Gündem

Çeltik Yetiştiriciliği ve Çevre Etkileşimi Çalıştayı Gerçekleştirildi

anakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ve Çanakkale Ticaret Borsası'nın iş birliğiyle "Çeltik Yetiştiricilerinin İklim Değişikliği ile Mücadele Yöntemlerini Benimseme Durumu, Çevresel Etkinlik ve Olası Karbon Vergisi Uygulamasının Çeltik Yetiştiren İşletme

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ve Çanakkale Ticaret Borsası'nın iş birliğiyle "Çeltik Yetiştiricilerinin İklim Değişikliği ile Mücadele Yöntemlerini Benimseme Durumu, Çevresel Etkinlik ve Olası Karbon Vergisi Uygulamasının Çeltik Yetiştiren İşletmelere Etkisi" konulu bir çalıştay düzenlendi.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklen çalıştaya, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt ERENOĞLU, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Arda AYDIN, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan TÜRKARSLAN, Müdür Yardımcısı Mehmet SEZER, Bitki Sağlığı ve Bitkisel Üretim Şube Müdürü Ramazan EREN, Tarımsal Veriler ve Koordinasyon Şube Müdürü H.İbrahim BÜYÜKGAGA, Proje Yürütücüsü Prof.Dr. Sibel TAN, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat CEYHAN, OMÜ Doç. Dr. Hatice TÜRKTEN, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Arş. Gör. Sema Ezgi YÜCEER, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Prof.Dr. Ramazan ÇAKMAKÇI,OMÜ Dr.Öğr.Üyesi Çağatay YILDIRIM, Meteoroloji Müdürü Erol ÖZTABAK, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Onur Sinan TÜRKMEN, Ziraat Odası Başkanı Ufuk ÜNVER, ÇTB Genel Sekreteri Sevcan ELVER, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyeleri, DSİ Yöneticileri, Tarım İlçe Müdürleri, Teknik personeller, Borsa Sektör Kurulu Üyeleri ,Üreticiler ve Öğrenciler katıldı.

Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Sibel Tan yaptığı konuşmada, çeltik üretiminin Türkiye için önemli bir tarımsal faaliyet olduğunu ve bu sektörün sürdürülebilir kalkınması için iklim değişikliğinin etkilerinin göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı.

Çalıştayda, çeltik yetiştiriciliğinin iklim değişikliğinden nasıl etkilendiği, bu durumla başa çıkmak için hangi yöntemlerin benimsenebileceği, çeltik üretiminin çevresel ayak izinin nasıl azaltılabileceği ve olası karbon vergisi uygulamasının sektöre nasıl bir etkisi olabileceği gibi konular ele alındı.

Açılış konuşmalarının ardından Oturum Başkanı Prof. Dr. Sibel TAN’ın moderatörlüğünde Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat CEYHAN tarafından Tarım Ekonomisi Özelinde TÜBİTAK Sosyal ve Beşerî Bilimler Araştırma Destek Grubu (SOBAG) Projeleri, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Arş. Gör. Sema Ezgi YÜCEER tarafından Proje Sonuçlarının Genel Değerlendirmesi, Bitki Sağlığı ve Bitkisel Üretim Şube Müdürü Ramazan Eren tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı Damla Sulama ile Çeltik Üretimi Projesi, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan ÇAKMAKÇI tarafından Çevre Dostu Üretim Yöntemleri ile Çeltik Üretimi: Pilot Bölge Deneme Sonuçları sunumları yapılarak, katılımcıların soru ve önerileri alındı.

Çalıştayın sonunda, çeltik üretiminin sürdürülebilirliği için bir dizi öneri kabul edildi. Bu öneriler arasında, kuraklığa dayanıklı yeni çeltik çeşitlerinin geliştirilmesi, sulama sistemlerinin modernize edilmesi, organik gübre kullanımının teşvik edilmesi ve üreticilere eğitim ve teknik destek sağlanması yer alıyor.

Çalıştayın sonuç bildirgesinde, çeltik yetiştiricilerinin iklim değişikliğine karşı daha dirençli hale getirilmesi, sulama ve gübreleme gibi tarımsal uygulamalarda daha çevre dostu yöntemlerin benimsenmesi ve karbon ayak izinin azaltılması için araştırma ve geliştirme çalışmalarına ağırlık verilmesi gibi önemli öneriler yer aldı. Ayrıca, olası karbon vergisi uygulamasına karşı sektörün korunması ve desteklenmesi için ilgili kamu kurumlarına da çağrıda bulunuldu.

Çanakkale'de çeltik üretiminin önemli bir yere sahip olduğu göz önüne alındığında, bu çalıştayın sektörün geleceği için önemli bir adım olduğu değerlendirilmektedir. Çalıştayda ortaya çıkan bulgular ve öneriler, çeltik üretiminin sürdürülebilirliğini ve rekabet gücünü artırmak için hayata geçirilecek politikalara ve uygulamalara ışık tutacaktır.

Sunumlar sonrasında, Çeltik Yetiştiriciliği (1. Grup), Çeltik ve Çevre Etkileşimi (2. Grup), Çeltik Destekleme ve Politikaları (3. Grup) ve Çeltik Ticareti ve Pazarlaması (4. Grup) konularında SWOT/TOWS Analizi Grup Çalışmaları yapıldı.

Çeltik yetiştiriciliğinin ve çevre etkileşimi konularında kapsamlı bir şekilde gerçekleştirilen çalıştay oturumların genel değerlendirmesinin ardından, oturum raporlarının tartışılması ve kapanış konuşmaları yapılarak sona erdi.

Haber Merkezi