Gündem

Yenice’de 4.9 büyüklüğünde deprem oldu, uzmanların görüşü korkuttu

Yenice ilçesinde Richter ölçeğine göre 4.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Marmara ve Ege bölgesinde birçok ilde hissedilen deprem paniğe neden oldu.

Yenice ilçesinde Richter ölçeğine göre 4.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Marmara ve Ege bölgesinde birçok ilde hissedilen deprem paniğe neden oldu. Depremde Bursa’da bir kişi korkudan ikinci kattan atlayınca hayatını kaybetti. Biga ilçesinde peş peşe meydana gelen depremlerden sonra Yenice’de 4.9 şiddetinde depremin meydana gelmesi il genelinde korkuya neden oldu. Yüksek Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan önemli açıklamalarda bulunarak, “Bölgenin 7.4 şiddetindeki bir depreme gebe” dedi.

Geçen ay Biga ilçesinde 200 civarında deprem meydana geldi. 8 gün önce de Biga ilçesinde 4.6 büyüklüğünden deprem meydana gelmişti. Biga’daki depremlerden yaklaşık bir hafta sonra bu sefer komşu ilçe Yenice’de deprem oldu. Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, önceki akşam saat 21.38'de merkez üssü Yenice ilçesinde Richter ölçeğine göre 4.9 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Yerin 10.44 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem, başta İstanbul olmak üzere Ege ve Marmara bölgesinde çok sayıda ilde hissedildi. Depremi hissedilen bölgelerde vatandaşlar endişe ile evlerinden çıkarken, ilk belirlemelere göre herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı.

 

BÖLGEDE DURUM TARAMASI YAPILDI

 

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, depremle ilgili sosyal medyadan yaptığı ilk açıklamada, “Çanakkale Yenice'de 4.9 büyüklüğünde meydana gelen depremde AFAD ve ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başlamıştır. Çevre illerden de deprem hissedilmiştir. An itibari ile olumsuz bir durum yoktur. Gelişmeleri takip ediyoruz. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum.” İfadelerine yer verdi.

Aynı şekilde AFAD da bir açıklama yaparak, “Çanakkale ilimizin Yenice ilçesinde saat 21.38’de meydana gelen 4.9 büyüklüğündeki deprem sonrası, an itibarıyla, olumsuz bir durum bulunmamaktadır. Ekiplerimiz teyakkuz halinde olup saha tarama çalışmaları devam etmektedir. Etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunarız" bilgileri verildi.

 

BAKAN KOCA AÇIKLADI: DEPREMDE 2. KATTAN ATLAYAN 1 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Sağlık Bakanı Koca Çanakkale Yenice merkezli depremde, Bursa Nilüfer'de panikle 2. kattan atlayan bir kişinin kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiğini duyurdu. Bakan Koca sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı; “Bu akşam Çanakkale Yenice’de meydana gelen; Çanakkale yanı sıra Balıkesir ve İstanbul’da da hissedilen 4.9 büyüklüğündeki depremde, Bursa’nın Nilüfer ilçesindeki bir vatandaşımız, korku sebebiyle ikinci kattan atlayarak ağır yaralanmış; ambulansla kaldırıldığı Çekirge Devlet Hastanesinde yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetmiştir. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine başsağlığı diliyorum. Allah hepimizi afetlerden korusun."

BÖLGE 7 CİVARINDA DEPREME GEBE

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda Yenice'de  meydana gelen depreme ilişkin açıklama yaptı. Yenice, Kalkım ve Altınoluk arasında bir deprem boşluğu olduğunu ifade eden Deprem Uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Çanakkale'nin Yenice ilçesine bağlı Karasu köyünde 14 kilometrelik alanda oluşan depremin yüksek şiddetli bir depremin göstergesi olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan; “'Yenice, Kalkım, Altınoluk arasında deprem boşluğu vardır. Bugün Yenice-Karasu’da, 14 km’lik odakta M4,9’luk deprem burada biriken gerginliğin bir belirtisidir. Bu aralık M6,8 ile M7,4 arasında bir depreme gebedir'' dedi.

 

DEVAMINI BEKLEMİYORUM

 

Yenice ilçesinde meydana gelen 4.9 büyüklüğündeki depremin ardından açıklamalarda bulunan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü'nden emekli olan Prof. Dr. Doğan Perinçek ise "21.38'de Yenice civarında bir deprem yaşadık. 4.9 büyüklüğünde. Bu alanda 1953 yılında bir deprem yaşamıştık, Gönen depremi. Aradan çok büyük bir zaman geçmediği için bu fayın büyük bir deprem yaratacağını düşünmüyorum. 4.9-5.0 civarında her an depremler olabilir. 'Bu fayın yeterince enerji biriktirdiğini sanmıyorum, o bakımdan Yenice civarındaki bu depremin devamını beklemiyorum.

