Gündem

CEPHE GERİSİNDEN, CEPHE HATTINA “ÇANAKKALE ALEV ALEV!”

Şehitler coğrafyasında tarım alanından çıktığı belirlenen yangın, Çanakkaleliler gibi, tüm Türkiye’ ye ye bayramı adeta zehir etti.

1915 de, tarihin En Kanlı Savaşlarına sahne olan Tarihi Alan, bayram günü bir yangın felaketi daha yaşadı.

Tarım arazisinde yapılan bir çalışma esnasında, anıza düşen kıvılcım,  onlarca hektar orman alanını kül etmeye yetti.

Bir deyişle de, En kanlı Savaşlara sahne Tarihi Alanda, Cephe gerisinde başlayıp, rüzgarın da eksiyle cephe hattına ilerleyen alevler, yeni bir ‘Gelibolu felaketi’ yaşattı.

30 yıl önce 1994 yılı 25 Temmuz’ unda çıkan ve tarihe “Büyük Gelibolu Yangını” diye geçen o felaketin izleri geçen yılar içinde sarılmış, Gelibolu yeniden yeşile bürünmüş iken, 2000’ yi yıllarda, ‘Kayalıtepe’ ve ‘Akbaş’ yangınları ile Ormanlar yine kül olmuştu.

Bayram günü, yeni bir yangın felaketine sahne olan Tarihi Alan’ da,  bu kez de 575 hektar alan alevlerden etkilendi.

-----------------------------------

Onlarca Hektarı Kül Etmeye,

Bir Kıvılcım Yetti

----------------------------------

Bayramı zehir eden yangına neden, Anıza düşen ateş oldu.  109 yıl önce Çanakkale Kara Savaşlarının yaşandığı Tarihi Alan’ da, Cephe gerisinden başlayıp, şiddetli rüzgarın etkisiyle cephe hattına ilerleyen alevlerle mücadele saatlerce sürdü.

Kumköy yakınlarında başlayan yangına karşı, karadan ve havadan verilen hummalı mücadeleyi kamuoyunun, ‘Gelibolu Orman Savunması’ diye isimlendirdiği gözlendi..

Gelibolu ormanları, son 30 yıl içinde çıkan yangınlar nedeniyle yok oluyor,  bir deyişle de Çanakkale şehitlerinin yorganı küle dönüyor.

1915 de, tarihin En Kanlı Savaşlarına sahne olan Tarihi Alan, bayram günü bir yangın felaketi daha yaşadı.

Tarım arazisinde yapılan bir çalışma esnasında, anıza düşen kıvılcım,  onlarca hektar orman alanını kül etmeye yetti.

Bir deyişle de, En kanlı Savaşlara sahne Tarihi Alanda, Cephe gerisinde başlayıp, rüzgarın da eksiyle cephe hattına ilerleyen alevler, yeni bir ‘Gelibolu felaketi’ yaşattı.

30 yıl önce 1994 yılı 25 Temmuz’ unda çıkan ve tarihe “Büyük Gelibolu Yangını” diye geçen o felaketin izleri geçen yılar içinde sarılmış, Gelibolu yeniden yeşile bürünmüş iken, 2000’ yi yıllarda, ‘Kayalıtepe’ ve ‘Akbaş’ yangınları ile Ormanlar yine kül olmuştu.

Bayram günü, yeni bir yangın felaketine sahne olan Tarihi Alan’ da,  bu kez de 575 hektar alanın alevlerden etkilendiği belirlendi.

1994 yılında yaşadığı büyük bir yangının ardından, Karalara bürünen ve yeniden yeşillendiren tarihi yarımada da, zaman içinde çıkan her yangın, yürekleri ağızlara getirmeye yetmişti.

Dönemin Orman Bölge Müdürü Talat Göktepe’nin şehit olduğu 1994 yangınından sonra,  Kayalıtepe ve Akbaş yangınları ile felaketleri ardı ardına yaşayan Gelibolu, önceki gün yine büyük bir yangına sahne oldu.

SAATLERCE SÜREN YANGINDA, NELER YAŞANDI?

Eceabat ilçesine bağlı Kumköy köyü yakınlarında Kurban Bayramının 3. Günü saat 16:00 sıralarında başlayan yangın, Gelibolu’ ya cehennemi yaşattı.. 

Alevlere ilk müdahale saat 16.11’de geldi. Kumköy yakınlarında tarım arazisinde çıkan yangın, rüzgarın da etkisi ile kısa sürede ormanlık alana sıçradı ve hızla yayıldı.

