Belediye

“Çanakkale Halkının Malına Çökenlere Direneceğiz”

Çanakkale Belediye Meclis Toplantısı’nda “rezerv alan” kanunu damgasını vurdu. Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'daki "rezerv yapı alanı" tanımında değişikliğe gidildi.

Çanakkale Belediye Meclis Toplantısı’nda “rezerv alan” kanunu damgasını vurdu. Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'daki "rezerv yapı alanı" tanımında değişikliğe gidildi. Çok tartışılan bu yasaya tepki gösteren CHP Belediye Meclis Üyesi ve İmar Komisyonu Üyesi Egemen Ergun, “Çanakkale halkının malına çökenlere direneceğiz” dedi.

Çanakkale Belediyesi Aralık Ayı Belediye Meclisi Toplantısı yapıldı. Belediye Meclisinin açılış konuşmasının ardından geçen ay yapılan faaliyetler hakkında bilgi verildi. Daha sonra ülke gündemi ile ilgili Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan bir konuşma yaptı. Emekliler 5 bin TL’ye mahkum edilirken bazılarının vergisi ödenmemiş paralarla yaşam sürmesine tepki gösteren Başkan Gökhan, “Bir yanda 5 bin liradan faydalanmayan emekliler, geçim sıkıntısı çeken dar gelirliler, diğer tarafta ise üst üste kara para aklama skandalları var. Rahatsızım bu rezilliklerden. Euro’lardan bigudi yapmış ne olduğu  belirsiz tipler, banka müdürleri var. Müdürenin tek başına götürecek hali yok. Mafyatik düzenin operatörlüğünü yapan bir kimlik. Torbaların içinde milyon dolarlar dolanıyor. Bu, işin sadece görünen yüzü.

 Bunun gibi yüzlerce olay var, Türkiye kara para aklama cenneti, gri listeye girdik, çıkmaya çalışıyoruz, bizim kara listeye girmemiz lazım. Verilen faizlere bakarsanız anlarsınız, sistemde sadece futbolcu yok mafya da var. Vergisi ödenmemiş, verilmemiş paralar söz konusu. Kara para illa esrar satarak olmaz, kazancı beyan edilmeyen para, kara paradır. Bu rezilliktir. Diyoruz ya niye enflasyon var, düşmez bu şartlarda, paranın bol olduğu sistemde enflasyon düşmez. Karşılıksız para basarsanız enflasyon artar, biz basmıyoruz getiriyoruz. Yurt dışından para getir vergi almayacağım dediler, sonuç ne oldu? Bütün kara ara esrar eroin ve benzeri paraları baronlar getirdi, buralarda villa aldılar, vatandaşlık verildi,  şimdi onları yakalıyorlar. Bizler sade vatandaşlar olarak karınca kararınca üretmeye çalışırken, görüyoruz ki insanlar ekonominin altından girip üstünden çıkmışlar, artık bu utançla umuyorum ki yöneticiler bunun peşini bırakmaz, ülke inşallah aklanır, paklanır. Hem yurtdışından yatırımcı gelir, hem de alttaki dar gelirliler de refaha kavuşur. Bizim paramızı kontrol etmemiz gerekir, bu siyaset değil, bu ülkenin gerçeğidir, ekonominin partisi olmaz, hükümet karar alıp, tedbirini almalı.” dedi.

İZİN VERMEYECEĞİZ

Başkan Gökhan’dan sonra söz alan CHP Belediye Meclis Üyesi ve İmar Komisyonu Üyesi Egemen Ergun, “rezerv alan” tartışmasına değinerek, “Herkesin bildiği gibi bir Sümerbank arazisi var. Sümerkent Kooperatifi'ne ait. 57  bin metrekarelik taşınmaz üzerinde bakanlık kanunun  mecliste onaylanmasını hemen ardından rezerv alanı ilan etti. Gerekli askı işlemlerinin yapılması için il çevre şehircilik müdürlüğü Yolladı evrakları. Gerekli itirazlar belediye tarafından 29 Kasım tarihinde  yapıldı. Çok ince ayrıntısına kadar okudum ve  önemli olan şu. Bu kanunun değişikliği deprem sonrası gündeme geldi. Her kötü yaşanmışlığı bir fırsata çeviren rant sevdalısı iktidar, kanundaki değişiklikleri herhangi bir sivil topluma, depremzedeye, meslek odalarına sormadan ve tartışmadan geçirdi. İktidarın  Çanakkale halkının malına çökmek için rezerv alan ilan edilmesine ve belediye meclisinin devreden çıkartılarak rantçı imar planını uygulamasını sonuna kadar direneceğiz. Sizler ihanet etme sevdalısı olabilirsiniz ama biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak kent halkının haklarını sonuna kadar sahip çıkacağız.

