Tek şart ise borcun, düzenlemenin ödendiği tarihten itibaren 6 ay içerisinde ödenmesi ya da yeniden yapılandırılması... Düzenlemeye göre; anapara ve/veya taksit ödeme tarihi kanun yayım öncesi olup, kullandığı nakdi ve gayri nakdi kredilerinin anapara, faiz ve/ veya ferilerine ilişkin ödemelerini aksatan gerçek ve tüzel kişilerin Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi nezdinde tutulan kayıtları, silinecek.
YENİ MEZUNUN MAAŞI DEVLETTEN
İşsizliği azaltmak ve istihdamı artırmak amacıyla uygulanan aktif işgücü ve istihdam programlarına, bu yıl 'Artı İstihdam Programı' da eklendi. Öncelik üniversite olmak üzere ilave işe alınacak her mezun için ilk yıl net asgari ücretin yarısını (702 lira), ikinci yıl ise yüzde 25'ini devlet karşılayacak. Bu yıl İşbaşı Eğitim Programı'ndan da 300 bin kişinin yararlanması planlanıyor. Programla işsizler, meslek edinirken para da kazanıyor.
MEMURA İZİN YAPMA FIRSATI
Konutta yeni dönem başladı
Ev alacaklara müjde
Cumhuriyet tarihinde ilk defa özel sektör 240 aya varan vadelerle konut satacak. Faiz oranları taksit sayısına göre yüzde 0.75 ile 0.85 arasında değişecek. Kampanya 31 Mart’ta sona erecek
Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği ve Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği ev alımını kolaylaştırmak için “20 yıl vade ve düşük faizli kredi” kampanyasına katılacak. Geliştirici firmaların inisiyatifinde olmak üzere yüzde 0.75 – 0.85 aylık faiz ile yapılacak vadelendirme 1 Şubat ile 31 Mart tarihleri arasında geçerli olacak.
Ağustos 2016'da başlatılan kampanyada, yüzde 20 peşinat, yüzde 0.70 faiz oranı ve 120 ay vade ile ev sahibi yapan konut üreticileri vadeyi 240 aya çıkararak bir ilki gerçekleştirmiş olacak. Bugüne kadar sadece TOKİ tarafından sağlanan 20 yıl vadeli konut satışı, Türkiye'nin en büyük özel gayrimenkul geliştiricileri tarafından da uygulanacak.
İKİ AY SÜRECEK
Sektör temsilcileri 2016'da tüm olumsuzluklara rağmen 2015 yılına göre daha iyi satış rakamlarına ulaştıklarını belirterek, 2017 yılının inşaat sektörü açısında zorlu geçeceğini belirtiyor. Dövizdeki dalgalanma dolayısıyla, asansörden alüminyuma, izolasyondan nakliyeye kadar birçok üründe fiyatların artacağına dikkat çeken konut üreticileri, önümüzdeki dönemde faizin bir miktar yükselmesini beklediklerini ifade ediyor.
Engelli yakınına bakana ayda 960 TL
Evde engelli yakınına bakanlara her ay maaş ödemesi yapılıyor. Bu ödeme, yeni yıldan itibaren 960 liraya yükseldi
AYDA 960 TL
Engelli yakına bakanlara ödenen evde bakım parasına zam geldi. 2016'nın ikinci yarısında 932 lira olarak uygulanan bu aylık ödeme, Ocak'tan itibaren 28 lira artışla 960 liraya yükseldi. Evde bakım parası alınabilmesi için bakılacak kişiye tam teşekküllü bir sağlık raporu almak gerekiyor. Bu sağlık raporunda engel oranının yüzde 50 ve üzerinde olarak belirtilmesi ve ağır engelli bölümüne 'evet' yazılması gerekiyor.
GELİR ŞARTI VAR
Ayrıca hanede kişi başına düşen gelirin asgari ücretin 3'te 2'sinden düşük olması (bu yıl için 847,17 lira) şartı aranıyor. Yine evde bakım parası alınması için engelliye bakan kişiyle engelli arasında kan bağı bulunması da aranan şartlardan...
BELGELERLE BAŞVURUN
Koşulları taşıyanların Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın il müdürlüklerine başvuru yapması gerekiyor. Evde bakım parası alınması için başvuru esnasında engellinin bulunması gerekmiyor. Başvurular değerlendirilerek işlemler gerçekleştiriliyor. Uygulamadan pek çok kişi habersiz. Şartları taşıyanların yapması gereken tek şey, belgelerle birlikte doğru adrese başvurmak.
Elektrik faturası aylık 82 lira ve üzerinde gelen kullanıcılara tedarikçilerini seçme hakkı getirilmesinin ardından tüketicilere, hizmet alınacak elektrik dağıtım şirketine karar verirken faturadaki TL tutarından ziyade enerji tüketim miktarını dikkate almaları önerildi.
Yeni yılla birlikte tüketicilerin bu hakka kavuşmasının ardından elektrik şirketleri, abone sayısını artırmak için SMS ve mail yoluyla vatandaşlara indirim tarifeleriyle ilgili bilgiler gönderiyor.
Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, yaptığı açıklamada, tüketicilerin aylık elektrik harcamalarını değerlendirirken faturadaki TL tutarından ziyade faturaya yansıyan enerji tüketim miktarını dikkate almaları gerektiğini söyledi.
Mesken abonelerinin geçen yıl aylık 300 kilovatsaat üzerinde elektrik tüketmeleri halinde dilediği dağıtım şirketini seçebildiğini hatırlatan Ağaoğlu, "2017 başından itibaren aylık 200 kilovatsaat üzeri harcama yapan aboneler serbest tüketici statüsünde sayılıyor. Bu abonelerin EPDK tarafından lisanslı yaklaşık 200'ün üzerindeki özel elektrik dağıtım şirketinden de hizmet alma hakkı bulunuyor." dedi.
"BİR AYLIK FATURA BEDAVAYA GELEBİLİR"
Serbest tüketicilerin kendi firmalarına abone olmaları konusunda özel dağıtım şirketlerinin çeşitli kampanya ve reklam çalışmaları yaptığına değinen Ağaoğlu, şunları kaydetti:
"Geçen yıl, elektrik faturasında bulunan kayıp kaçak bedeli, perakende satış bedeli ve iletim bedeli kalemleri dağıtım bedeli kalemi altında toplanmıştır. Dağıtım şirketlerince dağıtım bedeli altında tahsil edilen tutar da elektrik tüketim bedelinin neredeyse yarısını oluşmaktadır. İşte rekabet için abone kapma yarışındaki lisans sahibi şirketler bu tutardan fedakarlık yaparak tüketicilere daha avantajlı fiyat sunabilmektedirler. Seçimini bilinçli ve akıllıca gerçekleştirebilen tüketicilerin elektrik faturalarında yüzde 8'e varan indirim gerçekleşmesi mümkündür. Bu da yılda bir aylık faturanın neredeyse bedavaya gelmesi demektir."
SON BİRİM FİYATA BAKARAK HAREKET EDİN
Ağaoğlu, bazı şirketlerin birim fiyatı yükseltip onun üzerinden yüksek indirimler yapıyormuş gibi gösterebildiğini belirterek, "Elektrikte yüzde olarak belirtilen indirimlerden çok indirimle oluşacak son birim fiyata bakarak tedarikçinin seçilmesi gerekiyor. Mevcut şirketten alınan hizmet karşılığında ödenen bedelin daha üzerinde elektrik faturasıyla karşılaşmamak için tedarikçi seçerken yüzdelik indirimlere hemen kanmamalı, iyi araştırma yapılmalı." dedi.
.