Gündem

Biga fuarı bugün açılıyor

Çanakkale’nin en büyük fuarlarından biri olan Biga Gıda, Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı, bugün kapılarını açıyor. 17’inci kez açılacak olan fuar, bölge ekonomisine önemli katkı sağlaması bekleniyor.

Biga Gıda, Tarım ve Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı bugün açılıyor. Hem ilçe hem de bölge için büyük önem taşıyan fuarla ilgili toplantı düzenlendi. Basın toplantısına Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Doğan, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Fevzi Atmaca, Biga Ziraat Odası Başkanı Güray Ergün, Biga Ticaret borsası başkanı Bülent Baş Biga TSO meclis ve yönetim kurulu üyeleri, oda ve borsa temsilcileri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Doğan yaptı. Başkan Doğan, fuarın önemine vurgu yaparak “Biga fuarı 1915 yıllarında başlamış, 1995 yıllarında da Biga Kocabaş köprüsünün altında 7 firma ile başlayıp bu zamana kadar geldik. Bu yıl fuarın taleplerin çok yüksek olduğu geçmiş yıllara göre en iyi fuarlardan olacağını tahmin ediyoruz. Yaklaşık 130 tane firma katılım sağlayacak. Fuarımızda geçmiş yıllarda sığırcılık güzellik yarışması yapıyorduk bu yıl onu farklı bir şekilde yapıyoruz. Bu fuarımıza dışarıdan katılım çok yüksek olacak. En az 10 tane oda bölgemizdeki ticaret ve sanayi odaları ve borsalarımız katılacak. Farklı illerde otobüsler kaldırılacak, ilçelerden yoğun katılım olacak. Fuarda coğrafi işaretli ürünlerimizi tanıtmak istiyoruz. Meslek yüksekokulumuz stant açarak yapmış oldukları branşlarının tanıtımını yapacaklar. Biz ticaret ve Sanayi odası olarak 50.yılımızı kutluyoruz, iş insanları ile buluşmalarımız olacak. 24 Ekim'de Ahmet Şerif İzgören gelecek, üniversitemizde bir seminer verecek sonra da tüm üyelerimize ve halkımıza Atatürk Kültür Merkezi’nde tekrar bir eğitim semineri verecek. Tek amacımız var Biga’yı iyi tanıtmak, iyi bir yerlere getirmek. Biga ceviz ve badem festivalini de fuara çevirmek  istiyoruz. Bigamız her geçen gün gelişiyor, büyüyor. İnşallah Biga esnafımıza da katkılarımız olacak, fuar katılımcılarını çarşıya çekebilirsek, alışveriş yaptırabilirsek Biga esnafımıza da iş imkanı sağlamış oluruz" dedi.
Biga Ticaret Borsası başkanı Bülent Baş ise, “Birinciler sadece alana gelecek. Her ödül alana bir küçük altın, artı 25 adet yem hediye edeceğiz. Ayrıca bu yarışmanın daha da cazip hale gelmesi için gelen kesim hayvanını mezat ile piyasadan daha pahalı rakamlarla satışını sağlayacağız. İnşallah güzel bir fuar olur" dedi.