Samimi olarak bir kentsel dönüşüm yapmak istiyorsanız sosyal konutlarla ilgili belediyenin riskli alan taleplerini olumlu yanıt vermeniz gerekirdi. Yapmadınız. Çünkü Çanakkale halkını seçimi için cezalandırmayı kendinizde bir hak gördünüz. Sosyal konutları yok sayıp, içerisinde konut bile bulunmayan sanayi alanına gerekli sosyal donatı alanı ve kanunun uygun gördüğü tertipleri yapmadan yüzde 75’ini iki emsal ile imara açmak kent halkının malını çökmektir. Emekçileri kent merkezlerinden uzaklaştırmayı, kent merkezlerinin sermayenin elit temsilcilerine açılmasını planlayan iktidar, Sulukale ve Fikirtepe dönüşüm projelerindeki gibi ülkenin değerli gördüğü arazilerinde kanun değişikliğiyle başka bir aşamaya geçmiştir. Kentsel dönüşüm ihtiyacı rant paylaşımına alet edilerek anayasada güvence altına alınmış. Barınma hakkı ayaklar altına alınmıştır. Bu karar Çanakkale halkının kent rahatına ortak etmekten çıkararak hakkını gasp etmiştir. Yapılan plan imar kanununa mekansal planlar yapım yönetmeliğine 1/100000 ölçekli çevre düzeni planına anayasaya ve en önemli vicdana aykırıdır. Çanakkale halkı, ne Sümerbank arazisine, ne de Dardanos orman kampına yapılmak istenen plan değişikliklerine geçit vermeyecektir” dedi.

SÜMERBANK ALANI

Ergun’un ardından tekrar söz alan Başkan Gökhan, Sümerbank alanı için gerçekleştirilen itiraz hakkında bilgiler verdi. Gökhan sözlerini şöyle tamamladı: “Biliyorsunuz biz Sümerbank alanını bütüncül olarak 5 binliğini be binliğini yapmıştık. Bunlar itiraz ettiler.  Fakat burayı bir rezerv alan  ilan ederek burada 2 emsal 8 kat olarak bir plan yapmışlar. Bu noktada itirazımızı yaptık. Çünkü burada Turutaş da  var, Sanayi de var, başka alanlar da var ve bunu tek başına bozmuşlar. Yasanın ilgili hakkına göre akıllarınca böyle yapmışlar. Biz de buna itiraz ettik. ‘Madem bir şey yapıyorsunuz, buna bir bütünlük içerisinde yapın’ dedik. Yerel yönetimin yapmış olduğu bir çözüm önerisi var. Onunla ilgili yapın. Ankara'da Bakanlıktan  birileri çizmiş, kendi kafalarına göre yapmışlar. Şimdi bakacağız bunun sonucunun ne olacağını göreceğiz.

Dardanos Orman Kampı'ndaki yaptığımız itiraz kabul edildi. Yani ne demek istiyorum?   ne oldu? Biz orayı sıfır 30, sıfır 60 konut alanına çevirmişlerdi biliyorsunuz. Ona itiraz ettik. İtirazımızı kabul ederek verdiğimiz imar ölçülerini kabul ettiler ve dediler ki ‘burası turizm alanı’ Ama başka bir şey yaptılar. İlla bir şey yapacak ve  rant oluşacak ya birilerine bu peşkeş çekilmiş durumda olduğunu var sayıyorum. Ya belki de iftira atıyorum ama böyle hissediyorum.  Plan tadilatında yeşil alan  Şu andaki imar planında yeri park alanı. Park alanları ne yapılır? İmar yapılır terk edilir.  Orayı  tamam bunu eski haline getirmişler. Ama  Oraya bir rekreasyon alanına çevirmişler. Rekreasyon alanına çevirseler iyi bir de 0,5  emsal iki katta imar vermişler.

Ya deniz kıyısına park alanını rekreasyona çeviriyorsun bir emsal veriyorsun, 0,5emsal veriyorsun. Bir de iki kat veriyorsun. Belli ki bir  şey var. Birisi bunu alacak, bir şey yapacak da ona tezgah kuruyorlar. Buna da itiraz ederek mahkemeye vereceğiz. Fazla bir şey söylemeye gerek yok ama hakikaten doymuyorlar ranta. Kamu mallarına konmaya doymuyorlar. Böyle bir şey olabilir mi ?

Niye böyle bir şeye ihtiyaç var? Yani mevcut haliyle turizm alanı olarak satacaksan sat alan adam ne yapacaksa yapsın. Otel mi yapacak? Emsali belli alanı belli. Biz  onun ön tarafını niye istiyoruz? Çünkü biliyorsun bizim plajdan beri açtık Kordon'u. O kordon oraya devam edecek. Bunlar artık Çanakkale'nin üstünden ellerini çeksinler diyorum. Bizim 5  binlik plana  Valilik itiraz etti. Kendileri şimdi olmadık şey yapıyorlar. Ama mücadele edeceğiz. O konuda biz belediye olarak  bu noktada  oranın ranta çevirilmesine izin vermeyeceğiz”

Yapılan konuşmaların ardından Aralık Ayı Belediye Meclis gündemine geçildi. Gündemde Sayıştay raporu değerlendirmesi, Sayıştay raporunda belirlenen bazı değişikliklerin yapılması ve ardından imar konuları görüşüldü.

Tuba Demirtaş

FOTO: BHA