Hububat üretiminde büyük zararlara yol açabilen süneyle mücadele, bu yıl özellikle önem kazanmış durumda. Tarımın önemli bir merkezi olan Çanakkale'de, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri aktif bir şekilde sahada çalışmalarını sürdürüyor. 16 Nisan'dan itibaren 20 teknik ekip ve 99 teknik personel ile Kıymetlendirme Sürvey Çalışmaları başlatıldı. Bu çalışmalar kapsamında çiftçilere destek verilerek zararlılarla mücadele konusunda denetimler gerçekleştiriliyor.
Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri sahada yaptıkları Kıymetlendirme Sürvey Çalışması sonucunda metrekarede 0,8 ve üzeri ergin süne tespit edilen alanlarda yumurta parazitoid sürveyine başlayacak. Parazitlenme oranının yetersiz olduğu alanlarda ise, 2. Dönem nimflerin ağırlıklı olduğu zamanda Nimf Sürvey Çalışmalarına geçilecek ve metrekarede 10 ve üzeri nimf oranına rastlanması durumunda ilaçlı mücadele başlatılacaktır. Süne zararlısı ile mücadelede İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün duyurularına göre hareket edilmeli, doğadaki faydalıları korumak adına gereksiz ve uygun olmayan zamanda yapılan ilaçlamalardan kaçınılmalıdır" şeklinde bilgi verildi.
Bu çalışmalarla, Çanakkale'de hububat üretimini tehdit eden süne gibi zararlıların etkilerinin minimize edilmesi ve çiftçilerin üretimlerini daha sağlıklı bir şekilde sürdürebilmeleri hedefleniyor.
Tuba Demirtaş