Sağlık

Dansite Nedir? Dansite Yüksekliği ve Düşüklüğü Nedir?

Dansite kelimesinin sözlük anlamı, madde yoğunluğunu ölçmektir. İdrar dansite testi ise idrar yoğunluğunu belirlemek amacıyla yapılır.

Dansite kelimesinin sözlük anlamı, madde yoğunluğunu ölçmektir. İdrar dansite testi ise idrar yoğunluğunu belirlemek amacıyla yapılır. Uzman doktorun istediği idrar tahlillerinin arasında dansite testi de bulunur. Dansite testi idrarın içindeki yoğunluğun tespit edilmesini sağlar. Bu testin sonucunda hastanın vücudunun susuzluk oranı (dehidrasyon), şeker hastalığı ihtimali gibi sonuçlar tespit edilir. Dansite testiyle beraber çıkacak hastalığa göre tedavi yöntemi belirlenir.

 

Dansite testi, idrardaki yoğunluğu belirlerken olabilecek böbrek hastalıklarını da ortaya çıkabilir. Dansite değeri hesaplanırken yüksek olmasının nedeni, böbreklerde çalışma oranının düşük olduğu ve hastanın yeterince su tüketmediği anlamına gelir. Düşük olmasının sebebi ise, hastanın çok sıvı tükettiği ve sıvı tüketmesine sebep olan hastalığın var olma ihtimalini verebilir.

 

Hastanın idrar tahlil sonuçlarında dansite değeri 1.002-1.30 arasında olması dansite sonucunun normal olduğu anlamına gelir. Eğer dansite değeri 1.002’in altında ise dansite düşüklüğü olur. Dansite düşüklüğünün nedeni, çok fazla su tüketiminden kaynaklanabilir. Bu su tüketiminin sebebi ise bedenin susuz hissetmesiyle meydana gelir. Bu da şekersiz şeker hastalığının habercisi olabilir. Ayrıca dansite düşüklüğünün diğer nedenleri de vardır:

 

Kandaki düşük sodyum değeri

Şiddetli böbrek enfeksiyonları

Diabetes insipidus (şekersiz şeker hastalığı)

Böbrekteki epitel hücrelerinin bazılarının tüp şeklindeki bezlerinde hasar oluşması

Böbrek yetmezliği

Dansite Yüksekliği Nedir?

Dansite değerinin normalin üstünde olması (1.30 üzerinde olması) dansite yüksekliği anlamına gelir. Dansite yüksekliğinin sebebi böbreklerin normal bir işlevde çalışmadığını ve vücudun susuz kaldığını gösterir. Dansite yüksekliği ne kadar çoksa bu ne kadar fazla susuz kaldığını ortaya çıkarır. Susuz kalan bir bireyin idrarı koyu renginde olur. Yüksek dansiteye sahip olan bir hastanın idrarında birden fazla madde de bulunabilir. Bu maddeler şunlardan oluşur:

 

Kırmızı kan hücreleri

Beyaz kan hücreleri

Bilirubin

Protein

Kristaller

Glikoz

Bakteri

Dansite yüksekliğinin sebepleri bedenin fazla susuz kalması ve böbreklerin normal düzeyde çalışmaması ile sınırlı değildir. Dansite yüksekliğine sebep olan başka hastalıklar da vardır. Bu hastalıklar şunlardır:

 

Şok

Böbrek arterinin daralmış olması

Kalp yetmezliği

İdrarda şeker bulunması (glikoz)

Kanda meydana gelen normalden fazla maddeler

Adrenal bezlerin normalden daha az hormon üretmesi (addison hastalığı)

İdrar yolu enfeksiyonları

İdrar testi yapılırken yapılan testlerin içinde dansite testi dışında hemoglobin, ph ve keton testleri de bulunabilir. Bu testler yapılması gereken testlerdir. Bu testler sayesinde böbrek ve idrarda oluşan değişimler saptanabilir ve daha doğru sonuçlar çıkarılabilir.

 

Dansite Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?

Dansite yüksekliği belirtileri genelde altta yatan başka rahatsızlıklardan da meydana gelebilir. Böbrekte var olan yoğunluk seviyelerinin sebebi ile oluşabilecek bazı belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

 

İdrar Miktarının Azalmış Olması: İdrar yoğunluğunda böbreklerin içerisinde sıvıdan çok üre bulunabilir. Bu nedenle bireyin boşalttığı idrar miktarında azalma görülmesine sebep olabilir.

İdrar Kokusunda Oluşan Farklılık: İdrarın kokusunda değişim olması da dansite yüksekliğinin belirtisi olabilir. Bu durumun nedeni böbreklerde ürenin daha fazla olması idrarda kokunun fazla olmasını etkileyebilir.

