Çanakkale Belediyesi tarafından hayata geçirilen yeni proje ile ambalaj atıkları, gelişigüzel atıklar, giyim, tekstil atıkları, ilaç atıkları, atık elektrikli ve elektronik eşyalar, bitkisel atık yağlar başta olmak üzere belirlenen 13 kod içerisinde yer alan atıkların toplandığı 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi Hizmet vermeye başladı.
Tüketimin her geçen gün arttığı dünyada, kaynakların daha az tüketilmesi için geri dönüşüme büyük önem veriliyor. Bu konuda yıllardır Çanakkale Belediyesi de önemli çalışma yapıyor. Temizlik İşleri Müdürlüğü, yeni teknolojilerle donatılmış geri dönüşüm merkezlerinin yanı sıra, atıkları temelinden ayırmak amacı ile de birçok çalışma gerçekleştiriyor. Bu kapsamda ambalaj atıkları, gelişigüzel atıklar, giyim, tekstil atıkları, ilaç atıkları, atık elektrikli ve elektronik eşyalar, bitkisel atık yağlar başta olmak üzere belirlenen 13 kod içerisinde yer alan atıkların toplandığı 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi oluşturuldu. Belediye tarafından toplanma saati dışında vatandaşlar evlerinde ayrıştırdıkları atıkları, eskiyen mobilyaları, giysileri ve atık yağlarına kadar birçok atığı bu merkeze getirip bırakabiliyor. Merkezde bırakılan atıklar, geri dönüştürülüyor.
1. Sınıf Atık Getirme Merkezinde gerçekleştirilen atık atma ve farkındalık yaratma programına Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, Çanakkale Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Aysun Kavcar, Belediye Personeli ve vatandaşlar katıldı. Programda bir konuşma yapan ve merkezin yapılışı hakkında bilgiler veren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan “Çevre sorumluluk kapsamında kriterler yerine getirildi Belediyemiz ve ÇAKAB tarafından ve sıfır atık genel belgesi almaya hak kazandık. Bu belge çok önemli çünkü onu almak kolay değil. Bir çok prosedür ver ve onları yerine getirmemiz gerekiyordu. Biz bunları tamamladık ve şu anda o belgeyi aldık. Bu yönetmeliği almak için gereken kriterlerden biri olan 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi de bu teknik hizmetler kampüsü içerisinde yapıldı. Çanakkale Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğünden onay alındı ve 2022 yılından itibaren Çanakkale Katı Atık Yönetimi Birliği (ÇAKAB) ve Entegre Katı Atık Yönetimi (EKAY) projesi doğrultusunda Çanakkale Belediyesine verildi ve şu anda Katı Atık alanı olarak kullanılıyor.
Burada 13 Tane atık kodu var. Bu kodlarda kent genelinde yaşayan vatandaşlarımızın atık günlerine uyamama durumunda evlerinde oluşan atıkları bu merkeze getirmeleri ve burada ücretsiz olarak bu atıklardan vatandaşın kurtulmasını sağlayacağız. Bu atıklar arasında ambalaj atıkları, atık elektrikli ve elektronik aletler, Bitkisel yağ atıkları ki bunlar çok önemli. Daha ziyade insanlar nereye atacaklarını bilemiyorlar. Gerçi muhtarlıklarımızda alanlar var ama artık atık yağlarını buraya getirebilirler. Atık piller, evde zamanı geçmiş atık ilaçlar, tekstil atıkları ve ömrünü tamamlayan araçlarınızın lastikleri, evlerinizdeki kanepe koltuk gibi hacimli atıklar buraya bırakılabilir. Bazen vatandaş bunları sokağa atıyor bu sefer de sokakta da bir kirlilik oluşuyor. Dolayısı ile onları da arabasına koyarak buraya getirip ücretsiz olarak bertaraf edebilir.
Burada toplanan atıklar ve Entegre Katı Atık Yönetimi (EKAY)projesi kapsamında lisanslı firmalara teslim edilerek bertaraf edilecek. Bizim belirlediğimiz saatlerde ve düzende atıklarını veremeyen vatandaşlar ve evinde kalan atıklardan kurtulmak isteyenler buraya getirip atıklarını bırakabilecekler. Bu proje, Avrupa Birliğinden Çöp Depolama alanı için aldığımız desteklerin de bir şartı. Teknik Hizmetler birimlerinin olduğu bu alan müstakildi ve bu hizmet noktasında oluşturduğumuz merkezde atıklarımızı güvenli bir şekilde toplayacağız. Malum çevre diyoruz, küresel ısınma diyoruz, kuraklık diyoruz ve bunların en önemlisi de bu atkılardan nasıl yararlanacağımız ve bu atıkların geri dönüşüme kazandırma prosedürü. Bunları kaynağında ayrıştırabilirsek tasarruf da sağlamış oluruz” dedi.
Mine Yel
Foto: BHA