Gündem

Bu yıl yangınlar Çanakkale’yi yakıp geçti Orman Bölge Müdürlüğü sınıfta kaldı

Çanakkale’de bu yıl ilkbaharda başlayan orman yangını, kış aylarına günler kala devam ediyor.

Çanakkale’de bu yıl ilkbaharda başlayan orman yangını, kış aylarına günler kala devam ediyor. Günlerce süren yangınlar, sadece ormanları değil köyleri, hayvanları bile küle çevirdi. Yangınların bu kadar çok çıkması ve günlerce devam etmesinde Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’nün ihmalkarlığı gösteriliyor. Ağustos ayında çıkan ve üç gün süren orman yangının Atikhisar barajının geçmesine ve merkezi tehdit ettiği yangında da müdürlük çok eleştirilmişti. Son olarak Cumartesi günü Gelibolu Yarımadası’nda çıkan yangın da kısa sürede büyüdü, imdada yağmur yetişti.

 

Çanakkale, bu yıl adeta yangınlarla boğuştu. Yangınlar ilkbaharda Bayramiç’te çıkan yangınla başladı. Daha sonra birçok bölgede yangınlar peş peşe çıktı. Adeta Çanakkale tarihinin en büyük yangınları bu yıl çıktı. Temmuz ayında Çanakkale merkeze yakın çıkan yangın, Atikhisar barajına kadar gelmişti ve üç gün sürdü. Arkasında Ağustos ayında çıkan yangın da yine üç gün sürdü. Yangın ilk olarak Çanakkale’ye 14 km uzaklıkta Mareşal Fevzi Çakmak Köyü’nde başladı. Kısa sürede buradan aşağıya gelerek Çanakkale- Çan karayoluna dayandı. Geniş olan bu yol da yangının durdurulacağı tahmin ediliyordu. Atikhisar Barajı’nın da yakın olması bir avantaj olarak görüldü. Burada da yangın durdurulamadı ve kısa sürede Kayadere köyüne sıçradı. Geniş olan yolu da geçerek alt tarafa sıçlarayan yangın Atikhisar barajına geldi.

 

YANGININ BARAJI NASIL GEÇTİĞİNİN CEVABI BULUNMADI

Çan yolunu bile geçerek Kayadere köyüne ve oradan Atikhisar Kalesi’ne kadar gelen yangının burada duracağına kesin gözü ile bakılıyordu. Suyun hemen başında olan yangının bundan sora gideceği yer yoktu. Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’nün emrinde helikopter ve o kadar araç ve insan gücü varken yangın daha da büyüdü. Atikhisar barajının kenarına kadar gelen yangın burada bile durdurulamadı. Yangın kısa sürede barajın en geniş noktasını da geçerek karşı tarafa sıçradı. Yangının karşı tarafta başlaması herkesi şaşkına çevirdi. Buraya sıçrayan yangın hızla Çanakkale’ye doğru geldi.

Ekiplerin barajın önünde yangını nasıl durduramadığı merak ediliyor. Buradaki çevre köylüler de bu sorunun cevabını arıyor. Yangın karşı tarafa geçince kısa sürede yayıldı ve kontrol edilmekte güçlük çekildi.

ÜÇÜNCÜ GÜNDE YANGIN SONA ERDİ

Üç günde ancak söndürülebilen yangında, yaklaşık 2 bin 650 hektarlık ormanlık alan, bin 430 hektarlık da tarım alanı ve diğer alanlar olmak üzere yaklaşık 4 bin 80 hektarın etkilendi. Yaklaşık 29 adet ahır ve benzeri yapı hasarlandı.  Çanakkale ekibi yangında yetersiz kalınca, Türkiye’nin dörbir yanından yardım geldi. Yaklaşık 790 kara aracı, iş makineleri dozerler ve diğerleri kullanıldı. 3 bin 774 personel de sahada mücadele etti. O gün yangın bölgesini gezen AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, Çanakkale’nin büyük bir felaket atlattığını söyledi.

YAĞMUR İMDADA YETİŞTİ

Kış ayına günler kala Çanakkale büyük bir yangın felaketi daha atlattı. Geçen cumartesi günü Gelibolu'nun Ilgardere köyü yakınlarında çıkan orman yangını, 22 ilk müdahale aracı, 81 arazöz, 16 iş makinesi, 9 hava aracı, 40 diğer kurum araçları ve toplam 510 personelin müdahalesi sonucu kontrol altına alınabildi.  Yangın 700 hektar alanda etkili oldu. Yangın rüzgarın etkisi ile büyüdüğü sırada akşam aniden yağmur bastırdı. Yağmur yetişmeseydi yangının daha da büyüyeceğinden endişe ediliyordu. Çok fazla yağan yağmur yerleri ıslattığı için yangın uzun süren çalışma sonucu kontrol altına alınabildi.

ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ YANGINLARDA BAŞARISIZ OLDU

Bu yıl Çanakkale’de orman yangınları peş peşe geldi. Yangınlar ilkbaharda başladı. Kış ayına günler kala devam etti. Her yıl çıkan yangınlar kısa sürede kontrol altına alınabiliyordu. Bu yıl çıkan yangınlar günlerce sürdü. Çanakkale merkeze yakın çıkan yangınların ikisi de 3 gün sürdü. Yangınlar köyleri de yakıp geçti. Özellikle yangının Atikhisar barajı geçmesi Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’nün ihmali olduğu konusunda birçok görüş belirtildi. Daha sonraki yangınlar da da yangının ilk çıktığı andan orman ekiplerinin geciktiği hem köylüler hem de uzmanlar defalarca dile getirdi. Son olarak Gelibolu Yarımadası’nda çıkan yangında da yine ekiplerin müdahalede geciktiği ifade ediliyor.

Gider, yanan alanları gezdi

 

AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, Gelibolu’da yangından zarar gören Ilgardere ve Pazarlı’yı ziyaret etti. Binden fazla ceviz ve zeytin ağacının zarar gördüğü yangının söndürülmesi için çaba gösteren personelle bir araya gelen Gider, çabaları için kendilerine teşekkür etti.

 

Yaz boyu orman yangınlarıyla boğuşan Çanakkale, bu kez de Gelibolu, Çan ve Yenice’de başlayan yangınlarla karşılaştı. Her üç bölgedeki yangın da kontrol altına alınırken, yağmurun ve ekiplerin müdahalesi sayesinde yöre halkından can kaybı yaşanmadı. Yangın sonra bölgedeki durumu değerlendiren AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, beraberinde Evreşe Belediye Başkanı Ali Kamil Soyuak, Gelibolu Kaymakamı Bekir Abacı, Orman Bölge Müdürü Enver Demirci, Tarım ve Orman İl Müdürü Nazan Türkaslan ve AK Parti Gelibolu İlçe Başkanı Necati Tarıman ile incelemelerde bulundu. Konuyla ilgili açıklama yapan Gider; “Hafta sonu biz fırtına ile ilgili bir tehlike beklerken, ne yazık ki Gelibolu, Çan ve Yenice’de orman yangınlarıyla karşılaştık. Müthiş bir rüzgar vardı, o da çalışmaları olumsuz yönde etkiledi. 700 ile 900 hektar arası bir ormanlık alanımız zarar gördü. Bu minvalde can kaybımız olmaması sevindirici. 18 tarımsal üreticimiz, 700 civarı ceviz ağacımız, 350 zeytin ve 10 bin balya yemlik otumuz zarar gördü. 4 tane de küçükbaş hayvan kaybımız var. Sevindirici olan şu; gelen yağmurla birlikte yangının bir an önce sönmüş olması. Yoksa o rüzgarla, fırtınayla, çok daha büyük hasarlardan bahsediyor olabilirdik. Gelibolumuza, Çanımıza ve Yenicemize geçmiş olsun diliyorum” dedi.

 

EKİPLERE, TEK TEK TEŞEKKÜR ETTİ

 

Köyleri ziyareti sonrasında, soğutma çalışmalarını sürdüren ekiplerle görüşen Ayhan Gider, yangınla mücadele eden kahramanlara da tek tek teşekkür etti. Gider, burada yaptığı açıklamada; “Orman teşkilatımız her zaman olduğu gibi canla başla çalıştı. Yangının söndürülmesi ve daha az zararla sonuçlanması için ellerinden geleni yaptılar. Mülki idaremiz de aynı şekilde çaba gösterdi. Biraz önce gördüm, kendisi söylemese bile kaymakam bey de yaralanmış. Tarım teşkilatımız da bütün incelemelerini tamamladılar. Sıra üreticilerimiz yaralarını sarmaya geldi. Devlet olarak hep birlikte üzerimize düşeni yapacağız. Hepimize geçmiş olsun” ifadelerini kullandı.

Bünyamin Nami Tonka

Foto: BHA