Koyu Renkli İdrarın Bulunması: İdrarın yoğunluğu ile birlikte idrarın renginde normale göre koyu bir görünüm oluşabilir. Bunun nedeni de kandaki su seviyesinin üreden daha az olmasıdır.

Akciğerde Dansite Artışı Ne Demek?

Akciğerde oluşan dansite artışının nedeni, akciğerin dokularında ortaya çıkan yoğunlaşma sebebiyle dokuların daha fazla maddeye maruz kalmasıdır. Dansite artışı görüldüğünde şu belirtiler gözlenir:

 

Akciğerde enfeksiyon oluşumu

İltihaplanma

Fibrozis oluşumu (vücudun organlarında meydana gelen hasar olarak bilinen bir kalıtsal hastalık)

Tümörler

Bu rahatsızlıkların birisi ya da birilerinin var olması sonucu hücreler şişer ve dokular arasında sıvı birikimi meydana gelebilir. Bu durumun sonucunda akciğerde dansite artışı ortaya çıkabilir.

 

Memede Asimetrik Dansite Nedir?

Memede asimetrik, hastalarda sık karşılaşılan belli bir alanı, yani memeyi ele geçiren mamografik bir hastalık türüdür. Bu hastalık türünde iki meme farklı boyutlarda görülebilir ve memelerin iç yapıları arasında belli bir simetri görünümü vardır. Asimetrik görüntü sadece bununla sınırlı değildir, bazı durumlarda sıkıştırmadaki farklılıktan da kaynaklanabilir. Memenin gerçek asimetrik boyutu üç boyutludur ve farklı pozisyona bağlı olarak alınan grafilerde izlenebilir. Asimetri simetri olmayan meme dokusuna da bağlı olabilir ve kitle nedeniyle de oluşabilir. Asimetrik dansite içerisinde yağ dansitesinin gözlenmesi, normal asimetrik meme dokusunun kitleden ayırt etmesinde yardımcı olabilir. Şüpheli görülen asimetrik dansitede bölge meme dokusundan daha küçük ve yuvarlaktır ve de dansitesi orta bölüme doğru artış gösterebilir. Bu nedenle ayırt edebilmek için ek pozisyonlarda alınmış bazı özel grafilere ihtiyaç duyulabilir.

 

Dansite Değerinin Normal Olması İçin Neler Yapılabilir?

İdrarın dansite testi başta olmak üzere, renk, pH, protein, glukoz gibi değerlerinin normal bir seviyede olması için boşaltım sisteminin ve ayrıca tüm vücudun sağlıklı bir döngüde hareket etmesi gerekir. Bunun nedeni idrar, böbreğin vücuttaki atık maddeleri uzaklaştırmak amacıyla oluşturduğu bır sıvıdır. Bundan dolayı, vücut ve boşaltım sistemi sağlığı, idrar testlerinin normal bir değerde olması için önemlidir. Boşaltım sistemini sağlıklı tutmak için bireyin yapması gereken önlemler şunlardan oluşur:

 

Alkol ve kahve tüketiminden uzak durulmalıdır. Bunlara gazlı içecekler, çikolata ve çay da dahildir.

Sigarayı bırakılmalıdır. Sigara kullanımı birçok organı kötü bir şekilde etkilediği gibi bu organlardan biri de idrar torbasıdır.

Yeterli sıvı tüketilmelidir. Sağlıklı bir birey olmanın amacı, yaşına ve fiziksel özelliğine göre bilinçli olabilmektir. Tüketilmesi gereken sıvılar da su ve maden suyuyla sınırlı olmalıdır. Herhangi bir katkı maddeli sıvılar beden sağlığı için uygun olmayabilir.

İdrar uzun süre tutulmamalıdır. İdrar sıkışıklığı mesaneye ve böbreğe zarar verebilir ve bu durum dansite değerini de etkileyebilir. Ayrıca idrar yolu enfeksiyonu oluşma ihtimali de vardır. Bu nedenle günde ortalama en fazla dört saatte bir tuvalet ihtiyacı giderilmiş olmalıdır.

Kabızlık önlenmelidir. Kabızlığa neden olabilecek gıda ve sıvı tüketiminde dikkatli olunmalıdır. Sık ortaya çıkan kabızlık sorunu boşaltım sistemine zarar verebilir. Kabızlık sorunu yaşayan bireyler için lifli gıdalar ve bol sıvı tüketimi önerilebilir.

Düzenli egzersiz yapılmalıdır. Düzenli egzersiz ile kişi normal kilosunu koruyabilir ve bu sayede beden sağlığını koruyabilir.

Cinsel ilişki konusunda dikkat edilmelidir ve cinsel ilişkiden sonra idrar yapılmalıdır. Cinsel ilişkide başta kadınlar olmak üzere idrar enfeksiyonları riskine karşı korunmalıdır ve ilişkiden sonra idrar yapılmalıdır.

 

Kaynak: www.medicalpark.com.tr