Sağlık

Kas Seğirmesi Neden Olur? Kas Seğirmesi Nasıl Geçer?

Kas seğirmesi, istemsiz olarak bir kasın veya birkaç kas grubunun istemsiz bir biçimde kasılması şeklinde ortaya çıkar.

Tıbbi olarak ise ‘miyoklonus’ da denilen kas seğirmesi, birbirinden farklı şekillerde kendini gösterebilir.

 

Kas Seğirmesi Nedir?

Kas seğirmesi, çoğu zaman zararsız bir durum olarak değerlendirilse bile birçok nedenden kaynaklanabilir.

 

Bu nedenle sıklıkla ortaya çıkması halinde, yaşanan rahatsızlığın ardındaki nedenlere bakmak gerekir.

 

Bazı hastalıklar nedeniyle ortaya çıkabileceği gibi, çevresel koşulların tetikleyicileri de olabilir.

 

Kas seğirmesi neden olur, sorusunun cevabı, bu durumu yaşayanlar için büyük önem taşır.

 

Çeşitli endişelerin oluşmaması ve genel olarak konuya dair bilgi sahibi olmak için bazı detaylar öne çıkar.

 

Kas Seğirmesi Belirtileri Nelerdir?

Kas seğirmesi, çoğu zaman zararsız bir durum olsa da, birçok sebep bulunabilir.

 

Bu sebeplerin incelenebilmesi için sıklıkla ortaya çıkması durumunda, bunun arkasındaki nedenlere bakmak gerekir.

 

Seğirmeler, bazı hastalıklar nedeniyle ortaya çıkabileceği gibi, çevresel koşullar da tetikleyicileri faktörler olabilir.

 

Genellikle göz kapağı, kol veya bacak gibi küçük kas gruplarında görülse de, kas seğirmeleri büyük kas gruplarında da ortaya çıkabilir.

 

Uyurken veya uyandığınızda ani bir sıçrama ve irkilme ile meydana gelmesi sıklıkla görülen semptomlar arasında yer alır.

 

Titreme veya titreşim, kas seğirmesinin en yaygın görülen halleri arasında bulunur.

 

Bazı durumlarda ise; kas seğirmesi kaslarda sertlik veya spazmlar şeklinde ortaya çıkabilir.

 

Tüm bu farklı belirtiler arasında ayrım yapmak, ilerleyen süreçte tanı koymayı kolaylaştıran etkenler arasında yer alır.

 

Yorgunluk, zayıflık, baş ağrısı, baş dönmesi veya konsantrasyon zorluğu gibi farklı semptomlarla birlikte ortaya çıkabilir.

 

Seğirmelere eşlik eden semptomlara dikkat etmek ise ardındaki sebebin teşhisi için gereklidir.

 

Unutulmaması gereken en önemli detaylardan biri; bu belirtilerin her zaman kas seğirmesi ile ile ilişkili olmayabileceğidir.

 

Diğer tıbbi durumların da belirtileri arasında yer alabilir. Tüm bunların sonucunda doğru bir teşhis ve tedavi planı için öncelikle doktora başvurulması gerekir.

 

Kas Seğirmesi Nedenleri Nelerdir?

 

Kas seğirmesi neden olur, sorusuna verilen cevap, aynı zamanda altındaki faktörlere de ışık tutan önemli bir konudur.

 

Tıbbi tanımı ile miyoklonus, kas gruplarının veya bir kasın ani ve kısa süreli olarak, istemsizce kasılması neticesinde ortaya çıkar. Ardında yatan nedenler ise;

 

Kafein, alkol, nikotin veya uyarıcı maddelerin kullanımı sonucunda sinir sisteminin uyarılarak kas seğirmesi ortaya çıkabilir.

Aşırı stresin veya yetersiz uykunun yaşandığı durumlarda kaslar aşırı uyarılmaya maruz kalarak kas seğirmesi görülebilir.

Yoğun şekilde yapılan spor veya bir kas grubunu diğerlerine oranla daha fazla kullanmak, kas seğirmesi yaşanmasına sebep olabilir.

Yeterince sıvı almamak da kas seğirmesinin belli başlı sebepleri arasındadır.Yeterli su tüketmeme sonucunda kasların elektrolitlerinde dengesizleşme ortaya çıkarak kas seğirmesi yaşanabilir.

Reçeteli veya reçetesiz olarak alınan bazı ilaçlar da yan etki olarak kas seğirmesine neden olabilir.

Daha az yaygın nedenler arasında ise; belirli hastalıklar bulunabilir.

Tüm bu sebeplere bağlı olarak doğru bir değerlendirme için mutlaka uzman bir doktora danışılarak, sıklıkla yaşanan kas seğirmelerinin ardındaki faktörleri daha net bir şekilde öğrenebilirsiniz.

 

Kas Seğirmesi Tanısı Nasıl Konulur?

Kas seğirmesi, tanı olarak kayda geçmesi için doğru şekilde incelenmesi gereken tıbbi bir durumdur.

 

Öncelikle doktorunuzun tanı esnasında sorabileceği bazı sorular, bu noktada öne çıkabilir.

 

Doktor, kas seğirmesinin ne kadar uzun sürdüğü, hangi kas gruplarında hissedildiği veya sıklığını belirlemek için bazı sorular sorabilir .

 

Daha sonra, geçmeyen kas seğirmesi için yapılan bir fiziksel muayenenin ardından belirli bir teşhis koymak mümkün hale gelebilir.

