Gündem

KÜRESEL SORUNA DİKKAT ÇEKTİ ÇÖZÜM; “SU HASADI” DEDİ…

Türkiye’ yi temsilen, Fransa’da katıldığı toplantıda, tespitleri ve çözüm önerileri üzerine yaptığı konuşması destek gören isim, Çanakkale İl Genel Meclisi’nin, CHP Grup başkanvekili Av. Güneş Pehlivan oldu.

Türkiye’ yi temsilen, Fransa’da katıldığı toplantıda, tespitleri ve çözüm önerileri üzerine yaptığı konuşması destek gören isim, Çanakkale İl Genel Meclisi’nin, CHP Grup başkanvekili Av. Güneş Pehlivan oldu.

Çanakkale kadını olarak, Fransa’da söz alan, Döngüsel ekonomi, stres altındaki tatlı su kaynakları ve insan hakları gündem maddeleri üzerine konuşmalar yapan CHP’ li Pehlivan, ‘Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’ nin, ‘Yönetim, Sivil Katılım ve Çevre Komitesi (İdari İşler Komitesi) Toplantısı’ adı altında altında, 11 Haziran Salı günü Strazburg şehrinde düzenlenen bu etkinliğe, açtığı başlıklar ile adeta damgasını vurdu.

VURGUSU GİBİ, İFADELERİ DE NET OLDU;

“DOĞASI GEREĞİ KAPİTALİZM, ANTİ EKOLOJİKTİR”

Pehlivan’ ın Fransa’da açtığı çarpıcı başlıklardan biri üzerine sözleri, tam da şöyle oldu
”Kapitalizm doğası gereği anti ekolojiktir ve yeşil kapitalizm gerçeğe çok da uygun olmayan, zorlama bir kavramdır. “

Stres altındaki şu kaynakları üzerine söyledikleri hayli çarpıcı ifadeler ile gelen CHP’ li Pehlivan;

“İçme suyu kaynaklarının korunması ve tüketimin azaltılması konusunda kapsamlı tavsiyeler ve tespitler mevcut. Ancak su hasadından hiç bahsetmiyoruz. Yağmur, İçme suyunun ilk formudur ve ne yazık ki şehirlerimizde atık sulara karışıp ziyan olmasına izin veriyoruz.” görüşünü savundu.

---------------------------------------

Türkiye’yi, Fransa’da Temsil Etti

Başlıklar Açtı, Küresel Soruna Vurgu Yaptı

---------------------------------------

Çanakkale kadını olarak, Küresel sorunlara Fransa’da dikkat çekti. Çözüm yolu gösterdi.

İl Genel Meclisi’nin, CHP Grup başkanvekili Av. Güneş Pehlivan, Türkiye’ yi temsilen katılıdğıo toplantıda, Fransa’dan ses verdi.

Geçtiğimiz hafta, Fransa’da düzenlenen Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi, Yönetim, Sivil Katılım ve Çevre Komitesi Toplantısı’na katılan Pehlivan, açtığı başlıklar ve söylemlerine katılımcıların alkışlarıyla destek buldu.

Boğaz Medya’ya konuşan CHP’ li Pehlivan, toplantı kapsamında, Kıbrıs Gözlemci Delegasyonuyla biraya geldiğini anlattı.

 

Geçtiğimiz 11 Haziran Salı günü, Fransa’nın Strazburg kentinde düzenlenen toplantının, Komite Başkanı Drenjan tarafından yapılan açılış konuşmasıyla başladığını dile getiren Pehlivan, Genel Sekreteri Matthieu Mori'nin de katıldığı bu toplantıda, Türkiye’ yi temsilen yer aldığını da sözlerine ekledi.

 CHP’ li  Pehlivan, ‘Döngüsel ekonomi, Stres altındaki tatlı su kaynakları’ yanı sıra, Ukrayna’da yeniden yapılanma, kıyı erozyonu ile ilgili çalışmalar, insan hakları, yeni siyasi öncelikler ve yeni görev tanımları üzerine konuşma gerçekleştirdiği bu toplantıda, Komitenin çalışma programının değerlendirildiğini de söyledi.

Döngüsel ekonomi, stres altındaki tatlı su kaynakları, insan hakları gündem maddelerinde konuşmalar yapan Pehlivan,  “Döngüsel ekonomi; Sürdürülebilir ekonomi modelleri ancak ekolojik yorum ile ele alınabilir.” görüşünü savundu.

Bu konuda şöyle dedi; “Geri dönüşüm kamu ve özel sektör işbirliği ile üreticiden tüketiciye kadar tüm zincirlerde uygulanabilir olmalıdır. İnsanlar ekolojik yorumla, yani tüketimin azaltılması, çevrenin korunmasıyla ilgili temel bilgiye sahiptir. Ancak şu fa bir gerçektir ki, sürdürülebilir olmayan ürünlere ulaşım günümüzde daha kolay ve daha ucuzdur.”

