Gündem

29 Ekim Saat 20.23’te 2023 Metre Bayrakla Cumhuriyet kutlanacak

Çanakkale Valiliği tarafından Cumhuriyet'imizin 100. Yılına Özel 2023 Metre Uzunluğunda Türk Bayrağı hazırladı. 29 Ekim’de Bayrak eşliğinde Fener Alayı düzenlenecek.

Bu yıl Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. Yılı olması münasebetiyle 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının daha coşkulu yapılması için çalışmalar sürüyor. Türkiye genelinde olduğu gibi 100. Yılın en güzel kutlanacağı yerlerden biri de Çanakkale olacak. Çanakkale Valiliği, 100. Yıla özel bir hazırlık yaptı.

Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla valilik koordine edilecek Fener Alayı, Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş yılına özel olarak hazırlanan 2023 metre uzunluğundaki Türk Bayrağı eşliğinde 29 Ekim 2023 Pazar akşamı 20:23’de başlayacak. Kamu kurum ve kuruluşları, STK’lar ve vatandaşların katılımı ile 2023 metre uzunluğunda bayrak altında yürüyeceğiz. Bu fener alayı yürüyüşü, coşku içinde kutlanacak ve hafızalarda yerini alacak.

 VALİLİKTEN TÜRK BAYRAĞI ÇAĞRISI

Öte yandan Çanakkale Valiliği önemli bir çağrı da yaptı. Cumhuriyetin 100. yıl dönümü olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarını daha coşkulu bir şekilde yapmak amacıyla önemli bir çağrıda bulundu. İl merkezi, ilçeler ve köyler dahil olmak üzere il genelinde evler ve iş yerlerine Türk Bayrağı asılması çağrısı yapıldı. Türk Bayrağı asmak isteyen vatandaşlar, Valilik ve ilçe kaymakamlıkları tarafından bayrak temin edebilecekler. Tüm Çanakkalelilere Cumhuriyet Bayramı'nı şimdiden kutlama daveti yapılırken, Cumhuriyetin 100. yıl dönümü coşkulu ve birlik içinde kutlanacak.

Valilik Basın Halkla İlişkiler Müdürlüğünden yapılan açıklamada, “Bu yıl Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. Yılı olması münasebetiyle 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının daha coşkulu yapılması için ilimizde Valiliğimiz koordinasyonunda çeşitli aktiviteler ve etkinlikler planlanmakta ve yapılmaktadır. Bu çerçevede 29 Ekim 2023 Pazar Günü ilimiz genelinde resmi kurumların yanı sıra tüm özel işyeri ve konutlarda da Türk Bayrağı asılması için bir kampanya başlatılmıştır. İl merkezi ile birlikte ilçelerimiz ve köylerimizde de evlerine ve işyerlerine Türk Bayrağını asmak isteyen vatandaşlarımız için Valiliğimiz ve ilçe kaymakamlıkları bayrak temin edecektir. Tüm vatandaşlarımızı ev ve işyerlerine 29 Ekim 2023 Pazar Günü Türk Bayrağı asmaya davet ediyor, şimdiden tüm hemşerilerimizin Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyoruz” ifadeleri kullanıldı.

29 EKİM

Cumhuriyet Bayramı, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet yönetimi ilan etmesi anısına her yıl 29 Ekim günü Türkiye'de ve Kuzey Kıbrıs'ta kutlanan bir millî bayram. 1925 yılında çıkarılan bir yasa ile ulusal bayram olarak kutlanmaya başlandı.

 

Cumhuriyet Bayramı'nın kutlandığı ülkeler olan Türkiye ve Kuzey Kıbrıs'ta 28 Ekim öğleden sonra ve 29 Ekim tam gün olmak üzere bir buçuk gün resmî tatil. Daha önceleri 29 Ekimlerde stadyumlarda şenlikler yapılıyordu. Akşam ise geleneksel olarak fener alayları düzenlenir. Fener alayı geleneği devam ederken, stadyumlardaki programlar çoğu yerde yapılmıyor.

 

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, cumhuriyetin onuncu yılı kutlamalarının yapıldığı 29 Ekim 1933 tarihinde verdiği Onuncu Yıl Nutku'nda, bu günü "en büyük bayram" olarak nitelendirmiş.

Bünyamin Nami Tonka

Foto: Arşiv