 

Doktorunuz, geçmeyen kas seğirmesi şikayetleriniz şiddetliyse, bazı tetkikler ve kapsamlı bir inceleme isteyebilir.

 

Sinir ve kasların elektriksel aktivitesini ölçen elektromiyografi (EKG) ile kasların veya sinir sisteminin neden olduğu seğirmeleri belirlemek mümkündür.

Tiroid değerlerindeki düzensizlik veya böbreklerden kaynaklanan çeşitli tıbbi hastalıkları elemek için ise kan testleri yapılabilir.

Bazı durumlarda beyin ve omurga sisteminin durumunu tespit etmek ve altında yatabilecek tümör veya diğer anomalileri elemek için BT veya MRI gibi beyin görüntüleme testleri istenebilir.

Tüm bu testler sonucunda doktorunuz, dinlenirken kas seğirmesi yaşamanın sebeplerini ve altında yatabilecek çeşitli hastalıklara tanı koymasının ardından doğru bir tedavi yöntemi geliştirebilir.

 

Kas Seğirmesi Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

 

Belirli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan kas seğirmelerinden kurtulmak için bir çözüm bulunabilir.

 

Kas seğirmesi nasıl geçer, diye soranlar birkaç çözüm sunulabilir. Ancak kas seğirmesi tedavi yöntemleri için hastalığın altında yatan sebeplerin bilinmesi önem taşır.

 

Eğer altta yatan belirli bir rahatsızlık söz konusu değilse, kas seğirmelerini hafifletmek için bazı ilaçlar ve tedavi yöntemleri doktorlar tarafından planlanır.

 

Üst üste kas seğirmesi yaşıyorsanız, doktorunuzun da önerisiyle kas gevşeticilerinden yardım almanız gerekebilir. Böylece, kasların gevşeyerek seğirme oranı azaltılabilir.

 

Doktorunuz kas seğirmesini engellemek için stres ve kaygı seviyeleriniz de göz önünde bulundurulabilir.

 

Hekim böyle bir sorununuz olduğunu düşünürse, size anksiyete karşıtı ilaçlar verebilir, bu sayede kas seğirmelerinin azalmasını hedefleyebilir.

 

Ayrıca, beyin aktivitesi nedeniyle kasların seğirmesi durumunda, doktorunuz nöbet önleyici ilaçlar ve beyin aktivitesini düzenleyici ilaçlar önerebilir.

 

Bu tedavi yöntemleri ile birlikte çeşitli alternatif yöntemlerden de faydalanılabilir.

 

Eğer görüştüğünüz uzman doktor tavsiye ederse, gevşeme için yoga, meditasyon gibi yöntemler denenebilir.

 

Böylece kaslar güçlendirilirken aynı zamanda esneklerinin de artırılması sağlanabilir.

 

Tüm bu detaylar göz önünde bulundurulduğunda kas seğirmesi nasıl geçer sorusunun cevabı; doktorların uyguladığı tedavi planlarından geçer.

 

KAS SEĞİRMESİ NASIL GEÇER?

Rahatsız edici bir sıklıkta kas seğirmesi yaşıyorsanız, uzmana danışmak şarttır. Bununla birlikte, kafein, alkol ve nikotin gibi uyarıcılardan kaçınmak ve kas seğirmelerini kısa süreli ve tekrarlamayan hale getirmek için yeterli miktarda su içmek önemlidir. Doktorunuz tavsiye ederse kalsiyum ve magnezyum takviyeleri de alabilirsiniz. 

 

HANGİ HASTALIKLAR KAS SEĞİRMESİNE NEDEN OLUR?

Kas seğirmesi, sıklıkla karşılaşılabilen semptomlardan biri olsa da, geçmeyen ve sıklıkla tekrar eden kas seğirmelerinin ardında bazı hastalıklar bulunabilir. Bunlar arasında, multiple skleroz, parkinson hastalığı, ALS gibi sinir sistemi bozuklukları, düşük kan şekeri düzeyi veya elektrolit dengesizlikleri gibi metabolik dengesizlikler sonucu ortaya çıkabilir. Bazı ilaç kullanımları da bu kas seğirmelerini tetikleyebilir. Ayrıca D ve B12 vitamini, magnezyum ve kalsiyum eksikliği de kas seğirmelerine sebep olabilir.

 

KAS SEĞİRMESİ İÇİN HANGİ DOKTORA GİDİLİR?

Kas seğirmesinin neden ortaya çıktığının tespit edilebilmesi için kas ve sinir sistemi bozukluklarının tedavisinde uzmanlaşmış doktorlar olan fiziksel tıp ve rehabilitasyon doktorlarına başvurulabilir. Ayrıca kas seğirmesinin kaynağına bağlı olarak beyin, omurilik ve sinir sistemi hastalıkları ile ilgili teşhis koyan nörologlar, teşhis ve çözüm sunabilir.

 

KAS SEĞİRMESİ HANGİ ORGANLARDA OLUR?

Kas seğirmesi, vücudun herhangi bir kasında meydana gelebilir. Fakat en sık olarak göz kapakları, eller, kollar ve bacaklarda ortaya çıkabilir. Kas seğirmeleri genellikle tek bir kasta olduğu düşünülse de, aslında birden fazla kasta aynı anda görülebilir. Kendiliğinden geçebilir veya sıklıkla tekrar ediyorsa, mutlaka bir uzmana görünmek gerekir.

 

Kaynak: www.medicalpark.com.tr