Yatırım

Üniversite-özel sektör işbirliğine örnek proje (VİDEOLU)

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi’ne, ENERJİSA Üretim, İÇDAŞ ve AVEK firmalarının desteği ile Kontrol ve Otomasyon, Elektrik Devre ve Elektrik Sistemleri Laboratuvarı kuruldu.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi’ne, ENERJİSA Üretim, İÇDAŞ ve AVEK firmalarının desteği ile Kontrol ve Otomasyon, Elektrik Devre ve Elektrik Sistemleri Laboratuvarı kuruldu. Bu laboratuvarda enerji ve üretim sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesi hedefleniyor.

ENERJİSA Üretim, İÇDAŞ ve AVEK firmalarının desteği ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’ne, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Kontrol ve Otomasyon, Elektrik Devre ve Elektrik Sistemleri Laboratuvarı kuruldu. Gerçekleştirilen açılış törenine sponsor firmaların temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi’nde hizmete giren yeni laboratuvarlar, öğrencilere eğitim setlerinin yanı sıra deney ekipmanı ve çeşitli cihazlardan yararlanma olanağı sunacak. Enerjisa Üretim, kurulan yeni laboratuvarda farklı amaçlara hizmet eden eğitim ve deney setlerinin yanı sıra bilgisayar, projeksiyon cihazı, ofis mobilyası gibi ihtiyaçları da karşıladı.

ÇOMÜ Turgut Özal Konferans Salonu’nda laboratuvar hakkında yapılan bilgilendirmelerin ardından laboratuvarın kurulmasında katkı sağlayan, ENERJİSA Üretim, İÇDAŞ ve AVEK firmalarına katkılarından dolayı plaket verildi.


“Sürekli teknolojik çalışmalara adapte olmuş bilim insanları burada”

Törende konuşan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekan Prof. Dr. Tolga Bekler şunları söyledi; “Son yılların özellikle bir mottosu var, kazan kazan. Ben buna pek katılmıyorum. Kazandır kazan bence daha uygun. Çanakkale’miz küçük yer ama ülkedeki üretim çalışmalarına katkısı çok büyük firmalara sahip. Bugün burada bu katkıyı veren firmaların önemli isimleri burada.  Sizlerin bu verdiğiniz katkıları mutlaka firmalarımıza destek ihtiyacı olduğunuz anlarda başta elektrik elektronik mühendisliği olmak üzere diğer mühendislik branşlarımız da sizlere bunları sağlayacaktır. Bu konuda hiçbir şüphem yok. Ancak küçük de büyük de olsa geri dönüşü talep edecekler ki bunlar ileriki çalışmaların çok daha sağlıklı sürdürülebilir hale getireceğiz. Fakültemiz üniversitemizin lokomotifi. Gerek bilimsel çalışmalarıyla gerekse teknik ve sektörel bazda çalışmaları projeleriyle özellikle de son 3-4 sene içerisinde çok ciddi atılımlar yapıp kendinden söz ettiren, çok değerli bilim insanlarına sahip. Amiyane tabirle siz değerli özel sektör temsilcilerinin, idarecilerinin bizleri sömürmesini istiyorum. Hakikatten bizi sömürün, çünkü bu bilgiye bu işgücüne, bu sürekli teknolojik çalışmalara adapte olmuş bilim insanları burada.”

“İnsan kaynağını yetiştirmede kritik rol oynayacağını düşünüyorum”
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Elektrik – Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Özgür Turay Kaymakçı yaptığı konuşmada; “ Enerji ve üretim sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağını yetiştirmek, bölümümüzün öncelikli hedefleri arasında yer alıyor. Bu noktada Kontrol ve Otomasyon Laboratuvarı ve Elektrik Tesisleri Laboratuvarının sektörün ihtiyaç duyacağı insan kaynağını yetiştirmede kritik rol oynayacağını düşünüyorum. Her iki laboratuvarımızın da hem üniversitemize hem de sektöre faydalı olmasını diliyorum” dedi.

“Çanakkale’nin güçlü bir üniversiteye sahip olması çok değerli”

Enerjisa Üretim İşletme ve Teknik Genel Müdür Yardımcısı Emre Erdoğan, hem sektörün hem de sektörde çalışmaya aday gençlerin gelişimi için farklı alanlarda yatırım, proje ve destek programları yürüttüklerini belirterek, “Sektörün gelişmesi gerekse mevcut iş gücünün ve gelecekte bu sektörde çalışacak insanların daha donanımlı hale gelebilmesi için çaba sarf ediyoruz. Sektörümüzün öncü markası olarak geniş bir bilgi ve deneyim havuzuna sahibiz. Bu bilgi ve tecrübeyi insanlara açmanın yanı sıra akademi ile yürüttüğümüz çeşitli iş birlikleri ve doğrudan desteklerle de bu alandaki katkımızı büyütmeyi hedefliyoruz. Ülkemizin en önemli üniversiteleri arasında yer alan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ile yerel bir paydaş olarak güçlü bir iş birliği ve dayanışma içindeyiz. Çok önemli enerji yatırımlarına ev sahipliği yapan Çanakkale’nin böyle güçlü bir üniversiteye sahip olması ayrıca çok değerli. Biz de üniversitemize ve mühendis adayı öğrencilerimize destek olmak için bu laboratuvarın kurulmasına öncülük etmek istedik.” dedi. 

Törenin ardından, laboratuvarlar kurdele kesimi ile öğrencilerin kullanımına açıldı.

Atakan Alkış