Havadan Helikopter ve Uçaklar, Karadan Ateş Savaşçıları, adeta seferberlik yaşadı.

Yangının büyümesi nedeni ile çevre illerden takviye ekipler, Çanakkale’ye sevk edildi.

94 arazöz ve iş makinesi yanı sıra, 540’a yakın personel alevlere karadan mücadele etti.

9 uçak, 6 helikopter, kavurucu Haziran sıcağında, Gelibolu’ ya adeta gökyüzünden su’ ya boğdu.

Tarihi Alan Ziyarete Kapatıldı, Köyler  Boşaltıldı

Bayram nedeni ile vatandaşların tatil için en çok tercih ettiği Çanakkale’de, Tarihi alanda da yoğunluk yaşanıyordu ki, yangın başladı.

Ziyaretçilerin can ve mal güvenliği için Şehitliklerden tahliye edilmesi, Ekiplerdin ilk işi oldu.

Alevlerin tehdit ettiği 57. Alay ve Conkbayrı mevkileri, ziyarete kapatıldı.

Yangında etkilenen Büyük Anafartalar Köyü de kısa sürede tahliye edildi. Tahliye edilen vatandaşlar Eceabat İlçesinde Konukevine yerleştirildi.

Boğaz Trafiği uçakların su ikmali yapmaları için çift yönlü olarak zaman zaman da tek yçnlü olarak trafiğe kapatıldı.

Bakan Yumaklı Yangın Mahallinde.

 

Yangınla mücadelenin sürdüğü saatlerde, Çanakkale’ ye gelen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, çalışmaları anbean izledi, aralıklarla yaptığı basın açıklamaları ile Kamuoyunu bilgilendirdi. 

Vali İlhami Aktaş ve Orman Bölge Müdür Enver Demirci’den  bilgiler alan bakan Yumaklı’ ya İktidar partili Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider eşlik etti.

Zaman zaman farklı noktalarda yeniden yükselen alevlere karşı soğutma çalışmaları aralıksız sürdü, yangın 24 sat sonra kontrol altına alındı.

Bakan Yumaklı, “Yangınla alakalı son kontrollerimizi yaptık. Aslına bakarsanız 2 saati aşkın bir süredir çok yoğun ve şiddetli rüzgar sebebiyle bazı yerlerin acaba yeniden aktif hale gelmesi mümkün olabilir mi diye kontrol ettik. 2 kez alanın tamamının üzerinden geçtik ve an itibariyle söyleyebilirim ki Çanakkale-Eceabat yangını kontrol altına alınmıştır” bilgisini kamuoyu ile paylaştı.

575 Hektar Alan, Alevlerden Etkilendi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı; “İlk başladığı andan itibaren 9 uçak, 6 helikopter, 94 arazöz ve iş makinesi ve yaklaşık 540 personel ile mücadeleye başlamıştık.

Uçaklarımız, helikopterlerimiz, insansız hava araçlarımız, arazözlerimiz, iş makinelerimiz de dahil olmak üzere AFAD, valilik, diğer kamu kurumları hatta özel sektördeki bazı kurumlarında katılımlarıyla yaklaşık 300 araç sayısına ulaştık ve bine yakın arkadaşımız bu yangınla mücadeleyi gerçekleştirdi.

Yangından etkilenen alan 575 hektar. Burada bir şeyi açıklığa kavuşturalım. Yanan alandan bahsetmiyorum. Yangından etkilenen alandan bahsediyorum. Arkadaşlarımız bütün her şey bittikten sonra ne kadar alanın hasar gördüğünü ayrıca yayınlayacaklar. Yaklaşık 340 hektar alan ormanlık, geri kalanı da orman dışı kırsal alan” ifadelerini kullandı.

Çiftçilere Uyarı

Bakan Yumaklı 5 gün boyunca etkili olacak sıcak ve rüzgarın şiddetine de dikkat çekerek “Önümüzdeki 5 gün boyunca Çanakkale’de mevsim normallerinin çok üzerinde bir sıcaklık görüleceği, hatta yer yer belli seviyelerde 80 kilometre saat hızda bir rüzgarın görülebileceği uyarılarına istinaden bu 5 gün boyunca özellikle çiftçilerimizin hasatla ilgili çalışma saatleri gündüz saat 11.00’e kadar olarak sınırlandı. Herhangi bir değişiklik olursa valiliğimiz tarafından bunun öne alınması ya da biraz daha ötelenmesi söz konusu olabilir” diye konuştu.

 

Tuba Demirtaş

Foto:BHA