Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, hasat döneminin başlamasıyla birlikte biçerdöver sahiplerine önemli uyarılarda bulundu. Türkarslan, yangın riskinin arttığı bu dönemde biçerdöverlerde yangın tüpü bulundurmanın hayati önem taşıdığını belirtti.
Türkarslan, "Hasat mevsiminin gelmesiyle birlikte, biçerdöverlerin yoğun şekilde kullanılmaya başlandığı bu dönemde yangın riski de artmaktadır. Yangın, önlenebilir bir felakettir. Bu riski en aza indirmek için, her biçerdöverde yangın tüpü bulundurulması hayati önem taşımaktadır. Biçerdöverde iki adet yangın söndürücü cihazı kolayca ulaşılabilir ve görülebilir bir yerde bulunmalıdır. Biçerdöverlerimizde yangın tüpü bulundurarak, hem kendi can ve mal güvenliğimizi hem de çevremizdekilerin güvenliğini koruyabiliriz" dedi.
Türkarslan, ayrıca biçerdöver yangınlarının önlenmesi için önemli önlemler ve uygulamalar hakkında da bilgi verdi. Muhtarlar ve biçerdöver sahibi operatörleri için bilgilendirme toplantıları düzenlendiğini belirten Türkarslan, denetimlerin hasat boyunca devam edeceğini söyledi. Hasat yapılacak bölgenin bir gün önceden İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne, Orman İşletme Müdürlüğü'ne ve jandarmaya bildirilmesi gerektiğini ifade etti. Hasat yapılan alanda su ile dolu tanker veya pulverizatör bulundurulmasının ve olası bir yangın durumunda anında müdahaleye hazır olunmasının önemini vurguladı.
Egzoz çıkışlarının temiz ve bakımlı olmasının da yangın riskini azaltacağını belirten Türkarslan, hasat işlemlerinin mümkün olduğunca gündüz saatlerinde yapılması gerektiğini ve geciktirilmemesi gerektiğini söyledi. Hasat sırasında sigara içilmemesi ve açık alev kullanılmaması gerektiğini hatırlatan Türkarslan, "Unutmayalım, yangın önlenebilir bir felakettir. Bu basit önlemleri alarak hem kendi can ve mal güvenliğimizi hem de çevremizdekilerin güvenliğini koruyabiliriz" şeklinde konuştu.
Haber Merkezi