Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) Türkiye’deki en riskli deprem bölgelerinin yer aldığı diri fay hattı haritasını güncelledi. Yapılan araştırmada 45 ilde 5,5 ve üzeri deprem üretebilecek 485 diri fay bulunurken, birinci derece risk altında olan şehirler de açıklandı. Deprem açısından en riskli iller arasında Çanakkale’de bulunuyor.
Son yıllarda peş peşe meydana gelen depremler sonucunda Türkiye deprem gerçeği ile sık sık karşılaşıyor. Özellikle Kahramanmaraş depreminden sonra hem uzmanlar hem de vatandaşlar bu konuda daha çok araştırma yapıyor. Özellikle Marmara’da yaşanabilecek deprem ile ilgili uzmanlar sık sık uyarılarda bulunurken, hangi ilin ne kadar riskli olup olmadığı merak ediliyor
Bu önemli bilgiyi MTA açıkladı. Yaşanan son depremlerin ardından MTA diri fay hattı haritası yeniden güncellendi. Yapılan araştırmada 45 ilde 5,5 ve üzeri deprem üretebilecek 485 diri fay hattı tespit edildi.
ÇANAKKALE EN RİSKLİ İLLER İÇİNDE
MTA Türkiye’deki en riskli deprem fay hattını ve üzerinde bulunan illeri açıkladı. Yapılan açıklamada en riskli iller şöyle; İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt oldu.
En riskli iller arasında bulunan Çanakkale’nin fay hattı ise şehir merkezinden geçmiyor. Yıllardır uzmanlar Çanakkale’nin en riskli bölgesini ise Biga, Çan, Yenice, Bayramiç ve Ayvacık hattındaki fayı gösteriyor. Güncellenen haritada da bu fay gözüküyor. Çanakkale’de diri faylardan biri de Gelibolu yarımadasında bulunuyor.
LİSTEDE İSTANBUL VE ANKARA BULUNMUYOR
Şimdiye kadar en riskli il olarak İstanbul gösteriliyordu. Uzmanlar yıllarca Marmara depreminin yaklaştığını ve bundan İstanbul’un çok etkileneceğini dile getiriyordu. MTA’nın yaptığı açıklama ise uzmanlarınkinden farklı. MTA diri fay hatları haritasına göre en uzun diri fay Kuzey Anadolu hattında bulunuyor. İstanbul ve Ankara'da diri fay bulunmazken yakınlarında bulunan diri fay hatları bu illerde de risk teşkil ediyor.
MTA diri fay haritasına göre birinci derece riskli bölgeler şöyle; İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale, Siirt.
İKİNCİ DERECE RİSKLİ İLLER
İkinci derecen riskli illerse şöyle: Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı, Çorum.
ÜÇÜNCÜ DERECE RİSKLİ İLLER
Haritada üçüncü dereceden riskli iller ise şöyle; Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.
EN AZ RİSKLİ BÖLGELER
Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman.
Mehmet Güler
Foto: MTA