Dün 21.38 de yaşadığımız 4.9 büyüklüğündeki  deprem Kuzey Anadolu Fayı'nın güney kolunda (eflatun) oldu. Derinliği 14 Km ile son aylarda bu bölgede görmeye başladığımız derin depremlerden bir tanesi. Genellikle 10Km derinlikten daha az derinlikte depremler olurken son 2 ayda depremlerin neredeyse yarısı 10 Km üzerine çıktı. Bunun bir anlamı olmalı.

1953 Gönen Yenice depreminden sadece 70 yıl geçtiği için Yenice Gönen Fayı üzerinde büyük bir deprem beklemiyoruz. 4-5 büyüklük aralığındaki depremlerin ise beklenen depremler.

Depremden yarım saat sonra yerel ve ulusal basında yorumladığım gibi bu depremin devam edeceğini büyüyeceğini sanmıyorum. Nitekim bu alanda artçı depremleri dahi yaşamadık.

Bende dahi yerbilimcilerin çoğunluğu Marmara depremi. Kuzey Anadolu Fayı'nın kuzey kolunda (yeşil) bekliyor.

Kanımca en büyük deprem riski Kuzey Anadolu Fayı'nın orta kolunda (MAVİ). Marmara adası dolayında son 3 yılda ve özellikle son 4 ayda yoğunlaşan depremler kuzey koldan (yeşil) orta kola (MAVİ) gerilim (enerji) transfer edildiğini gösteriyor. Bu benim görüşüm meslektaşlarımın bir kısmı gerekçelerini göstererek karşı görüşlerini bildirebilirler. Veri gerekçe göstermeden salonlarda yapılan havada kalmış yorumların bilimsel bir temeli yoktur, depremleri anlamamaktır.

Orta kola (MAVİ) kuzey kol dışında orta kolun doğusunda Gemlik Körfezi dolayındaki depremlerinde tetikleme yaptığını, Bandırma yönünde enerji transfer ettiğini düşünüyorum. Umarım yanılıyorumdur.

Biga Kuzeybatısında 2 Şubat gününden bu güne kadar aralıklarla 5 deprem fırtınası yaşadık. Bunlarda sonuncusu 4.6 büyüklükte deprem ile bizlerin endişesine tavan yaptırdı. Özellikle 4.6 büyüklükteki depremin içinde olduğu hafta, 3 büyüklük üzerinde olan 8 deprem beni özellikle endişelendirdi. 3 ten büyük 8 depremin olduğu alanda aktif fay haritalanmamış. Bir yerde 35 günde 140 deprem olmuşsa orada fay olmaması mümkün değil. 4.6 büyüklükteki depremden sonra bölge için ofis ve arazi çalışması yaptım. Uzay görüntülerinden 10 kadar fay haritaladım, bunlardan 4 tanesini arazide kontrol ettim ve doğruladım. Arabakonağı Köyü yakınında ise kitaplık bir fay aynası buldum. Yüzeyde izi olan bu fayların aktif olduğunu henüz söyleyemiyorum fakat derinlerde bir fay oluştuğu ya da eski fayların (Paleo-fay) tekrar aktif hale geldiğini söyleyebilirim. Bu fayların aktif olup olmadığını öğrenmenin bir yolu da, hendek çalışması yapmak, hendek çalışması yapmak isteyen meslektaşlarım olursa, onlarla birlikte çalışmaya hazırım.

Özetle Yenice yakınında olan 4.9 büyüklükteki depremi sorun olarak görmüyorum fakat Orta kolda (MAVİ) yakın zamanda yıkıcı bir deprem olabilir. Tedbirli olmamız gerekiyor. Acil tedbir.”

 

VALİ AKTAŞ SONRASI AFAD VE 112 EKİPLERİYLE BİR ARAYA GELDİ

Yenice merkezli 4.9 büyüklüğünde meydana gelen depremin ardından Vali İlhami Aktaş, 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü ve İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünü ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

 

İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk’ün de bulunduğu incelemelerde Vali İlhami Aktaş, ilk olarak AFAD il müdürlüğünü ziyaret etti.

 

Vali İlhami Aktaş, AFAD İl Müdür Yardımcısı Abbas Aslan’dan deprem ile ilgili Çanakkale il genelinde yapılan tarama ve çalışmalar hakkında bilgi aldı, geçmiş olsun dileklerinde bulunarak, çalışmalarında başarılar diledi.

 

Ardından, 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğünü ziyaret eden Vali İlhami Aktaş, alınan çağrılar ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi alarak, tüm personele çalışmalarında başarılar diledi.

 

Vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerini ileten Vali İlhami Aktaş, Allah ülkemizi ve milletimizi her türlü afetten koruması temennisinde bulundu.

Arzu Baladur