CHP’ li Pehlivan’ ın üzerine sözler ettiği diğer bir konu için dedikleri ise şöyle oldu;

“Bakın bu salonda gençlik delegelerimiz var, gençliğin kimlik arayışı ve bir gruba ait hissetme ihtiyacı varken ve sosyal medyada pazarlanan görkemli yaşam şekilleri gözlerinin önündeyken onlara daha az tüketin ve ikinci el ürünleri tercih edin dememiz gerçekçi değil.

Yasal düzenleme yapılırsa ve bu düzenlemenin zenginler için de bağlayıcı olduğunu görürler ise durum değişecektir." 

Pehlivan’ ın bu sözlerinin, Gençlik delegasyonu tarafından alkış ve destek ile karşılık bulduğu öğrenildi..

Stres altındaki şu kaynakları konusunda çarpıcı b.ir çıkışa imza atan Av. Pehlivan, Komite'nin ekim ayında genel kurula sunacağı rapor hakkında söz aldı ve şunları söyledi;

"Öncelikle raportörlerimize bu raporun hazırlanmasındaki emekleri için teşekkür ederim.

İçme suyu kaynaklarının korunması ve tüketimin azaltılması konusunda kapsamlı tavsiyeler ve tespitler mevcut. Ancak su hasadından hiç bahsetmiyoruz.

Yağmur, İçme suyunun ilk formudur ve ne yazık ki şehirlerimizde atık sulara karışıp ziyan olmasına izin veriyoruz.

Avrupa Konseyi üyesi ülkelerin bildiğim kadarıyla hiçbirinde su hasadı yapılmıyor ancak bu sistemin Brezilya gibi örnekleri mevcut.”

Su kaynaklarının alarm verdiği günümüz örneği ile konuşmasını sürdüren Pehlivan;

“Uygun sistemler kurularak yağmur suyu toplanıp içme ve sulama suyu olarak kullanılabilir, deşarj yöntemiyle yer altı suları beslenebilir.

Bu konuda, Türk akademisyenlerin çalışmaları mevcut.  Ayrıca iklim değişikliğinin bir sonucu olarak şehirlerimizde aşırı hava olayları sonucu sel oluşuyor, kanalizasyon ve atık bertaraf sistemlerimiz aşırı yükleniyor.

Su hasadının geliştirilmesi bu sorunların da çözümünde fayda sağlayacaktır. Tüm üyeler olarak hükümetlerimizi bu uygulamayı gerçekleştirme ve yerel yönetimlerle bu konuda işbirliği içinde çalışmaya teşvik etmeliyiz. Tavsiye raporumuzda bu önerinin de yer alması ülkelerimiz için önemli bir adım olacaktır.” dedi.

Pehlivan’ ın bu sözleri üzerine, Genel Sekreter Matthieu Mori, "Bu gerçekten de üzerinde durmamız gereken bir konu, rapora dahil edilmeli" dedi.

İnsan Hakları konusunda Kongreye yeni bir rapor sunulup sunulmayacağına ilişkin müzakerelerde, insan haklarını nasıl geliştirilebileceğinin de  konuşulduğu toplantıda,. Av. Güneş Pehlivan "Bugüne kadar üzerinde çok durulmamış ancak insan hakları kapsamında korunması gereken "kültürel miras hakkı" olduğunu düşünüyorum. Bunu yerel veya ulusal bir bakış açısıyla değerlendirmeyin. Somut, soyut veya fikri hak kapsamında Yerel kültürel mirasin aslında dünya mirası olduğunu düşünüyorum. Örneğin Türkiye'de bir doğal, arkeolojik, sanatsal veya entelektüel kültür mirası yok edilirse, bu bir Fransız vatandaşına yönelik de bir hak ihlalidir. Kültürel miras hakkı geniş kapsamlı düzenlenmeli ve yasal çerçeveye oturtulmalıdır” görüşünü savundu.

Komite Başkanı, Pehlivan’ ın bu sözleri üzerine “bu önergeye Ekim ayında yapacağımız komite toplantısında karar verelim” diyerek önergenin tartışılmasını Ekim ayına ertelediğini duyurdu.

CHP( li Pehlivan Fransa’da, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ‘Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği Gözlemci Delegasyonu’ yla bir araya geldi. Kıbrıs Türk Belediye Başkanları ile Avrupa Konseyi ve Kongre hakkında istişarede bulundu.

Pehlivan,  KKTC’nni Gönyeli Alanköy Belediye Başkanı Hüseyin Amcaoğlu ile Kıbrıs Güzelyurt Belediye Başkanı ve aynı zamanda Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği Başkanı olan Mamut Özçınar ‘ ın, Avrupa Konseyi’nin KKTC'yi tanımadığı için gözlemci üyeler olarak Fransa’da bulunduklarını söyledi.

Arzu Baladur