HAYVANLAR YARIŞACAK
Fuarın vazgeçilmez gelenekleri arasında yer alan sığır güzellik yarışmaları bu yıl da gerçekleştirildi. Bu yıl Fuar alanında yapılmak yerine güzellik yarışmaları sığırların bulunduğu yerlerde gerçekleştirildi. Fuara sadece dereceye giren sığırların getirileceğini sile getiren Big Tarım ve Orman Müdürü Fevzi Atmaca : “17.’ncisi düzenlenecek olan Biga Gıda Tarım Hayvancılık ve  Teknoloji Fuarı’nda uzun bir aradan sonra tekrar bir sığırcılık  güzellik yarışması yapılacak, bu yıl hayvanları fuar alanına toplamak yerine başvuru yapan işletmeleri ziyaret ettik, profesyonel jürilerle çalıştık. Yaklaşık 40 köyümüzde 60 hayvanımız üzerinde değerlendirme yaptık. Fuarda da hayvanları birincileri sergilenecek, ödül takdim yapılacak. Çok güzel bir çalışma yaptığımıza inanıyoruz" dedi.
Biga Ziraat Odası Başkanı Güray Ergün de fuarla ilgili şu bilgileri Verdi; “Biga'nın mihenk taşları hepsi dimdik ayakta ve fuarımıza hazırız. 29 Eylül Cuma saat 20:30 da ülkemizin duayen tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım tarım ve hayvancılıkta yaşanan son gelişmeleri çiftçimizle paylaşacak. 30 Eylül Cumartesi saat 20:30 da ise tarım programcısı ve tarım yazarı Mine Ataman ardından Toprak ve Bitki Besleme Uzmanı Dr. Metin Turan tarım hakkında söyleşi yapacaklar.  Tüm çiftçilerimizi ülkemizin değerli yazarlarıyla buluşmaya bekliyoruz.
Belediyemiz nohut kahvesinin coğrafi işaretini aldı, Ticaret odamız peynir tatlısını aldı. Bizde bir de Ziraat Odası olarak Biga pirincini aldık. 3 tane coğrafi işaretli ürünümüz oldu. Bütün emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Biga’nın büyüklüğü, Biga’nın kuvveti bir kez daha ortaya çıktı. 3 tane paydaşın bu duruma getirmesi… son paydaşımız da Biga Ticaret Borsası Biga yakanı ile ilgili bir çalışmamız var, bunu hatta Avrupai coğrafi işaret olarak düşünüyoruz başaracağımıza da eminiz. 30 Eylül akşamı da Biga pirincinin pilavını yapıp gelen misafirlerimize damak tadı olarak tattırmak istiyoruz. Bu fuarın tek bir çıkış noktası olması gerekir 3 tane coğrafi işaretin Türkiye'ye tanıtımı olması lazım. Yüz bin dönüm gibi küçümsenmeyecek bir pirincin Biga'da üretilmesi Biga’nın büyüklüğünü ortaya çıkarıyor. Bütün emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. İnşallah yüzümüzün akıyla Bigamızın değerlerini, katkılarını, büyüklüğünü ön plana çıkarıp bu fuarımızı yapabilirsek ne mutlu bize.. herkese çok teşekkür ediyorum"
 
Biga İlçesinin her alanda yaşadığı gelişimleri ve yapılan çalışmalara da değinen Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan "Biz geçmişimize baktığımız zaman gücümüzü geçmişimizden alan bir ilçeyiz. Çanakkale genelinde Güney Marmara'da Bigalılar kendini çok beğenir, kendine çok güvenir, kendilerine hep ayrı tutarlar. Derler ya aslında bu bizlik bir şey değil, bu ilçenin bir yapıs, doğasıdır. Biz Bigalılar gücümüzü geçmiş tarihimizden alıyoruz. Baktığımız zaman 3 bin yıl önce parion antik şehrinde 80 bin nüfus yaşamış. Büyük İskender Granikos Savaşını yine bu ilçede yapmış. Milli mücadele dönemlerinde Çanakkale'ye en büyük desteği sağlayan ilçe olmuş ve ilçesinde birçok kahramanıyla o mücadelede yer almış kadim bir şehir Bigamız. Baktığımız zaman tarımımız, hayvancılığımız, sanayimiz, balıkçılığımız ve inşallah turizmle birlikte bir şehirden ne isteniyorsa herkesin onu bulabileceği bir şehir olacağız. Bu başarıyı elde tutmak bütün dinamiklerle birlikte oluyor.  Biga ile ilgili bir mesele olduğu zaman Ankara'ya tek yumruk gittik.
Tarım fuarı bizim için çok önemli. İlçemizde hem tarım hem hayvancılık hem de sanayi coğrafya olarak baktığımız zaman Marmara Denizi’nin etrafında bakir kalmış nadide yerlerden bir tanesi Biga ovası. Önümüzdeki tehdit nedir yatırımcı firmalar bacalı sanayi dediğimiz ağır sanayinin gözleri şu an bölgemizde. 6 tane sulama göletimiz, 2 tane barajımız yapıldı tarımsal sulamayı desteklemek için yapıldı. Bizim tarıma Biga olarak bölge olarak sahip çıkmamız gerekiyor.
Yeter ki üretelim ürettiğimiz zaman bölgemiz her anlamda nasıl güçlüyse bu ihracat anlamında da hem 750-800 kilometre Avrupa pazarlarına yakın hem de sebze meyvede süre çok önemli o anlamda da avantajlıyız. Biga'da artık sebze meyve bitkisel üretimi ihracatı yapılabiliyor. Çanakkale’ye gitmeden Bandırma’ya gitmeden ilçemizden bitkisel üretim sebzenin meyvenin ihracını direkt olarak yapılabiliyor. Tarım fuarı Biga’nın fuarıdır, her bir Bigalı bu tarım fuarına sahip çıkmalı. Tarım Fuarı bitkisel üretim tarım fuarı bitkisel üretim sera OSB bizim bölgemizin tarımının emniyet sibobu. Biz fuarımızla da gurur duyuyoruz Güney Marmara'da en büyük tarım fuarı Biga'da.” İfadelerini kullandı" dedi.
 
Atakan Alkış
Foto: BHA