Gündem

İsraf festivali devam ediyor

Ekonomik krizi nedeniyle emekliler, çalışanlar inim inim inlerken, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen festivallerde milyonlarca TL harcanmaya devam ediyor.

Ekonomik krizi nedeniyle emekliler, çalışanlar inim inim inlerken, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen festivallerde milyonlarca TL harcanmaya devam ediyor. 16 şehirde, toplamda 8 ay sürecek festivaller 40 bin sanatçı sahne alacak, 600 mekanda 6 bin etkinlik düzenlenecek. Bu kadar büyük organizasyonun devlete büyük yük getireceği bir gerçek. Bir yandan emekliler karnını doyuramazken, diğer tarafta büyük paralarla getirilen sanatçılar sahne alıyor, etkinlikler yapılıyor.

 

Yapılan anketlerde Türkiye’nin en büyük sorunu ekonomik kriz gösteriliyor. En düşük emekli maaşının 10 bin TL, asgari ücretlinin 17 bin TL aldığı bugünlerde bu maaşlar, ev kiraları ile denk geliyor. Emeklilere ve çalışanlara bu kadar az maaş verilmesine neden olarak ise devletin kasasında para olmadığı gösteriliyor.

Devletin kasasında para olmadığı için emekliler hakkettiği zammı alamazken, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Kültür Yolu Festivali adı altında milyonları harcıyor. Festivaller 16 ilde ve her ilde 9 gün olacak şekilde 8 ay sürecek. Nisan ayında Adana’da Mayıs ayında ise Şanlıurfa’da yapıldı.

BURSA’DA BİN SANATÇI, 500 ETKİNLİK 

Festivalin üçüncü durağı ise Bursa. 1-9 Haziran tarihleri arasında Bursa’da da 9 gün festival sürecek. Şehrin birçok bölgesinde yapılan etkinlikler için de büyük paralar harcanıyor. Düşük emekli maaşları nedeniyle karınlarını bile doyuramayan vatandaşlar için eğlence programları düzenlenmesi de tepki topluyor. 1-9 Haziran'da konserler, sergiler, söyleşiler, atölyeler, lezzet durakları, çocuk etkinlikleri, tiyatro, opera, bale ve sinema, temsil ve gösterimlerine uzanan 9 günlük bir program hazırlandı.

Yaklaşık 1000 sanatçımızın performans, eser ve gösterilerini içeren 500'e yakın etkinlik düzenlenecek. Festival kapsamında gerçekleştirilecek etkinlikler için 50'ye yakın mekan belirlendi. Kültür merkezleri, tiyatrolar, hem özel hem de bakanlığa bağlı müzeler, sanat galerileri, kütüphaneler ve açık alanlar etkinliklere ev sahipliği yapacak. Festivalin ana sahnesinde Semicenk, Norm Ender, Madrigal, Bengü, Mert Demir, Sinan Akçıl, Simge, Can Bonomo ve Oğuzhan Koç konserleri burada gerçekleştirilecek.

BU YIL 40 Bin Sanatçı, 600 Mekân, 6 Bin Etkinlik

2023'te festivale katılan sanatçı sayı 34 bin iken, ekonomik krize rağmen bu yıl 40 bin sanatçı sahne alacak. Bu yıl ayrıca 600’un üzerinde mekanda etkinlik yapılacak. Festival kapsamında geçen yıl 5 bin etkinlik düzenlenmişti, bu yıl 6 bine çıkarılacak.  Tüm bu etkinlikler de devlete büyük bir yük getirecek. Ekonomik kriz tedbirlerinin uygulandığı bugünlerde, tedbirlerin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na uğramadığını gösteriyor.

 

Mehmet Güler