası olduğu gibi kaldı.
 
BELEDİYE SEÇİMLERİ BEKLENİYOR
Bu alanın kaderine terkedilmesine sebep olarak bu bölgede kat sayısının artırılmasının beklenmesi olarak gösterildi. Yerel seçimden sonra bu alanda yapılaşmanın artırılması durumunda inşaata başlanacağı ifade ediliyor. Burası ile ilgili kart artışı beklentisi devam ederken, bu alan bölgenin çevresini kirletiyor. Çevresinde Çanakkale Belediyesi tarafından yapılan ve ilgi gören Barış Kafe, arasında AVM’ler, diğer tarafında ise Kıyı AVM bulunuyor. Şimdi Çanakkale Belediyesi tarafından avm ile bu alan arasındaki meydana Çanakkale Kahramanları heykelleri dikildi. Önü güzel olan bu alanın arkası ise adeta çöp içinde.
 
ÖZELLEŞTİRİLSİN
Bu alan yıllardır çöp merkezi ve alemcilerin alanı olarak adlandırılıyor. Yıllardır bekletilen bu alanda çalışma yapılmaması tepkilere neden oluyor. Kentin en güzel yerlerinin burada olduğunu belirten vatandaşlar, bu alanın yapılmaması durumunda belediyenin burasını özelleştirerek yeni kordon projesine dahil edilmesi isteniyor. Özellikle bu geniş alanın belediye tarafından alınması durumuna bölgede konserlerin de verilebileceği geniş bir alanın olacağı ifade ediliyor.
 
Mehmet Güler